David Buick

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
David Buick

David Dunbar Buick (17.9 1854, Arbroath, Angus, Skotlanti – 5. maaliskuuta 1929 Detroit, Michigan, Yhdysvallat) oli yhdysvaltalainen skotlantilaissyntyinen autonvalmistaja ja Buick-yhtiön perustaja.

David Buick muutti Yhdysvaltoihin kaksivuotiaana 1856. Hän toimi putkimiehenä Detroitissa 40-vuotiaaksi asti, jolloin hän alkoi valmistaa bensiinimoottoreita (veneisiin ja maatiloille). Buick aloitti myös autojen valmistuksen, hän myi ensimmäisen autonsa alaiselleen insinööri Walter Marrille 225 dollarilla. David Buickin 1902 perustama yritys Buick aloitti itsenäisenä autonvalmistajana vuonna 1903.

Buickin insinöörit Walter Marr ja Eugene Richard keksivät kansiventtiilimoottorin, joka oli selvästi tehokkaampi kuin tuolloin yleinen sivuventtiilimoottori. Useimmissa Buick-autoissa on ollut kansiventtiilimoottori jo vuodesta 1903 alkaen! 1903 valmistui toinen Buick, johon laitettiin uusi tehokas kansiventtiilimoottori. Ongelmana oli kuitenkin rahojen loppuminen ja David Buick myi yrityksensä James Whitingille, joka siirsi tehtaan Detroitista Flintiin (noin 100 km pohjoiseen). James Whiting toi tehtaan johtajaksi William C. Durantin. 1904 valmistettiin 37 Flint Buick Model B -autoa. Ongelmana oli jälleen rahojen loppuminen ja uudeksi omistajaksi tuli William C. Durant.

David Buick jätti perustamansa Buick-yhtiön 1906. Hänelle jäi Buick-yhtiöstä vain yksi osake, jonka William C. Durant osti häneltä 100 000 dollarilla.

Lähteet[muokkaa]

  • Tekniikan Maailma 11/1993
  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian David_Dunbar_Buick-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.