Luistonestojärjestelmä
Luistonestojärjestelmällä tarkoitetaan autossa olevaa järjestelmää, joka estää vetävien pyörien luistamisen kiihdyttäessä. Järjestelmällä pyritään saavuttamaan paras mahdollinen pito riippumatta alustasta. Yleisimmin käytetty termi luistonestojärjestelmästä on Traction Control. Etenkin saksalaiset valmistajat käyttävät kuitenkin alkuperäistä lyhennettä ASR.
Sisällysluettelo
Historia[muokkaa]
Mercedes-Benz patentoi vuonna 1959 järjestelmän, joka estää vetäviä pyöriä lipsumasta vähentämällä moottorin voimaa tai jarrutamalla sutivia pyöriä. Vuonna 1987 Mercedes Benz esitteli Traction Control -järjestelmän eli luistonestojärjestelmän. Samoihin aikoihin myös BMW oli kehittelemässä luistonestojärjestelmäänsä. Toyota esitteli 1987 luistoneston Toyota Crownissa. Luistonesto kuitenkin toimii vain kiihdytyksessä, eikä sitä ole suunniteltu parantamaan auton ohjattavuutta.
Vuonna 1990 Mitsubishi esitteli Sigma -mallin Japanissa. Sigmassa oli Mitsubishin kehittämä elektronisesti ohjattu ajonvakautus ja luistonesto samassa. Sigma oli ensimmäinen auto, jossa esiteltiin ajonvakautusjärjestelmä.
Toiminta[muokkaa]
Lähtökohtaisesti pyörän luistamista voidaan estää joko a) moottorin tehoa vähentämällä tai b) pyörää jarruttamalla.
Vetoluistonestojärjestelmä toimii periaatteessa vastakkaisella tavalla kuin ABS-jarrut. Kun ABS-järjestelmä pyrkii estämään pyörän luistamista jarrutuksessa, pyrkii luistonestojärjestelmä tähän kiihdytyksen aikana. Järjestelmä tarkkailee antureiden avulla jokaisen vetävän pyörän pyörimisnopeutta. Kun pyörimisero kasvaa liian suureksi, liian nopeaa pyörää jarrutetaan, niin että voima siirtyy paremmin pitävälle pyörälle ja auto liikkuu eteenpäin.
Kun moottorin teho kasvaa liian suureksi suhteessa pitoon, alkaa pyörä sutia. Järjestelmä havaitsee sutimisen ja vähentää moottorin tehoa polttoaineensyöttöä säätämällä, jolloin pito renkaalle alkaa palautumaan. Nykyaikaisissa autoissa ei yleensä enää käytetä kaasuvaijeria vaan kaasua säädellään elektronisesti. Järjestelmä siis säätää moottorin tehoa kaasupolkimen asennosta riippumatta.
Jos esimerkiksi toinen pyörä on jäällä ja toinen asfaltilla, ei auto liiku eteenpäin, koska tasauspyörästö antaa voiman karata jäänpäällä olevan pyörän kautta. Luistonesto havaitsee ABS-antureiden avulla pyörimiseron ja jarruttaa jään päällä tyhjää pyörivää pyörää niin, että voima ohjautuu pitävälle pyörälle ja auto lähtee liikkeelle. Uusimmissa autoissa, joiden varusteisiin kuuluu myös ESP-ajonvakautusjärjestelmä, toimivat luistonestojärjestelmä ja ABS-jarrut tiiviissä yhteistyössä sen kanssa.
Vetoluistonestosta on apua etenkin liikkeellelähdöissä liukkaalla pinnalla. Lisäksi se vähentää auton ali- (etuveto) ja yliohjautumista (takaveto) kaarteissa. Lähes kaikissa autoissa luistonesto on mahdollista kytkeä tilapäisesti pois käytöstä ohjaamossa olevan kytkimen avulla.
Järjestelmiä[muokkaa]
- Mercedes-Benz 4ETS - 4ETS jarruttaa automaattisesti niitä pyöriä, jotka alkavat pyöriä tyhjää ja samanaikaisesti se lisää vetoa niille pyörille, joilla on vielä pitoa.
Lyhenteet[muokkaa]
Eri valmistajat käyttävät erilaisia nimityksiä luistonestojärjestelmälle.
- ASC: BMW
- ASP (Anti Spin Program): Toyota
- ASR (Antriebs Schlupf Regelung, Acceleration Slip Regulator, Anti Slip Regulator): Fiat SpA, Mercedes-Benz, PSA, Renault, VAG
- ATC (Active Traction Control): Mitsubishi
- STC (Stability and Traction Control): Volvo
- TC (Traction Control): Opel
- TCS (Traction Control System): Chrysler, Ford, Lexus, Mazda, Saab
- TRACS (Traction Control System): Volvo