Venttiilien ajoitus

Kohteesta AutoWiki
Versio hetkellä 5. kesäkuuta 2022 kello 19.54 – tehnyt Fuller (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nelitahtimoottorin venttiilien ajoituskaavio

Venttiilien ajoitus tarkoittaa mäntämoottorissa venttiilien avaamisen ja sulkemisen tarkkaa ajoitusta suhteessa kampiakselin liikkeeseen.

Yleistä[muokkaa]

Nokka-akseli[muokkaa]

Nelitahtimoottoreissa ja joissain kaksitahtimoottoreissa venttiilien ajoitusta ohjataan nokka-akselilla, tosin poikkeuksiakin on. Venttiilien ajoitukseen voidaan vaikuttaa nokka-akselin nokkien profiilia muuttamalla. Kiinteiden säätöarvojen kokoonpanoissa tämä on mahdollista ainoastaan vaihtamalla nokka-akeli(t) toisenlaisiin. Muuttuvien säätöarvojen kokoonpanoissa venttiilien ajoitusta voidaan muuttaa moottorin käydessä, nokka-akselin ajoitusta muuttamalla.

Overlap, lead ja lag[muokkaa]

Perinteisessä kiinteässä venttiilien ajoituksessa pakotahdin lopussa on jakso, jolloin sekä imu- että pakoventtiilit ovat yhtaikaa auki. Tällöin puhutaan overlappingista eli venttiilien limittämisestä. Imuventtiili avataan ennen kuin pakokaasut ovat kokonaan poistuneet sylinteristä, ja niiden huomattava nopeus edesauttaa uuden täytöksen imemistä. Pakoventtiilin tulee sulketua juuri oikealla hetkellä, jotta estetään tuoreen täytöksen häviäminen tai liiallinen palamattomien hiilivetyjen määrä. Kaaviossa venttiilien avoinnaoloajan päällekkäisyydet ilmaistaan ​​punaisen ja sinisen kaaren limityksellä, limitys mustalla.[1]

Jompikumpi venttiileistä avautuu ennen kuin mäntä saavuttaa ylä- tai alakuolokohdan. Se lukema kampiakselin asteina, jolloin venttiilit avautuvat ennen kuin ylä- tai alakuolokohta saavutetaan, on terminä "lead". Kampiakselin astelukema, jolloin venttiilit sulkeutuvat ylä- tai alakuolokohdan saavuttamisen jälkeen, kutsutaan termillä "lag".[2]

  • TDC = Yläkuolokohta
  • BDC = Alakuolokohta
  • IO = Imuventtiili avautuu
  • IC = Imuventtiili sulkeutuu
  • EO = Pakoventtiili avautuu
  • EC = Pakoventtiili sulkeutuu

Muuttuva ajoitus[muokkaa]

Pääartikkeli: Muuttuva venttiilien ajoitus

Moottoreilla, jotka käyvät aina suhteellisen korkeilla kierrosluvuilla, kuten kilpa-autojen moottorit, on maksimaalisen tilavuushyötysuhteen saavuttamiseksi venttiilien ajoituksessa huomattava limitys. Maantieautojen moottorit ovat erilaisia, koska niiden vaaditaan käyvän tyhjäkäynnillä alle 1000 r/min, ja liiallinen venttiilien limitys tekisi tasaisen joutokäynnin mahdottomaksi tuoreiden ja pakokaasujen sekoittumisen vuoksi. Säädettävä venttiilin ajoitus voi antaa sekä maksimaalisen tehon korkeilla kierrosluvuilla että tasaisen joutokäynnin matalilla kierroksilla tekemällä pieniä muutoksia nokka-akselien suhteelliseen kulma-asentoon ja siten muuttamalla venttiilien plimitystä.

Huolto[muokkaa]

Moottorin komponenttien kuluneisuudella on vaikutus venttiilien ajoitukseen, samoin oikein suoritetulla huollolla, mikäli järjestelmä edellyttää manuaalista välysten säätöä.

Lähteet[muokkaa]

  1. What is valve overlap? – Summit Racing, Viitattu: 5. kesäkuu 2022.
  2. Lead, Lag, and Overlap In the Valve Timing Diagram and Their Advantages – Mecholic, Viitattu: 5. kesäkuu 2022.