Ralli

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ralli on suosittu moottoriurheilulaji, jossa kilpailuvälineinä toimivat tavallisiin katuautoihin pohjautuvat autot. Rallikilpailut käydään useimmiten etappikilpailuina yleisillä teillä, johon kuuluu sekä siirtymätaipaleita että väliaikaisesti suljetuilla teillä käytäviä pikataipaleita eli erikoiskokeita, joiden ajat ratkaisevat lopputulokset.

Rallia voidaan ajaa kaikilla alustoilla kuten asvaltilla, soralla, lumella ja jäällä. Englannin kielen sana rally merkitsee kokoontumista.

Ralliautojen ryhmäjako[muokkaa]

WRC / A-ryhmä[muokkaa]

WRC-autossa (World Rally Car) lähtökohtana on sarjatuotantoauto, jota on vuoden aikana valmistettu vähintään 25 000 kappaletta. Auton tulee säilyä ulkokuoreltaan samanlaisena, mutta muutokset moottorikokojen, turboahtimien ja vetotavan muuttaminen on vapaata. Auton vähimmäispituus on neljä metriä ja vähimmäispaino 1 230 kilogrammaa.

A-ryhmän perusluokituksia on sallittua parannella pienten mallisarjojen lisäluokituksilla, kuten esimerkiksi puoliautomaattivaihteisto, jarrut, aerodynaamiset parannukset ja alustan muutokset.

N-ryhmä[muokkaa]

Pääartikkeli: N-ryhmä

N-ryhmäluokituksessa täytyy olla vuoden aikana valmistettu vähintään 2 500 samanlaista sarjatuotantohenkilöautoa. Muutoksia sallitaan vähemmän kuin A-ryhmässä. FIA esitteli N-ryhmän vuonna 1982 korvaamaan silloisen numeroluokituksen ryhmä 1:n.

F-ryhmä[muokkaa]

Pääartikkeli: F-ryhmä

F-ryhmä on Suomessa toimiva suosittu luokka kaksivetoisille ja ilman turboa toimiville 1- 2- N- ja A-ryhmiin luokitelluille ralliautoille, joiden FIA:n kansainvälinen luokitus on päättynyt. F-ryhmään tulee koko ajan uutta kalustoa, kun auton kansainvälinen luokitus on voimassa seitsemän vuotta sen valmistuksen päättymisestä.

B-ryhmä[muokkaa]

Pääartikkeli: B-ryhmä

B-ryhmä on nykyään ralliautoilussa kielletty luokka, joka oli voimassa 1980-luvulla. Luokitukseen tuli valmistaa vuoden aikana vähintään 200 sarjatuotantoautoa, evoluutioversiohon 20. Autoista kehittyi liian nopeita, mikä johti vakaviin onnettomuuksiin ja johti luokan kieltämiseen rallissa vuonna 1986. Tähän vaikutti erityisesti suomalaisen rallikuljettajan Henri Toivosen ja hänen kartanlukijansa Sergio Creston kuolemiin johtanut traaginen onnettomuus. Nykyään on hyvä huomata, että tehottomammat mutta teknisemmät WRC-autot ovat itse asiassa erikoiskokeilla nopeampia kuin B-ryhmän superautot.

Kakkoskuljettaja[muokkaa]

Ralliauton miehistö koostuu kahdesta henkilöstä: ratin takana istuvasta kuljettajasta ja kakkoskuljettajasta eli kartanlukijasta. Aikaisemmin, kun rallikilpailut käytiin pääasiassa paikasta toiseen kulkevilla yleisillä teillä, luki kartanlukija kirjaimellisesti karttaa. Nykyään kartanlukijan asema on muuttunut merkittävästi.

Korkeimmalla tasolla on mahdollista etukäteen tutustua reittiin ja kuljettajan sekä kartanlukijan tehdä itselleen muistiinpanot reitin kulusta. Kartanlukijan merkintöjä kutsutaan nuoteiksi, joiden tarkoitus on erikoiskokeen aikana luettuna helpottaa kuljettajan toimintaa. Suomessa monet kansalliset kilpailut ja esimerkiksi F-Cup ja nuorten SM-sarja & Lady Cup ajetaan ilman nuotteja. Kilpailuja joissa ennakkotutustuminen on kielletty, kutsutaan yleisesti pimeiksi.

Starlet-ralliauto

Kilpailuja[muokkaa]

Rallissa on kilpailtu virallisesti vuodesta 1973 lähtien ensin vain autonvalmistajien mestaruudesta ja vuodesta 1979 lähtien myös kuljettajien maailmanmestaruudesta. Rallin MM-sarja koostuu lukuisista eri puolilla maailmaa ajettavista etappikilpailuista. Hieman poikkeavia rallikilpailuja ovat maastorallit kuten Pariisi-Dakar ja Minskistä Vladivostokiin kulkeva Expedition Trophy.

Aiheesta muualla[muokkaa]

Lähde[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian Ralli-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.