Metro-Auto

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oy Metro-Auto Ab
Yhtiön kotipaikka Helsinki,
Flag of Finland.svg.png Suomi
Perustamisvuosi 1925
Yhtiömuoto Osakeyhtiö
Pääomistaja
Yhtiön web-sivu http://www.metroauto.fi/


Autoliikeketju MetroAuto on vuonna 1925 perustettu Wreden-suvun suomalainen perheyritys, jonka päätoimiala on autojen jälleenmyynti, huolto ja korjaus.

MetroAutolla on kuusi liikettä pääkaupunkiseudulla ja yksi Tampereella. Edustettuja merkkejä ovat Citroën, Dacia, Fiat, Hyundai, Mazda, Opel, Peugeot, Renault, Skoda, Subaru ja Toyota.

Historiaa[muokkaa]

Gerdt Wrede, joka oli innoissaan ja kiinnostunut kaikesta uudesta, moottoroidusta ja liikkuvasta, perusti veljensä kannustamana Helsinkiin Kaisaniemenkadulle autoliikkeen vuonna 1925.

1930-luvulla liike siirtyi Mannerheimintielle nykyistä Forumia vastapäätä. 30-luvulla perustettiin myös pohjoismaiden siihen asti suurin autokorjaamo Vallilaan, joka työllisti yli 200 henkilöä. Gerdt veti perheensä autokauppaa läpi sotien ja vientikieltojen ja myydyt merkit vaihtuivat Fordista Mossen kautta GM-tuotteisiin vuonna 1963.

Toisen sukupolven omistajana aloitti Gustaf Wrede vuonna 1966 isänsä jälkeen. GM ja Fiat olivat 60- ja 70-lukujen merkit MetroAutossa. MetroAuto muutti Hakaniemeen ja vaihtoautoja myytiin Kalliosta linjoilta, lisäksi MetroAutolla oli korjaamotoimintaa Viikissä jo -50 luvulta saakka.

Kolmas sukupolvi ja sen edustajana Mikael Wrede aloitti johdossa vuonna 1981. MetroAuton laajentumisen perusta rakentui 80-luvulla, jolloin toimittiin amerikkalaisten autojen maahantuojana. Toimipisteitä perustettiin Espoon Koskeloon, Tampereelle ja Turkuun. Myös Pietarissa myytiin autoja lyhyen aikaa 90-luvulla.

Vuodesta 1999 lähtien Metro-auto laajentui voimakkaasti yritysostoin Ruotsin markkinoille. Ruotsissa Metro-Auto ryhmällä oli kaksi autoliikekokonaisuutta, GM:n tuotteita edustava Svenska Bil sekä Toyota Center Metro Auto. Konserni oli Pohjolan suurin Opel-myyjä ja maailman suurin Saab-myyjä.

Pääkaupunkiseudun GM-markkinoita yritys valloitti ostamalla EK-Auto Oy:n vuoden 2002 alussa. [1].

Vuonna 2004 aloitettiin Toyotan myyminen Ruotsissa ja vuonna 2009 Suomessa Toyota Itäkeskus ja Toyota Airport liittyivät konserniin.

Vuoden 2017 alussa MetroAuto keskitti kaiken toimintansa Suomeen ja nykyiset toimipisteet ovat nyt Vantaalla, Helsingissä, Espoossa ja Tampereella.

1.6.2017 alkaen MetroAuto yhdistyi yhdeksi yritykseksi: Metroauto Espoo Koskelossa, Metroauto Hatanpää Tampereella, Toyota Itäkeskus Helsingissä ja Toyota Airport sekä MetroAuto Airport Vantaalla. Tänään MetroAuto on vakaalla pohjalla oleva 4. sukupolven omistama suomalainen perheyhtiö, jonka tavoitteena on kasvaa ja kehittää autokauppaa ja siihen kuuluvia palveluita menestyksekkäästi osaavan, innostuneen ja palvelevan henkilökunnan avulla.

Vuonna 2018 MetroAuto laajeni kahdella uudella autotalolla avaamalla uuden autotalon Espoon Niittykumpuun huhtikuussa ja toisen Herttoniemeen heinäkuussa.

Lähteet[muokkaa]

  1. Yrityskaupan hyväksyminen - Kilpailu- ja kuluttajavirasto, kkv.fi