De Dion-Bouton 25CV

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
De Dion-Bouton Tourer 1921

De Dion-Bouton 25CV oli ranskalaisen De Dion-Bouton -yhtiön valmistama korkealuokkainen henkilöauto.

Yleistä[muokkaa]

25CV oli perinteikkään yhtiön viimeisiä henkilöautomalleja. Se oli myös valmistajansa viimeinen henkilömalli, jonka keulalle asennettiin V8-moottori.

Ensimmäisen maailmansodan päätyttyä De Dion-Bouton oli lukuisien muiden teollisuusyritysten kanssa tilanteessa, jossa sillä oli sotatuotannon jäljiltä runsaasti työvoimaa ja kapasiteettia, mutta ei tilauksia. Yhtiö ei myöskään ollut osannut arvioida sodan jälkeistä tilannetta, jossa taantuma romahdutti kalliiden autojen kysynnän hetkellisesti. De Dion-Boutonilla ei ollut yhtään uusien autojen suunnitelmia pöydällä, vaan yhtiö jatkoi ennen sotaa valmistamansa V8-mallin jatkokehitystä.

Moottorin iskutilavuus oli 3695 cm³. Voima vetäville takapyörille siirrettiin neliportaisen vaihteiston kautta, Jousituksena oli kaikilla neljällä pyörällä puolielliptiset lehtijousipakat.

De Dion-Boutonilla oli käytäntönä antaa uusi mallitunnus jo hyvinkin pienien muutosten jälkeen. Seuraavat mallit ovat V8-moottorisia 25CV-autoja:

  • Type IB (1919-1921)
  • Type IF (1919-1921)
  • Type IH (1919-1921)

25CV:n kaupallisen epäonnistumisen johdosta De Dion-Bouton lopetti hetkeksi henkilöautojen valmistuksen. Yhtiö yritti paluuta markkinoille seuraavan kerran vuonna 1924, nelisylinterisellä Type IM:llä