Kannentiiviste

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kannentiiviste

Kannentiiviste eli puhekielessä "kansipahvi" on sylinterikannen ja lohkon välinen tiiviste. Kannentiivisteen tarkoitus on tiivistää lohkon ja sylinterikannen välinen liitos. Tiivistäminen on tärkeää, koska kannessa ja lohkossa on useita kanavia, jotka menevät kannesta lohkoon. Näissä kanavissa kiertää moottoriöljy ja jäähdytysneste. Samalla kannentiiviste tiivistää tietysti myös palotilan.

Jos kannentiiviste palaa eli sen lämpötila pääsee käymään niin korkeana, että se vaurioituu, vaarana on, että moottorissa kiertävät nesteet menevät sekaisin tai pääsevät sylinteriin. Tällöin koko moottori saattaa vaurioitua esimerkiksi jos moottoriöljyn sekaan on päässyt liikaa vettä ja moottorin voiteluominaisuudet ovat huonontuneet liikaa. Kannentiiviste palaa rikki, jos moottorin lämpötila pääsee kohoamaan liian korkeaksi. Tämä johtuu usein siitä, että jäähdytysneste on vähissä tai loppunut, tai jäähdytysjärjestelmässä on muuta vikaa.

Kannentiiviste on usein grafiittipitoinen massa, jonka sisällä on metalliverkko. Ennen se oli asbestia, mutta terveydellisistä syistä siitä luovuttiin. Myös metallisia, kestävämpiä tiivisteitä on olemassa. Kannentiivisteen palotilan ympärillä oleva osa on yleisesti vahvistettu ns. liekkirenkaalla. Joissain moottoreissa kannentiivistettä ei ole ollenkaan, sillä näissä moottoreissa kansi ja lohko ovat koneistettu niin suoriksi ja tasaisiksi, että liitos on tiivis ilman tiivistettäkin. Tälläiset moottorit ovat kuitenkin harvinaisia.