Automobile Dacia S.A.

Kohteesta AutoWiki
(Ohjattu sivulta Dacia)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Automobile Dacia S.A.
Dacia logo 2008.png
Yrityksen perustusmaa ja paikka Flag of Romania.svg.png Romania, Argeş, Mioveni, Colibaşi
Tuotannon aloitus 1968
Autokonserni Groupe Renault
Vuotuinen valmistusmäärä 162 500 (2005)
Sijainti Suomen rekisteröintitilastossa 24. (2012)
24. (2011)
25. (2010)
37. (2009)
Suomen maahantuoja Nordic Automotive Services Oy [1]
Suosituin malli Logan


Dacia on romanialainen autotehdas, joka kuuluu Renaultille. Vielä vuonna 2005 Dacia valmisti kolmea mallia, Dacia Logania, Dacia Pick-Upia ja vanhempi Dacia Solenzaa. Logania myydään myös Renault Loganina. Nykyisin malleista on tuotannossa vain Logan, Logan MCV (farmarimalli) ja Logan VAN (MCV-pakettiauto).

Dacia tunnetaan parhaiten sen vanhemmista malleista, joita ei enää valmisteta. Suosituin malli oli Dacia 1300. Dacia 1310, 1400 ja 1410 olivat pienillä muutoksilla varustettuja Dacia 1300-autoja. Ne pohjautuivat 1970-luvun Renault 12 -malliin. Viimeiset 1300-sarjan autot tulivat Miovenin tehtaalta ulos kesäkuun 21. vuonna 2004. Tehdas kuitenkin jatkoi 1300-sarjan pick-up-mallin valmistusta vuoden 2006 joulukuuhun asti. Autoon oli saatavilla runsaasti lisävarusteita.

Historia[muokkaa]

Tehdas rakennettiin vuonna 1968 nimellä UAP (Uzina de Autoturisme Pitești) Colibaşin kylään (nykyinen Mioveni), joka sijaitsee Piteștin kaupungin lähellä. Automerkki Dacia on nimetty Daakian latinalaisen nimen mukaan. Ensimmäinen tuote oli 1100, joka perustui Renault 8:aan. R12:een perustuvista malleista Sedanin ja farmarin, jotka myös löytyvät Renaultilta, lisäksi oli saatavissa pick-up ja myöhemmin hatchback-malli. Dacia 2000 oli pieninä määrinä lähinnä valtiojohdolle valmistettu, Renault 20:een perustunut malli.

Kommunistisella aikakaudella Dacian tehtaalla oli kaksi tuotantolinjaa: Yksi Romanian sisämarkkinoille ja toinen vientiautoille. Vientiautot tehtiin paremmilla osilla ja huolellisemmin. On yleisesti tiedossa, että monet Unkarin rajaa lähellä asuvat romanialaiset kävivät hakemassa itselleen vientiauton Unkarista, koska ne olivat laadukkaampia.

Iso-Britanniassa Dacia ei myynyt merkittävästi. Tämä johtui markkinoilla olleista japanilaisista, korealaisista ja malesialaisista, lähes saman hintaisista, mutta laadukkaammista autoista. Suomessakin Daciaa myytiin 70-luvulla, mutta vain pieniä määriä.

Daciaa myytiin vientimarkkinoilla Dacia Denem-nimellä. Autoon tehtiin silloin tällöin pieniä kosmeettisia muutoksia, mutta suuria muutoksia ei nähty. Lopulta Dacia oli hyvin vanhentunut malli, kuten monet muutkin itäautot.

  • Vuonna 1999 Renault osti osake-enemmistön Daciaan, tehdäkseen siitä itselleen halpamerkin ja laajentaakseen markkinoitaan. Vielä vuonna 2003 huippuvarusteltu Dacia 1300 maksoi n. 4500 euroa.
  • Vuonna 2002 Dacia myi n. 53 000 autoa ja sillä oli lähes viidenkymmenen prosentin markkinaosuus Romaniassa.
  • Vuosien 1995 ja 2005 välillä Dacia teki omaa malliansa, joka ei ollut Renault-johdannainen, vaan täysin romanialaista suunnittelua. Auton nimi oli aluksi Nova, sitten SuperNova ja viimeisinä vuosina Solenza. Auto sai SuperNova-muunnoksessa Renaultin vaihteiston, moottorin ja lisämaksusta varusteisiin kuului myös ilmastointi. Solenzaan sai tehostetun ohjauksen ja kuljettajan turvatyynyn.
  • Vuonna 2004 esitelty Logan on Renaultin suunnittelema auto ja perustuu lähinnä poistuvan Clio-sukupolven tekniikkaan. Loganin ensimmäinen korimalli oli sedan kehittyvien talouksien tarpeita varten. Moottorit ovat Renaultin 1,4- ja 1,6-litraisia bensakoneita, vuodesta 2006 alkaen myös 1.5 dCi -diesel. Logan on menestynyt erinomaisesti: se nousi ensimmäisenä vuotenaan Itä-Euroopan suosituimmaksi autoksi ja myös monissa Länsi-Euroopan maissa myynti on ylittänyt osotukset. Loganin heikkouksia ovat olematon murtoturvallisuus ja ennen Länsi-Euroopan markkinoille tuloaan muut turvallisuuspuutteet korin rakenteissa.
  • Alkuvuodesta 2007 Logan sedanin rinnalle tuli Logan-perheen uudet jäsenet, Logan MCV ja siitä johdettu pakettiautomalli. Vanha Pick-Up -malli jäi historiaan 8. joulukuuta 2006. Sitä valmitettiin vuodesta 1975 lähtien yhteensä 318 969 kpl.

Tuotannossa olevat mallit[muokkaa]

Dacia Logan Break

Vanhoja malleja[muokkaa]

Dacia 1310

Aiheesta muualla[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Dacia_(car)-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.