Jakohihna

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
FSO Polonezin poikkeuksellisen lyhyt jakohihna.

Jakohihna (hammashihna), jakopään hihna tai jakoketju (moninkertainen ketju) kulkee kampiakselin, nokka-akselin, kiristäjän ja apulaitteiden ympäri. Apulaitteita voi olla vesipumppu sekä öljypumppu. Jakohihnan/-ketjun tehtävä on pyörittää nokka-akselia puolella kierrosnopeudella kampiakselin kierrosnopeudesta. Se voi myös pyörittää öljypumppua pyörittävää apuakselia tai tasapainotusakselia.

Jakohihna kuluu, venyy ja haurastuu ja se kannattaa vaihtaa ohjekirjan mukaisin matka- tai aikavälein. Vaihtoväli voi olla 50.000–250.000 km tai 3–10 vuotta. Jos aika tai matka on kulunut, kannattaa hihna vaihtaa. Jos hihnaa ei vaihdeta, se voi katketa, josta seuraa yleensä männän ja venttiilin törmäys. Jos mäntä ja venttiili törmäävät, jostakin on annettava periksi. Periksi antava komponentti voi olla venttiili, venttiilin varsi, venttiilin nokka-akseli, nokka-akselin pukki tai venttiilin nostajan pukin kiinnitys eli moottorin kansi. Hihnan vaihtamisen yhteydessä kannattaa vaihtaa kiristäjä, muut rullat sekä apulaitteet, kuten vesi- ja öljypumppu. Kannattaa myös ottaa selvää sijaitseeko esimerkiksi moottorin termostaatti jakopäässä, jolloin myös termostaatin vaihto hihnan vaihdon yhteydessä on suositeltavaa.

Ketjua ei yleensä tarvitse vaihtaa, mutta sitä pitää kiristää tietyin väliajoin. Kiristäjä kuuluu vaihtaa tietyn väliajoin. Ellei kiristäjää vaihdeta, saattaa ketju hypätä yhdellä hampaalla. Tällöin moottori menettää huomattavasti tehoa, mutta sen saa käynnistymään ilman vaurioita. Jotkut valmistajat suosittelevat nokkaketjun vaihtoa esimerkiksi 300 000 km välein.