LED

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

LED (engl. Light-Emitting Diode) eli hohtodiodi eli ledi on puolijohdekomponentti, joka synnyttää lähes monokromaattista valoa, kun siihen johdetaan sähkövirta. LEDiä sanotaan arkisesti myös valodiodiksi, vaikka valodiodi tavallisesti tarkoittaa valolle herkkää diodia. LEDien valmistusmateriaali määrää komponentin lähettämän valon aallonpituuden, jota voidaan edelleen muokata LEDin pintaan lisätyillä kalvoilla ja pinnoitteilla. LEDien valon aallonpituus on yleensä vain hyvin pienellä alalla.

LEDejä käytetään yleensä merkkivaloissa, valokylteissä, pienissä valaisimissa, kaukosäätimissä ja valosensoreissa. Myös ulkoilmatapahtumissa käytetyt videoseinät (LED-Screen) on toteutettu LED-tekniikalla.

Tällä tekniikalla toteutettujen valaisimien elinikä on huomattavasti pidempi kuin yleisemmin käytetyillä hehkulampuilla. LED-valojen syttyminen on hehkulamppuja huomattavasti nopeampaa.

Autoissa LEDejä on käytetty mm. jarruvaloissa ja suuntavilkuissa. Ne ovat tähän tarkoitukseen erinomaisia mm. pienen kokonsa, pitkän elinikänsä ja nopean vasteaikansa ansiosta. Syksyllä 2006 on esitelty malleja, joissa LED-tekniikkaa on käytetty myös etuvaloissa. Ensimmäinen valmistaja oli Toyota, joka esitteli keväällä Lexus LS 600h L -mallissaan LED-ajovalot. Myös syksyllä esitellyn Audi R8 -superauton kaikki etuvalot, takavalot sekä moottorin valaistus toimii LED-tekniikalla.

LEDien käytössä autoissa voi olla kuitenkin negatiivisiakin puolia. Tietyissä tilanteissa kuumeneminen voi muodostua ongelmaksi. Lisäksi LEDien ohjaaminen vaatii tavanomaista kehittyneempää elektroniikkaa mm. eri väristen LEDien kynnysjänniteiden takia.

Nykyisin on saatavilla myös hehkulankapolttimoiden, kuten W5W lasikantapoltin, kantoihin liitettyjä LEDejä. Nämä ovat yleensä varustettu esivastuksella, jolloin erillisen vastuksen kytkeminen esimerkiksi auton automaattisen polttimovalvonnan huijaamiseksi ei ole tarpeen. Hehkulankapolttimokantaiset LED-polttimot eivät kuitenkaan yleensä ole E-hyväksyttyjä liikenteeseen.

OLED = (Organic Light Emitting Diode) on litteä näyttö, jonka toiminta perustuu orgaaniseen aineeseen, joka käyttäytyy samalla tavalla kuin diodi. Se tuottaa valoa, kun siihen tuodaan sähköä.


Nahtavyys.gif Tätä artikkelia on pyydetty kuvitettavaksi.
Syy: {{{1}}}. Tarkempia tietoja saattaa olla sivulla AutoWiki:Artikkelitoiveet.