Formula 1

Kohteesta AutoWiki
(Ohjattu sivulta F1)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
F1 logo.png

Formula 1 (F1) on moottoriurheilun yksipaikkaisten varsinaisten kilpa-autojen korkein taso. Formula 1 -luokan vuosittainen maailmanmestaruussarja koostuu vuoden aikana eri puolilla maailmaa ajettavista Grand Prix -kilpailuista. Formula 1 -sarjassa kilpaillaan sekä kuljettajien että valmistajien maailmanmestaruustitteleistä.

Eurooppa on Formula 1 -sarjan perinteinen keskus ja suurin markkina-alue, vaikka Grand Prix -ajoja on sarjan alkuajoista lähtien järjestetty ympäri maailmaa ja viime aikoina on tapahtunut merkittävää laajenemista Aasiaan, kun Japanin lisäksi myös Kiina, Malesia, Bahrain ja Turkki järjestävät oman MM-sarjan osakilpailunsa.

Formula 1 -sarjaa pidetään maailman kalleimpana urheilulajina. Sarjan taloudelliset vaikutukset ovatkin mittavat, ja itse kilvanajon lisäksi myös lajin ympärillä tapahtuvia taloudellisia ja poliittisia tapahtumia seurataan tarkasti. Lajiin on myös usein liitetty käsitys tietynlaisesta glamourista.

Formula 1 -sarjan järjestää kansainvälinen autoliitto FIA (Fédération Internationale de l'Automobile), jonka puheenjohtajana toimii Max Mosley. F1-sarjan kaupallisia oikeuksia johtaa ja hallinnoi Chase Carey. Aiemmin F1-sarjaa johti ja hallinnoi Bernie Ecclestone.

F1-sarjan merkkipaaluja & ennätyksiä[muokkaa]

  • 1950 sarja alkoi
  • 1960-luvulla keskimoottorisuus yleistyi autoissa
  • 1970-luvulla siivekkeet tulivat kaikkiin autoihin ja turvavyöt pakollisiksi [1].
  • 1980-luvulla hiilikuidusta tuli runkojen materiaali McLarenin luoman menetelmän mukaisesti.

Suurin F1-autolle mitattu nopeus on Valtteri Bottaksen 2016 Azerbaitzanin radan pääsuoralla saavuttama 378 km/h [2].

Formula 1 - kuninkuuslaji Suomessa ja ulkomailla[muokkaa]

Formula 1 –lajista ei turhaan puhuta kuninkuuslajina. Nopeat autot, kovimmat kuskit ja tietynlainen adrenaliini ja vaaran elementti leijuu positiivisella tavalla koko ajan tämän lajin ympärillä. Formuloihin on aina yhdistetty raha ja tietynlainen glamour, joka korostuu etenkin Monacon Grand Prix’n aikana. Jos on jalkapallolla suvereeni kuningaslajiasema pallopelien osalta, niin samaa voidaan sanoa Formuloista autourheilun saralla. Formuloita ei käytännön syistä pystytä ihan joka puolella maapalloa ajamaan, mutta lajilla on paljon faneja ympäri maailmaa, jokaisella mantereella.

Laji on herättänyt kunnioitusta ja ihailua koko sen olemassaolon ajan ja vauhti ja vaarat houkuttelevat tänäkin päivänä lajin pariin paljon uusia katsojia ja tietty kuskeja joiden tavoitteena on päästä ajamaan F1-autoa. Suomalaisittain laji on ollut todella antelias ja suosio Suomessa selittyy pitkälti sillä että ison osan ajasta F1-sarjassa on ollut enemmän tai vähemmän menestyviä suomalaiskuskeja.

Isoimpina niminä kaikille F1-faneille ovat luonnollisesti Keke Rosberg, Jyrki Järvilehto, Mika Häkkinen ja Mika Salo sekä tietenkin F1-uran jo uudesta sukupolvesta F1-ajot lopettanut Heikki Kovalainen ja puolisuomalaiseksi laskettava Nico Rosberg sekä F1-maailmanmestaruuksista edelleen taistelevat Valtteri Bottas ja Kimi Räikkönen. Lisäksi formuloiden parissa työskentelee useampi henkilö F1-kuskien kuntovalmentajana ja muissa tehtävissä.

Kaudella 2017 kisat näyttää Suomessa suorana C More Max.

Suomalaisten parhaat yhteissaavutukset[muokkaa]

  • 2017 Venäjän GP: 1. Bottas - 3. Räikkönen
  • 2008
    • Malesian GP: 1. Räikkönen - 3. Kovalainen
    • Unkarin GP: 1. Kovalainen - 3. Räikkönen
  • 1998 Monacon GP: 1. Häkkinen - 4. Salo
  • 1991 San Marinon GP: 3. Järvilehto - 5. Häkkinen

Formuloiden suosio[muokkaa]

Autourheilun kuninkuusluokkana tunnettu Formula 1 on levittäytynyt jo lähes kaikille mantereille. Se takaa valtavan huomion niin paikallisesti kuin maanlaajuisesti. Ainakaan toistaiseksi Suomeen ei ole saatu vielä virallista F1-kilpailua vaikka 1950-luvulla Suomessa muutama epävirallinen kisa ajettiinkin. USA:ssa F1 ei ole vielä onnistunut vakiinnuttamaan suosiotaan osittain erilaisesta moottoriurheilukulttuurista johtuen. USA:n F1 kisa on ajettu aika-ajoin erilaisilla moottori- ja katuradoilla. Vuodesta 2012 Yhdysvaltain GP on ajettu Texasin Circuit of the Americas -radalla.

Yksi isoin merkitys on tämän päivän sosiaalisella medialla ja nopealla internetillä ylipäänsä. F1 huhut, uutiset ja tapahtumat tavoittavat seuraajat ympäri vuorokauden ympäri maailmaa ja laji on lähempänä kannattajia nyt kuin ehkä koskaan aikaisemmin. Kuskien tekemisiä voi seurata Twitterissä, Instagramissa tai Facebookissa ja Youtubessa voi nähdä kisojen parhaita tai pahimpia paloja. Jopa kuskien ja tallien kanssa kommunikointi voi olla sosiaalisen median kautta mahdollista. Kauden 2016 nähtiin jo iso muutos kun useat tallit julkaisivat autonsa netissä, live-streamin välityksellä.

Myös kisan seuraaminen livenä onnistuu mobiililaitteella, tarjolla on livestreamia itse kisasta, vaihtoehtoisesti seuraaja voi katsoa miten kisa etenee kierrosaikojen ja varikkotaktiikoiden myötä.

F1:ien suosion ollessa huipussaan 90-luvun lopulla Suomessa ilmestyi 3 lajiaiheista lehteä: F1 Racing, F1 Maailma ja Pro Formula. F1 Racing julkaisi kaudeksi 2017 jälleen suomenkielisen F1-oppaan.

Formulakausi 2016[muokkaa]

Kausi oli järjestyksessään jo sarjan 67. kausi ja kauden aikana tullaan ajamaan ennätysmäärä F1-kisoja. Maaliskuun 20. ja marraskuun 23. päivän välille mahtuu yhteensä 21 osakilpailua, joukossa useita jo legendaarisen maineen omaavia kisoja ja ihan ensimmäisiä kertoja ajettavia kilpailuja. Tällä kaudella Euroopan kisa ajetaan upouudella Bakun katuradalla.

Kausi avattiin perinteisesti Australian osakilpailulla, josta lähdetään kohti Eurooppaa reittinä hieman mutkitteleva Bahrain, Kiina ja Venäjä ennen Espanjan osakilpailua Barcelonassa. Sieltä matka jatkuu todelliseen legendakisaan, Monacon katuradalle. Monacosta F1-karavaani puolestaan tekee koukkauksen Kanadaan, josta matkataan heti viikon päästä tuosta kisasta ajettavaan Bakun osakilpailuun.

Tämän jälkeen palattiin jälleen Eurooppaan jossa vuorossa heinäkuun neljä osakilpailua Itävallassa, Iso-Britanniassa, Unkarissa ja Saksan Hockenheimissa. Elokuussa vietetään kesätaukoa ja ainoastaan Belgian osakilpailu ajetaan elokuun puolella, 28.8. Euroopan kiertueen viimeinen osakilpailu nähdään vielä Monzassa, jonka jälkeen vuorossa ovat peräkkäin Singaporen upea iltakisa, Malesia, Japani, USA, Mexico ja Brasilia. Kauden kruunaa upea kisa Abu Dhabin aavikkoradan pimenevässä illassa.

Formulakausi 2017[muokkaa]

Kausi on sarjan 68. maailmanmestaruuskausi. Kaudella ajetaan 20 osakilpailua [3].

Kauteen 2016 verrattaessa kauden 2017 kilpailukalenteriin on tullut muutama muutos. Saksan Grand Prix putosi jälleen kaudeksi 2017 pois kilpailukalenterista, vaikka Nico Rosbergista tulikin edelliskaudella kolmas saksalainen maailmanmestari viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Kausi 2017 koostuu jälleen 20 kilpailusta edelliskauden 21 sijaan. Kaudella 2017 ei myöskään ajeta Euroopan Grand Prix'iä, joka edelliskaudella ajettiin Azerbaidžanin Bakussa. Azerbaidžan saa kuitenkin oman Azerbaidžanin Grand Prix'in [4].

F1-kauden kisat ja Formula 1 –kisan alkamisajat Suomen aikaa:
26. maaliskuuta Australian osakilpailu, Melbourne, kello 8:00
9. huhtikuuta Kiinan osakilpailu, Shanghai, kello 9:00
16. huhtikuuta Bahrainin osakilpailu, Sakhir, kello 18:00
30. huhtikuuta Venäjän osakilpailu, Sotši, kello 15:00
14. toukokuuta Espanjan osakilpailu, Montmeló, kello 15:00
28. toukokuuta Monacon osakilpailu, Monte Carlo, kello 15:00
11. kesäkuuta Kanadan osakilpailu, Montreal, kello 21:00
25. kesäkuuta Azerbaidžanin osakilpailu, Baku, kello 16:00
9. heinäkuuta Itävallan osakilpailu, Spielberg, kello 15:00
16. heinäkuuta Britannian osakilpailu, Silverstone, kello 15:00
30. heinäkuuta Unkarin osakilpailu, Hungaroring, kello 15:00
27. elokuuta Belgian osakilpailu, Spa, kello 15:00
3. syyskuuta Italian osakilpailu, Monza, kello 15:00
17. syyskuuta Singaporen osakilpailu, Marina Bay, kello 15:00
1. lokakuuta Malesian osakilpailu, Sepang, kello 10:00
8. lokakuuta Japanin osakilpailu, Suzuka, kello 8:00
22. lokakuuta USA:n osakilpailu, Austin, kello 22:00
29. lokakuuta Meksikon osakilpailu, Mexico, kello 21:00
12. marraskuuta Brasilian osakilpailu, Sao Paolo, kello 18:00
26. marraskuuta Abu Dhabin osakilpailu, Abu Dhabi, kello 15:00

Nykyiset Formula 1 tallit[muokkaa]

Entisiä Formula 1 talleja[muokkaa]

F1-moottori 2014 –[muokkaa]

Vuodesta 2014 lähtien on Formula 1:ssä noudatettu uusia lajisääntöjä, joissa moottoriksi on määritelty 1598 cm3 V6 turbolla sekä MGU-H:lla, joka on yhdistetty turboahtimeen ja MGU-K:lla, joka on yhdistetty moottorin kampiakseliin. [5] [6]

Katso myös[muokkaa]

Ulkoiset linkit[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian Formula1-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.
  1. Cockpit safety — Formula1.com
  2. Antti Rämänen: Bottas rikkoi Räikkösen kaikkien aikojen nopeusennätyksen! — MTVuutiset.fi, 30. lokakuuta 2016
  3. FIA confirms 2017 calendar — Formula1.com, 30. marraskuuta 2016
  4. 2017 Formula 1 calendar: The stories behind the schedule and dates — Skysports.com, 5. tammikuuta 2017
  5. Keith Collantine: Renault reveals 2014 F1 engine — RaceFans, racefans.net, 21. kesäkuuta 2013
  6. René Fagnan: Technique - The MGU-K and MGU-H explained — Formula 1 News, motorsport.com, 24. kesäkuuta 2016