BFGoodrich

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
BFGoodrich Tires, Inc.
BFGoodrich-logo.jpg
Yhtiön kotipaikka Flag of the United States.svg.png USA, Etelä-Carolina, Greenville [1]
Perustamisvuosi 1870, Ohio, Akron
Yhtiömuoto Tytäryhtiö
Pääomistaja SCA Compagnie Générale des Établissements Michelin
Yhtiön web-sivu https://www.bfgoodrichtires.com/
1919

BFGoodrich Tires on vuonna 1870 Ohion Akronissa perustettu, alunperin kumisten letkujen ja voimansiirtohihnojen valmistuksella toimintansa aloittanut yhtiö.

Nykyisin BFGoodrich kuuluu ranskalaisen Michelin-konsernin omistukseen. Sen entinen emoyhtiö, nimeltään samankaltainen Goodrich Corporation, on ilmailu- ja avaruusteknologiayhtiö, eikä sillä ole nimestään huolimatta enää mitään tekemistä renkaita valmistavan yhtiön kanssa.

Yrityshistoriaa[muokkaa]

Koulutukseltaan lääketieteen tohtori, USA:n sisällissodan aikana sotilaslääkärinä toiminut Benjamin Franklin Goodrich osti liikekumppaninsa kanssa vuonna 1869 New Yorkin osavaltiossa sijainneen Hudson River Rubber Companyn. Vuonna 1870 yhtiön toiminta siirrettiin Ohion Akroniin, jossa se aloitti toimintansa nimellä Goodrich, Tew & Co. Vuonna 1880 Benjamin Goodrich osti liikekumppaninsa osuuden yhtiöstä ja antoi sille uuden nimen B.F. Goodrich Company.[2]

B.F. Goodrich valmisti alkuun kangaspäällysteisiä letkuja, jotka kestivät palokuntien käytössä korkeaa painetta ja maatlous- ja puutarhakäytössä säärasitusta haurastumatta. Muita tuotteita olivat voimansiirrossa käytettävät kiila- ja lattahihnat.

Tästä yhtiön tuotevalikoima laajeni vaunujen ja polkupyörien kumirenkaisiin 1990-luvun puolella. B.F. Goodrich oli yksi ensimmäisiä rengasvalmistajia Yhdysvalloissa, jonka tuotteisiin kuuluivat polkupyörien ja kevyiden vaunujen ilmakumirenkaat.[3] Yhtiö myös toimitti renkaat vuonna 1897 valmistuneeseen Winton-autoon, joka oli eräs ensimmäisiä amerikkalaisvalmisteisia moottoriajoneuvoja.[4]

Benjamin Goodrich menehtyi 46 vuoden ikäisenä vuonna 1888, eikä siten päässyt näkemään ja kokemaan perustamansa yhtiön nousua suuryhtiöksi, kasvavan autoteollisuuden kysynnän siivittämänä.

Vuonna 1947 B.F. Goodrich esitteli ensimmäisenä amerikkalaisena valmistajana tubeless-renkaan.[5]

Vuonna 1965 B.F. Goodrich aloitti ensimmäisenä yhtiönä vyörenkaiden valmistuksen Yhdysvaltain markkinoille.[6]

Vuonna 1985 BFGoodrich- ja United States Rubber Company -yhtiöiden renkaidenvalmistustoiminnot fuusioitiin yrityskaupan myötä. Tämän tuloksena syntyi Uniroyal Goodrich Tire Company.

Vuonna 1988 ranskalainen Michelin-konserni osti Uniroyal Goodrich Tire Companyn tuotemerkkeineen. Kauppa oli kokonaisuudessaan valmis vasta vuonna 1990.

Lähteet[muokkaa]