Ilmamäärämittari

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ilmamäärämittarin tehtävä on mitata kuinka paljon ilmaa moottoriin tiettynä aikana menee, jotta ilman sekaan osataan sekoittaa oikea määrä polttoainetta, useimmiten bensiiniä tai dieseliä. Mittarilta tieto kulkee ECU:lle joka laskee oikean seossuhteen ja sytytysennakon sylintereille. On hyvä huomata, että ilmamäärämittari mittaa ilman tilavuutta kun taas ilmamassamittari mittaa ilman massaa.

VAF (Volume Air Flow)[muokkaa]

VAF on ilmamäärämittari, joka mittaa ilman tilavuutta mekaanisesti. Kun ilma virtaa moottoriin, se pakottaa ilmamäärämittarin läpän painumaan alaspäin. Läpän akseliin on kytketty potentiometri jolla mitataan ohikulkevan ilman määrää. Läpän kanssa samalla akselilla on myös toinen läppä, ns. vaimennusläppä, jonka tehtävänä on estää mittarin hystereesiä. Ilman tilavuus ei suoraan kerro, paljonko ilmaa oikeastaan menee moottoriin. Ilmamäärämittarin lisäksi tarvitaan erillinen ilman lämpöanturi sekä vallitsevan ilmanpaineen anturi.

MAF (Mass Air Flow)[muokkaa]

Bosch MAF

MAF on ilmamassamittari, joka mittaa ilman virtausta kuumalangan avulla. Mittarista käytetään myös lyhenteitä MAFS (Mass Air Flow Sensor) ja MAS (Mass Airflow Sensor).

VAG-konsernin tuotteissa käytetään ainakin Boschin ja Pierburgin valmistamia ilmamassamittareita. Tietyissä tapauksissa (esim. AVF-moottorissa) ne ovat vaihtokelpoisia keskenään. Ainoastaan mekaanista sovitusta tarvitaan (liittimen lukituskynsi poistettava).

Kuumalankamallinen ilmamassamittari on pieni putkenpätkä, jonka läpi menee kuumalanka tai -filmi. Filmin lämpötila pidetään vakiona sähkövirran avulla. Ilman kulkiessa putken läpi kuumalanka pyrkii jäähtymään, jolloin filmin läpi kulkevaa sähkövirtaa pitää lisätä. Tästä saadaan selville kuinka paljon ilmaa on virrannut moottoriin putken läpi. Ilman lämpötilan ja kosteuden vaikutus otetaan myös huomioon, koska myös ne vaikuttavat kuumalangan lämpötilaan. Joissakin autoissa on MAF:n yhteyteen asennettu anturi joka mittaa imuilman lämpötilaa (intake air temperature sensor lyh. IAT).

Yksi MAF-anturin tyyppi on karman-wortex -anturi, joka tutkii häirityn ilmavirtauksen pyöreilyä ja päättelee tällä perusteella kulkevan ilmamassan.

On olemassa myös kalvomallinen MAF. Se lienee puhdistettavissa varovaisuutta noudattaen.

Likaantuminen ja puhdistus[muokkaa]

MAF saattaa likaantua esim. liiaksi öljytyn vapaavirtaussuodattimen kanssa. Suodattimesta ilmaan irtoava öljy likaa MAF:n langat, minkä seurauksena MAF:n antamat lukemat ovat virheellisiä. MAF puhdistetaan niiden puhdistukseen sopivalla spray-suihkeella. Sopivia aineita löytyy mm. CRC:n valikoimasta nimellä Air Sensor Clean. Puhdistukseen on käytetty myös tavallista elektroniikan puhdistusainetta (ei voiteleva).

Kerro lisää aiheesta tai/ja korjaa mahdolliset virheet.

Katso myös[muokkaa]


Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa AutoWikiä laajentamalla artikkelia.