Turvavyö
Turvavyö on autossa ja joissakin muissa kulkuvälineissä oleva turvavaruste. Turvavyön on tarkoitus pitää matkustaja paikoillaan onnettomuustilanteessa ja näin ehkäistä vammojen syntyminen. Yleisin autossa käytettävä turvavyömalli on kolmipistevyö. Kaksipistevyötä eli ns. lantiovyötä käytetään joskus auton takapenkin keskipaikalla. neli- ja kuusipistevyöt ovat yleisimpiä esim. autourheilussa. Etuistuimille asennetut turvavyöt tulivat uusissa henkilöautoissa pakollisiksi vuonna 1971 (1.1.1971).
Suomen lainsäädännön mukainen pääsääntö on, että kaikissa ajoneuvoissa on kaikilla matkustajilla oltava turvavyö kiinnitettynä matkan ajan. Vuoden 2006 toukokuuhun asti turvavyön käyttöpakko ei koskenut kuorma-autoja, eikä ammattiliikenteen harjoittajia kuten taksinkuljettajia. Toukokuun 1. päivä vuonna 2006 turvavyöpakko laajeni koskemaan kuitenkin kaikkia ajoneuvoja kun tieliikennelain muutoksella (234/2006) saatettiin EU:n turvavyödirektiivi voimaan. Lakimuutos koski kuitenkin vain ajoneuvoihin jo asennettuja turvavöitä, eikä sillä laajennettu niiden asentamisvelvollisuutta. Merkittävin muutos oli nimenomaan käyttöpakon laajeneminen kuorma-autoihin ja raskaampiin linja-autoihin. Lähiliikennekäytössä olevissa linja-autoissa turvavyöpakkoa ei ole.
Historia[muokkaa]
Jo 1903 ranskalainen Leveau haki patentin turvavyölle: siinä oli ristiin menevät valjaat ja korkealla selkänojalla varustettu istuin.
Tucker otti ensimmäisenä käyttöön etu- ja takaistuimen turvavyöt vuonna 1948. Nash toi turvavyöt vakiovarusteeksi jo 1949, mutta ostajien vastustuksen vuoksi ne poistettiin pian varusteista [1].
Ford lisäsi turvavyöt vakiovarusteeksi autoihin jo 1955, mutta se ei lisännyt myyntiä, joten turvavyö ei jäänyt pysyväksi. Kuitenkin turvavöitä valmistavien yritysten määrä lisääntyi 8:sta 125:een, tosin 1958 niiden määrä vähentyi taas 8:aan. 1950-luvun lopulla Yhdysvalloissa oli kampanjoita turvavyön käytön lisäämiseksi. [2]
Aiheesta muualla[muokkaa]
Lähteet[muokkaa]
- Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian Turvavyö-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.