Vakionopeudensäädin
Vakionopeudensäädin (englanniksi cruise control, italiaksi tempomat) on auton varuste, jolla voidaan matka-ajossa säilyttää tasainen ajonopeus nappia painamalla. Tämän jälkeen kaasupoljinta ei tarvita, mutta sitä voi kuitenkin käyttää mikäli haluaa hetkellisesti kiihdyttää. Kun jalka taas otetaan pois kaasupolkimelta, palaa nopeus asetettuun vakionopeuteen. Vakionopeudensäädin kytkeytyy pois päältä kun kytkin- tai jarrupolkimeen kosketaan tai vakionopeudensäädin otetaan pois päältä sen napista.
Uudemmissa autoissa (mm. Renault Laguna ja Mégane, Citroën C4 ja C6, Peugeot 407) on yleistynyt täysin digitaalisesti ohjattava vakionopeudensäädin, johon on yhdistetty myös nopeudenrajoitin. Tällöin vakionopeudensäädin-tilassa kuljettaja valitsee näppäimillä halutun ajonopeuden. Nopeudenrajoitin-tilassa kuljettaja valitsee suurimman nopeuden, jota hän ei vahingossa halua ylittää. Tarvittaessa painamalla kaasun pohjaan ("kickdown") tai painamalla näppäintä rajoittimen saa pois päältä. Muuten nopeudenrajoitin pysyy aktiivisena koko ajan, myös jarrutettaessa ja vaihdettaessa vaihdetta. Kiihdyttäminen ja hidastaminen on mahdollista näppäimillä nopeudenrajoitin-tilassa samalla tavalla kuin nopeudensäädin-tilassa, tällöin kuljettaja pitää kaasupoljinta painettuna yli sen kohdan mitä kulloinenkin nopeus vaatisi. Nopeudenrajoitinta voikin käyttää niin maantiellä kuin ruuhkaisessa kaupunkiajossa, kun vakionopeudensäädin taas soveltuu ainoastaan maantieajoon.
Monet, erityisesti kalliimmat, nykyautot ovat varustettu ns. aktiivisella vakionopeussäätimellä. Tällaisessa autossa vakionopeussäädin osaa myös jarruttaa ja tarvittaessa jopa pysäyttää auton mikäli etäisyys edellä ajavaan ajoneuvoon pienenee liiaksi. Nämä järjestelmät käyttävät auton keulaan asennettua tutkaa mittaamaan etäisyyttä edellä ajavaan autoon.
Jälkiasennus[muokkaa]
Useissa nykyautoissa voidaan vakionopeudensäädin lisätä jälkeenpäin. Esimerkiksi VW-konsernin autoissa tämä onnistuu vain vaihtamalla ratin juuresta vasen monitoimiviiksi. Tämän lisäksi toiminto otetaan käyttöön OBD-ohjelmalla, kuten VAG-COM, ja käyttäen auton pistokkeeseen sopivaa OBD-II-kaapelia. Myös vanhempiin sähkökaasulla varustettuihin autoihin vakionopeussäätimen jälkiasennus on mahdollista, mutta vaatii usein myös sähkötöitä, sillä autoissa ei usein ole valmiina sopivia johtoja rattiakselin ja ECU:n välillä.