Kilowatti

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kilowatti (tunnus kW) on tehon yksikkö. Teho on yksi watti (tunnus W), kun kulutetaan joule energiaa sekunnissa. Watin teholla voi siis nostaa omenan (102 g) metrin korkeuteen sekunnissa - kymmenessä sekunnissa puolestaan kymmenen metrin korkeuteen. Yksi kilowatti on tuhat wattia.

Sähköisessä kuormassa watin teho syntyy, jos jännite kuorman yli on voltti ja virta kuorman läpi on ampeeri. Esimerkiksi sähkölampun teho on 60 W, kun se kytketään 12 V jännitteeseen ja siitä menee läpi 5 A virta.

Määritelmä[muokkaa]

Kilowatti (kW) on SI-järjestelmän tehon ja säteilyvirran yksikön tuhannen kerrannainen. Kilo tarkoittaa tässä tuhatta. Teho on yksi watti, kun moottori tuottaa tai kuluttaa joulen energiaa sekunnissa.

Kilowatti on SI-järjestelmän muilla yksiköillä ilmaistuna kg·m² / s³. Lyhenne s = sekunti, m = metri.

Eri tehonormit[muokkaa]

Muutettaessa autojen tehoja kilowateiksi on otettava huomioon millä normilla teho on mitattu.

Tehon mittaamiseksi on erilaisia standardeja, joista Euroopassa yleisesti käytetään saksalaista DIN-normia. DIN-normi antaa realistisimman luvun moottorin todellisesta tehosta.

Vielä 1970-luvulla käytettiin Euroopassa muitakin tehonormeja, jotka yleensä antoivat suuremman teholukeman kuin DIN: SAE brutto (vuoteen 1971), SAE netto (1972-), japanilainen JIS (joka vastasi SAE bruttoa) ja italialainen CUNA (vuoteen 1969). SAE brutto -normilla mitattuja tehoja on vaikea verrata muihin, koska siinä moottorin lisälaitteet oli jätetty pois ja teholukema saattoi olla ehkä 10-30 % DIN-arvoa suurempi.

SAE nettoteho vastaa DIN-tehoa. Eri asia on, että 1970-luvulla autonvalmistajat ja maahantuojat saattoivat yhä noudattaa vanhentunutta SAE bruttotehonormia myymiensä autojen tehojen liioittelemiseksi. Tämä selittää vielä 1970-luvun lopulla ilmoitetut suuret erot DIN- ja SAE-tehojen välillä - kyse on liioittelevasta SAE bruttotehosta, ei SAE nettotehosta, jonka pitäisi vastata DIN-normia.

Italialainen CUNA-teho on melko lähellä DIN-normia, mutta siinä moottorin äänenvaimennin puuttuu mittauksesta. CUNA-tehoa on käytetty viimeksi 1960-luvun lopulla ja vain italialaisissa autoissa.

DIN-normissa mittauksessa ovat mukana kaikki moottorin lisälaitteet, kun taas muissa normeissa osa lisälaitteista on jätetty tehomittauksessa pois. SAE- (brutto), JIS- ja CUNA-teholukemat ovat DIN-normia suurempia, mutta niiden teholukemat eivät vastaa moottorin antamaa todellista tehoa. Aiheesta lisää hv-kirjoituksessa.

Suhde hevosvoimaan[muokkaa]

  • 1 kW = 1,36 hv

Manner-Euroopassa käytetty hevosvoima on 0,7355 kilowattia. Yhdysvalloissa ja Englannissa käytetty hevosvoima (hp, 0,7457 kilowattia) ei ole täysin sama kuin Euroopassa. Esimerkiksi 77 kilowattia on 105 hv, mutta 103 anglosaksista hevosvoimaa (tarkkaan ottaen 104,7 hv ja 103,2 us-hv).

Hevosvoimista saa kilowatteja, kun jakaa hevosvoimat 1,36:lla tai kertoo 0,7355:lla. Mikäli kyse on selvästi anglosaksista hevosvoimista, kerroin on 0,7457. Esimerkiksi 90 hv / 1,36 = 66,176 kW eli pyöristettynä 66 kilowattia. Hevosvoima lyhennetään saksaksi PS Pferdestärke, englanniksi hp horsepower. Kirjallisuudessa lyhenne PS saattaa edustaa Manner-Euroopan hevosvoimia vastakohtana anglosaksisille hevosvoimille, jotka lyhennetään hp.

Kilowatti on sama kaikkialla maailmassa, siitä ei ole kansallisia versioita päinvastoin kuin hevosvoimalla, jolla on kaksi toisistaan hieman eroavaa normia.

Historia[muokkaa]

Suomessa SI-järjestelmään siirryttiin 1970-luvun alussa. Tekniikan Maailma otti käyttöön kilowatin ja myös Newtonmetrin numeron 10/1973 koeajossa. Metrijärjestelmään siirryttiin Suomessa vuonna 1887.

Katso myös[muokkaa]