Keskustelu:Teho

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Autolla kiihdytys[muokkaa]

Lainattu artikkelista:

"Kiihdytettäessä vaihdetta vaihtamatta suurin hetkellinen kiihtyvyys on sillä nopeudella, jolla moottori tuottaa suurimman vääntömomentin. Kuitenkin samalla nopeudella voitaisiin ajaa alemmalla vaihteella suuremman tehon kierroksilla, jolloin vaihteiston välitysten jälkeen renkaita pyörittäisi suurempi vääntömomentti joten tiehen kohdistuisi suurempi voima ja kiihtyvyys olisi suurempi. Kiihtyvyys on siksi suurin moottorin toimiessa suurimman tehon kierrosluvulla, koska silloin myös renkaiden tiehen välittämä voima on suurin mahdollinen auton senhetkisellä nopeudella. Kaikilla nopeuksilla paras kiihtyvyys saadaan pienimmällä kyseiselle nopeudelle mahdollisella vaihteella, jolla moottorin teho on suurin mahdollinen. Samalla renkaiden vääntömomentti on suurin, vaikka moottorin ei olekaan."

Tuo on mielestäni väärää tietoa, sillä vääntö ei ole sidottu aikaan. Teho on.

"jolloin vaihteiston välitysten jälkeen renkaita pyörittäisi suurempi vääntömomentti joten tiehen kohdistuisi suurempi voima ja kiihtyvyys olisi suurempi."

Vääntöä voi olla vaikka miljardi newtonmetriä, mutta jos ei ole pyörimisliikettä auto ei liiku. Ei palkokasvia imusarjaan. :-)

--Sakke 18. marraskuuta 2005 kello 16:40:01 (EET)

Jos moottori käy, pyörimisliikettä on.

"Kiihdytettäessä vaihdetta vaihtamatta suurin hetkellinen kiihtyvyys saavutetaan sillä nopeudella, jolla moottori tuottaa suurimman vääntömomentin." Eli saadaan suurin hetkellinen kiihtyvyys...

...mutta eipä saadakaan... "Kuitenkin samalla nopeudella saavutettaisiin suurempi kiihtyvyys, jos käytössä olisi välitys, jota käytettäessä moottori toimisi parhaan tehon kierrosluvulla." Miksi se välitys ei ole käytössä?

Ihan vain jotta saataisiin esimerkki josta selviää mikä on kiihtyvyyksien yhteys näillä pyörimisnopeuksilla, ettei tarvitsisi vääntää eipäs-juupasta. Käytännön ajossa vain 1. vaihteella ei voi vaihtaa välitykseen jolla oltaisiin suurimman tehon kohdalla.