Automatisoitu manuaalivaihteisto

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Automatisoidulla manuaalivaihteistolla tarkoitetaan perinteistä manuaalivaihteistoa, jossa perinteinen mekaaninen vaihtomekanismi on korvattu elektronisella kytkimellä ja hydraulisella vaihteen vaihtajalla. Vaihteistosta voidaan käyttää myös nimeä robottivaihteisto.

Jotkin valmistajat ovat kokeilleet myös perinteisiä H-kaaviovaihteistoja automaattisella kytkimellä. Tällaisia ovat olleet mm. Ferrari Mondial Valeon robottikytkimellä 1980-luvulla sekä Saab 900 Sensonic-vaihteistolla 1990-luvulla.

Sequentronic[muokkaa]

Mercedes-Benz käytti Sequentronic-vaihteistoa vuonna 2001 C Kompressor T Sequentronic-mallissa. Automatisoidun manuaalivaihteiston yhteydessä ei ole kytkinpoljinta. Kuljettaja voi myös itse vaihtaa, isommalle vipua taakse ja pienemmälle eteen. Tietokone estää mahdottoman vaihdon. Vaihteita on kuusi. Automaattiasennossa vaihteisto vaihtaa itse, mutta vaihtaminen aiheuttaa vedon katkeamisen, käsin vaihtamalla vaihto sujuu paremmin. Käynnistys vapaa-asennossa. Kiihdytys 0-100 km/h sujuu käsin vaihtamalla hieman nopeammin, 10,0 sekunnissa ja automaattiasennossa 10,6 sekunnissa (120 kW, 1595 kg). Sequentronic-vaihteisto maksoi vuonna 2001 11 500 markkaa.

Automatisoituja manuaalivaihteistoja[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]


Nahtavyys.gif Tätä artikkelia on pyydetty kuvitettavaksi.
Syy: {{{1}}}. Tarkempia tietoja saattaa olla sivulla AutoWiki:Artikkelitoiveet.