Terex

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Terex Titan

Terex on amerikkalainen konepaja-alan suuryritys, joka valmistaa muun muassa kaivoskuorma-autoja.

Historia[muokkaa]

Yhtiö perustettiin 1933, Terex-nimisenä toiminta alkoi 1969. Kun White Motors osti Euclidin tehtaat GM:ltä 1968, pysähtyi tuotanto Yhdysvalloissa vuoden ajaksi. GM:n Skotlannin tehdas jatkoi tuotantoaan 1969 Terex-nimisenä. Yhdysvaltoihin perustettiin uusi tehdas 1969, jolloin Terexin historia itsenäisenä yhtiönä alkoi. GM luopui näiden tehtaiden omistuksesta ja 1972 Terex Corporationin tekninen suunnitteluyhteistyö loppui myös Euclidin kanssa.

Terexin suurin malli 33-19 Titan oli aikanaan maailman suurin auto (kaivoskuorma-auto). Kun IBH-yhtymä osti Terexin 1983, siirtyi valmistus ensin GM:lle ja sitten Marathon LeTourneau-yhtiölle. IBH:n konkurssin 1985 jälkeen jatkoi Terex jälleen itsenäisenä yhtiönä niin Yhdysvalloissa kuin Skotlannissakin.

Loppukesällä 2015 Terex ja Konecranes ilmoittivat neuvottelevansa fuusiosta. Elokuussa 2016 Yhdysvaltain kilpailuviranomainen antoi Konecranesille luvan kauppaan. Yhtiöt yhdistyivät alkuvuonna 2017, jolloin Terexin satama- ja teollisuusnostolaitteet siirtyivät Konecranesille.

Mallit[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

  • Maailman Moottoriajoneuvot Hyötyajoneuvot vuodesta 1769 nykypäivään, 1987, 1988
  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Terex-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.
  • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian Terex-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.