Deutsches Institut für Normung

Kohteesta AutoWiki
(Ohjattu sivulta DIN)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pakollinen pysahtyminen.gif Tämä artikkeli on tuotu vieraskielisestä lähteestä ja sen käännös on keskeneräinen.
Voit auttaa AutoWikiä tekemällä käännöksen loppuun.

Deutsches Institut für Normung (DIN) on saksalainen valtakunnallinen standardointiorganisaatio.

DIN ja mini-DIN liittimet ja DIN kytkentäkiskot ovat vanhoja DIN standardeja, jotka kuitenkin ovat käytössä ympäri maailman. DIN standardeja on kuitenkin useita tuhansia ja ne kattavat kaikki mahdolliset tieteen ja teknologian alat. Vanhin ja kiistämättä suosituin DIN standardeista on DIN 476, joka määrittelee paperin koon, kuten A4. Kyseinen standardi määriteltiin vuonna 1922 ja vuonna 1975 se hyväksyttiin kansainväliseksi ISO 216 standardiksi.

DIN on rekistöity yhdistys, joka perustettiin vuonna 1917 nimellä Normenausschuss der deutschen Industrie (NADI, Saksalaisen teollisuuden standardointikomitea) luomaan standardeja Saksan teollisuudelle. Vuonna 1926 yhdityksen uudeksi nimeksi valittiin Deutscher Normenausschuss (DNA, Saksan standardointikomitea), joka lopulta vuonna 1975 sai nykyisen nimensä. Yhdistyksen pääkonttori sijaitsee Berliinissä se nauttii Saksan hallituksen tunnustusta toimiessaan Saksan edunvalvojana standardointiasioissa sekä kansainvälisellä, että euroopan tasolla.

DIN standardi käsitetään usein historiallisista syistä virheellisesti siten, että se kattaa myös Saksan teollisuusstandardin (DI, Deutsche Industrienorm), jota DIN alunperin tarkoittikin. Sekaannus on hyvin ymmärrettävä, sillä esimerkiksi NADIn ensimmäinen määrittelemä standardi oli nimeltään "DI-norm 1".

Aiheesta muualla[muokkaa]

Lähde[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian DIN-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.