Isotta-Fraschini

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Isotta-Fraschini
Isotta Fraschini logo.PNG
Yrityksen perustusmaa ja paikka Flag of Italy.svg.png Italia, Bari
Tuotannon aloitus 1900
Autokonserni
Vuotuinen valmistusmäärä
Sijainti Suomen rekisteröintitilastossa
Suomen maahantuoja
Suosituin malli
Isotta Fraschini Tipo 8 Sala Phaeton

Isotta-Fraschini oli kuuluisa italialainen loistoautojen valmistaja.

Historia[muokkaa]

Vuonna 1899 Cesare Isotta ja Oreste Fraschini perustivat Milanoon yrityksen, jonka tarkoituksena oli tuoda maahan ranskalaisperäisiä autoja. Seuraavana vuonna alkoi samaisten autojen kasaus, joista osassa oli eri moottorit. Vuonna 1903 valmistui kokonaan uusi malli 12HP, jota seurasi 16HP ja 24HP. Kaikissa näissä kolmessa mallissa käytettiin neljäsylinteristä vesijäähdytettyä moottoria. Tuotanto kasvoi nopeasti ja jo vuonna 1905 Isotta-Fraschini oli Fiatin jälkeen Italian toiseksi suurin autonvalmistaja. Samana vuonna yritys sai suurta huomiota osallistumalla Coppa Florion autokilpailuun mallilla Tipo D1907, jossa oli 17-litrainen moottori (100 hv).

Isotta-Fraschini käytti jo vuonna 1905 kilpa-autossa 4-venttiilimoottoria. Isotta-Fraschinin pääsuunnittelijana toimi vuosina 1905-1933 Giustini Cattaneo.

Vuonna 1907 yrityksen otti haltuunsa ranskalainen Lorraine-Dietrich niminen yritys. Kuitenkin jo seuraavana vuonna yritys sai itsenäisyyden takaisin ja Isotta-Fraschini voitti kuuluisan Targa Florion autokilpailun. Vuoteen 1914 mennessä tehdas oli valmistanut jo noin 50 eri automallia. Isommissa malleissa oli vuodesta 1907 lähtien paineilmalla toimiva käynnistys.

Vuoden 1918 jälkeen Isotta-Fraschini keskittyi vain yhden mallin valmistamiseen. Tipo 8:ssa oli 8-sylinterinen rivimoottori (5,9 litraa, 59 kW, 80 hv). Tipo 8-mallia valmistettiin kaikkiaan noin 400 yksilöä.

Vuonna 1921 Fraschini kuoli ja pian sen jälkee Isotta erosi yhtiöstä.

Tipo 8:aa vietiin runsaasti Yhdysvaltoihin. Siellä Tipo 8 maksoi vuonna 1923 $8500 ilman koria. Tuohon aikaan oli yleistä, että loistoauton ostaja teetti haluamansa korin joissain koripajassa. Tyypillinen kori maksoi Yhdysvalloissa (Tipo 8:aan) noin 6000 dollaria. Isotta-Fraschini Tipo 8 oli niin kallis, että sen hinnalla sai noin 10 Buickia.

1930-luvun lama alensi huomattavasti loistoautojen ja myös Isotta-Fraschinin myyntiä. Vuonna 1931 esiteltyä Tipo 8 B-mallia myytiin 30 kappaletta ja sen tuotanto loppui samana vuonna 1931. Tipo 8 B:ssä oli 8-sylinterinen rivimoottori (7,4 litraa, 118 kW, 160 hv).

Viimeinen henkilöauto valmistui vuonna 1935 ja sen jälkeen tehdas keskittyi kuorma-autojen ja lentokonemoottorien tuotantoon.

Toisen maailmansodan jälkeen autojen valmistusta päätettiin jatkaa. Vuonna 1946 tehdas esitteli Tipo 8C Monterosa-mallin. Sitä valmistettiin lähteistä riippuen 6 tai 20 kappaletta. Tipo 8 C:ssä oli 3,4 litran V8-moottori (118 kW, 160 hv) ja viisiportainen synkronoitu vaihteisto. Yhtiö lopetti autojen valmistuksen tähän malliin ja siirtyi tuottamaan merimoottoreita.

Suomessa[muokkaa]

Suomeen tuotiin 1920-luvun alussa puoli tusinaa Isotta-Fraschinia.

Nykyään[muokkaa]

Vuonna yhtiö 1955 yhdistyi moottorien valmistaja Breda Motorin kanssa nimellä F.A. Isotta Fraschini e Motori Breda. Tämä yhtiö alkoi valmistaa johdinautoja ja rakensi 1960-luvulla uuden dieselmoottoritehtaan Bariin. 1980-luvulla yhtiö muutti nimensä Isotta Fraschini Motori SpA:ksi ja tuli osaksi Fincantieri groupia.

Isotta-Fraschini nimi jäi valtion omistukseen, mutta 1990-luvun alussa yksityinen henkilö osti oikeudet merkkiin ja yritti elvyttää sen Audiin perustuvalla autolla. Tämä yritys oli kuitenkin tuhoon tuomittu ja loppui lyhyeen.

Tänä päivänä automerkki on "levossa", kuitenkin on ollut ajatuksia sen uudelleen henkiin herättämiseksi. Merkillä olisi tarkoitus kilpailla mm. Maybachin, Rolls-Roycen ja Bentleyn kaltaisten loistoautomerkkien kanssa.

Nykypäivänä Isotta Fraschini on ryhmä useita yrityksiä.

  • Isotta-Fraschini Motori S.p.A.: dieseltuotteisiin erikoistunut yritys, erityisesti meridieselit, teollisuuskoneet lisäksi se tuottaa insinööri ja muita palveluja.
  • Fabbrica Automobili Isotta-Fraschini S.p.A.: Autontuotanto yritys
  • Isotta Fraschini Milano, s.r.l.: luksustuotteita joita edustaa Belle Epoque.


Malleja[muokkaa]

Henkilöautot

Kilpa-auto

Kuorma-autot

Johdin linja-autot

Ulkoiset linkit[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

  • Tekniikan Maailma 19/1990
  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Isotta_Fraschini-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.