World Rally Car

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 2. huhtikuuta 2021 kello 14.22 – tehnyt Fuller (keskustelu | muokkaukset) (WRC-autot)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

World Rally Car eli lyhyesti WRC, on nimi ralliautoille, jotka on rakennettu Fédération Internationale de l'Automobile:n (FIA) julkaisemien sääntöjen mukaisesti. Säännöt otettiin käyttöön vuonna 1997 ralliautoilun MM-sarjaa varten. World Rally Cars on siitä lähtien ollut ralliautojen huippuluokka.

Kausi 2021 tulee olemaan WRC-autojen viimeinen.[1]

Yleistä

Rohkaistaakseen uusia valmistajia osallistumaan rallin MM-sarjaan, ja FIA otti vuonna 1997 käyttöön WRC-autojen säännöt. Subaru ja Ford olivat WRC-autoillaan mukana heti alusta - Toyota Motorsportin WRC-auto lisättiin vasta myöhemmin kaudella. Mitsubishi jatkoi autolla, joka täytti ryhmän A määräykset. WRC-säännöillä oli kuitenkin toivottu vaikutus. Seat tuli viidentenä valmistajana mukaan vuonna 1998, Škoda ja Peugeot vuonna 1999. Seuraavina vuosina seitsemän tehdastallia osallistui maailmanmestaruuskilpailuihin. Toyota ja Seat vetäytyivät suhteellisen nopeasti, mutta tilalle tulivat Hyundai ja Citroën WRC-autoineen. Kauden 2001 aikana Mitsubishi, joka oli viimeinen valmistaja joka kilpaili menestyksekkäästi WRC-kentällä A-ryhmän autolla, siirtyi myös WRC-autoon. 2000-luvun puolivälissä osallistujien määrä alkoi vähitellen laskea. Hyundai lähti sarjasta kauden 2003 jälkeen, kauden 2005 jälkeen Mitsubishi, Peugeot ja Škoda. Aiemmin seitsemästä valmistajasta vain kolme oli edustettuna vuoden 2006 rallin MM-sarjassa. Suzuki lisäsi omat ralliautonsa kentälle vuonna 2008, ensimmäisenä tulokkaana seitsemään vuoteen. Maailmanlaajuisen talouskriisin takia Suzuki vetäytyi MM-sarjasta, yhdessä Subarun kanssa, vuoden lopussa.

Koska MM-rallia ajettiin vuodesta 2009 vain kahden automerkin toimesta, FIA ryhtyi asian tiimoilta toimenpiteisiin. Vuonna 2011 se otti käyttöön uudet määräykset, joiden mukaan vain kustannuksiltaan edullisemmat, lähempänä sarjatuotantoajoneuvoja olevat autot sallittiin. WRC-autot perustuivat nyt Super 2000 -määräyksiin ja ne oli varustettu pienemmillä, 1,6 litran turbomoottoreilla. FIA onnistui päätöksessään, koska vuonna 2011 kentälle saatiin uutena merkkinä MINI ja Volkswagen ilmoitti osallistuvansa MM-ralliin omalla WRC-autollaan kaudelle 2013. Lokakuussa 2011 alan lehdistö kertoi, että myös Hyundai ja Toyota kehittelivät omia WRC-autojaan.

Tekniset määräykset

1997–2010

Vuonna 1997 käyttöönotetut WRC-säännöt olivat jatkokehitystä vanhoille A-ryhmän säännöksille. WRC-autojen oli perustuttava sarjatuotantoajoneuvoihin, joita valmistettiin vähintään 2500 kpl. Toisin kuin ryhmän A määräyksissä, ralliautojen homologaatio ei edellyttänyt sellaisten erikoismallien sarjatuotantoa, joilla oli WRC-autojen ominaisuudet. Jotkut WRC-autot luotiin sellaisten sarjavalmisteisten ajoneuvojen perustalle, joita ei ollut saatavilla turbomoottoreilla ja nelivetoisina.

Ajoneuvoihin sallittiin muutoksia WRC-määräysten teknisten vaatimusten täyttämiseksi. Näitä olivat 2 litran enimmäisiskutilavuus, turboahdin antilag-järjestelmällä, neliveto, sekventiaalivaihteisto ohjauspyörän siivekkeillä, aerodynaamiset lisäosat, vähintään 1230 kilogramman paino ja vahvistettu alusta jäykkyyden lisäämiseksi.

Moottorin tehon rajoittamiseksi WRC-auton turboahtimien eteen sijoitettiin ilmavirranrajoittimet, joiden halkaisija oli 34 millimetriä. Tämä rajoitti ilmavirran 10 kuutiometriin minuutissa. WRC-auton moottori tuotti siis vain noin 300 hv, muuten mahdollisten 330-340 hv:n sijaan. Moottoreita kehittäessään valmistajat keskittyivät siis vähemmän mahdollisimman suuren moottoritehon saavuttamiseen. Sen sijaan yritettiin säilyttää suurin mahdollinen vääntömomentti laajalla kierrosalueella.

2011–2016

WRC-sääntöjä tarkistettiin kaudelle 2011. WRC-autot perustuvat nyt Super 2000 -määräyksiin ja eroavat Super 2000 -ajoneuvoista lähinnä moottorillaan ja aerodynaamisella paketillaan. Vuodesta 2011 lähtien WRC-autot ovat olleet teknisesti lähempänä tuotantoajoneuvoja kuin aikaisemmat ralliautot. Koska 4 metrin vähimmäispituus on poistettu, perusajoneuvoina käytetään nyt vain pieniä autoja. Voimanlähteeksi on määritelty 1,6-litran turbomoottori polttoaineen suorasuihkutuksella. Näiden moottoreiden suurin käyntinopeus on rajoitettu 8500 kierrokseen minuutissa. Ilmavirranrajoittimien halkaisija on 33 millimetriä ja ahtopaine on rajoitettu 2,5 bariin. Jälkimmäisen tulisi pitää vääntömomentti alle 400 Nm. Vaihteiden vaihto tapahtuu nyt mekaanisesti vivun avulla, ohjauspyörän siivet on kielletty. Vain mekaaniset tasauspyörästön lukot ovat sallittuja. Auton pienin paino on 1200 kiloa tai 1350 kiloa kuljettajan ja etumatkustajan kanssa, molemmissa tapauksissa varapyörällä. Eksoottisten materiaalien käyttöä on tiukasti rajoitettu. Elektroniset ajoavustimet ovat kiellettyjä.

2017–2021

Vuoden 2017 sääntötarkistuksessa WRC-auton voimanlähteenä jatkoi 1,6-litrainen turbomoottori, jonka ahtimen ilmavirranrajoittimen halkaisija nostettiin 33 mm:stä 36 mm:iin. Tämä toimenpide nosti moottoreiden tehot alueelle 230–280 kW (310–380 hv). Auton vähimmäispainoa laskettiin 25 kg.

Valmistajat saivat suuremmat vapaudet auton aerodynamiikan muokkaamiseen ja lokasuojia voitiin levittää raidevälin kasvattamiseksi ja jarrujen jäähdytysilman oton tehostamiseksi. Sähköisesti ohjattu keskitasauspyörästön lukko sallittiin, mutta etu- ja takatasauspyörästöjen lukot pysyivät mekaanisina.

Vaikka vuoden 2011 spesifikaatioiden mukaiset WRC-autot saivat kilpailla vuonna 2017, uudet WRC-autot olivat sallittuja vain valmistajien joukkueille.

WRC-autot

Lähteet

  1. The Future – WRC.com, Viitattu: 31. maaliskuu 2021.