Jäykkä akseli

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jäykkä akseli tarkoittaa sitä, että molemmat pyörät ovat asennettu saman akselin varaan. Näin esimerkiksi jos vasen pyörä kulkee kuopasta, oikea pyörä kallistuu samassa suhteessa vasempaan pyörään päin.

Takapyörävetoisissa autoissa jäykkä taka-akseli on jäykkä akselikotelo, jonka sisällä on vetoakselit ja vetopyörästö. Se oli 1970-luvulle asti suosituin rakenne takavetoisissa autoissa, koska se oli yksinkertainen ja halpa valmistaa. Huonoina puolina olivat suuri paino, minkä takia takapyörät pomppivat herkästi tienpinnasta irti vaikeuttaen ajamista. Useimmiten ne olivat tuettu koriin vain pelkkien lehtijousten varaan. Tämä rakenne saattoi helposti vääntää lehtijousia kohtuuttomille rasituksille, joita ne eivät kauaa sietäneet. Siksi monissa autoissa oli lisänä pitkittäistukivarsia tai Panhard-tanko.

Nykyisin jäykkää taka-akselia tapaa harvoissa autoissa. Se on kohta mennyttä aikaa.

Vielä 1950-luvun alussa saattoi joissain henkilöautoissa olla jäykkä etuakseli. Sen perään etuakselin jäykkä rakenne on säilynyt vain raskaammissa ajoneuvoissa.

Useissa maastoautoissa, jäykkiä akseleita suositaan edelleen, koska ne tarjoavat hyvät joustovarat helposti, sekä kestävän perusrakenteen. Pitkien joustovarjoen ansiosta pyörät pysyvät maassa epätasaisellakin alustalla ja saavat parhaan mahdollisen pidon. Esimerkiksi Jeep Wrangler.