Land Rover -moottorit

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pääartikkeli: Land Rover

Britannialaisen ajoneuvovalmistaja Land Roverin maastoautoissaan käyttämään moottorivalikoimaan kuuluu 4-sylinterisiä bensiinirivimoottoreita sekä 4- ja 5-sylinterisiä dieselrivimoottoreita. Land Roverin käyttämät 6-sylinteriset rivimoottorit on valmistettu jonkun muun yhtiön lisenssin alla. Land Rover on lisäksi käyttänyt lukuisia erilaisia, muiden valmistajien rivi-4-, V8- ja V6-moottoreita, mutta tämä artikkeli käsittelee nimenomaan Land Rovereita varten kehitettyjä, yhtiön omia moottoreita.

Alunperin Land Rovereissa käytetyt moottorit olivat muokattuja versioita Rover Companyn bensiinimoottoreista, mutta yhtiössä huomattiin varsin pian että nimenomaan Land Roveria varten suunnitellulle omalle moottorille oli selkeä tarve. Land Roverin ensimmäinen oma, 2-litrainen dieselmoottori, esiteltiin vuonna 1957 ja se jatkoi elämäänsä lukuisina erilaisina variantteina. Moottorin viimeisin kehitysversio oli vuonna 1994 esitelty 300Tdi, jonka valmistus lopetettiin vuonna 2006. Kaikkiaan näitä nelisylinterisiä dieselmoottoreita valmistettiin eri versioina yli 1,2 miljoonaa kappaletta.

Vuonna 1998 Land Roverin moottorivalikoimaan lisättiin Td5, viisisylinterinen turbodiesel. Tämä moottori ei ole mitään sukua Land Roverin 4-sylinterisille moottoreille, vaan täysin oma sarjansa. Sitä oli alunperin tarkoitus käyttää sekä Roverin henkilöautojen että Land Roverin maastoautojen voimanlähteenä, mutta se päätyi lopulta vain viimeksimainittujen konehuoneeseen. Moottoria valmistettiin vuosina 1998–2007, 310 000 kappaletta.

Näiden moottoreiden valmistus sijoitettiin Birminghamin Acocks Greenissä sijainneeseen Roverin satelliittitehtaaseen (jossa oli valmistettu aikoinaan mm. Bristol Hercules -lentokonemoottoreita), kun taas itse ajoneuvojen valmistus tapahtui yhtiön päätehtaalla Solihullissa. Vuonna 1979 Land Roverista muodostettiin silloisen British Leylandin erillinen divisioona ja Roverin henkilöautojen valmistus Solihullissa lopetettiin vuonna 1982. Henkilöautojen valmistuksesta vapautuneeseen tilaan rakennettiin uusi tuotantolinja moottoreiden valmistusta varten ja niiden tuotanto alkoi Solihullissa vuonna 1983. Moottoreiden valmistus Solihullissa päättyi vuonna 2007, kun Land Rover siirtyi käyttämään Fordin ja Jaguarin moottoreita.

Land Rover -moottoreita on käytetty myös muiden valmistajien henkilö- ja pakettiautoissa sekä venemoottoreina.

Allaolevat artikkelit käsittelevät ainoastaan erityisesti Land Rovereita varten suunniteltuja ja valmistettuja moottoreita. Artikkelit eivät käsittele moottoreita joita on käytetty yhtiön muissa ajoneuvoissa kuten Rover V8 -moottori, Rover-sekaventtiilimoottori tai nykyisin käytössä olevat Ford / Jaguar-perustaiset moottorit. Moottorit on listattu kronologisessa esittelyjärjestyksessään.

Land Rover -moottorit
Ulkopuolinen lisenssivalmistus