Keskustelu:Viskositeetti

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tuo öljyn viskositeetti on ainakin minulle hieman epäselvä vieläkin: "Viskositeetti kertoo öljyn "juoksevuuden". Juoksevaa öljyä kuvaa pieni viskositeetti (esim 5) ja jähmeää suuri (esim 50). Öljyn viskositeettimerkinnän yhteydessä esiintyy myös "W"-kirjain (winter), joka tarkoittaa öljyn viskositeettia kylmässä. Nykyaikaiset öljyt suunnitellaan niin, että pysyvät sopivan juoksevina mahdollisimman laajalla lämpötila-alueella. Esim. merkinnän 20W-50 voi tulkita 20 öljyksi, joka ei kuumassakaan ohene enempää, kuin 50 öljy."

Eli 20W-50 öljy olisi sellaista, että se on kylmässä (W) aika juoksevaa, mutta jähmenee lämmetessään jopa arvoon 50? Minä olen luullut, että öljyt käyttäytyvät juuri toisinpäin, eli ovat kymänä jähmeitä, ja ohenevat lämmetessään (jota tukee artikkelin viimeinen lause). Voisiko joku hieman selvittää tätä asiaa tarkemmin? --tkk 25. elokuuta 2005 kello 11:49:49 (EEST)

Jos vertaillaan 20 ja 50 öljyä samassa (vaikka huoneen) lämpötilassa, niin 50 on jähmeämpää. Kuumana 50 öljykin saattaa juosta varsin hyvin. Tuossa yritetään selittää, että kyseinen 20W-50 öljy ei sitten kuumanakaan olisi liian ohutta, vaan sellaista, kuin 50 kuumana. Tällöin öljy pystyy muodostamaan suojaavan kalvon myös kuumassa.

Eikös se mene niin, että ensimmäinen luku on kylmäviskositeetti ja jälkimmäinen kuumaviskositeetti? Tuo on kieltämättä hieman hankalasti sanottu tuossa artikkelissa. Voimmehan ajatella, että mitä suurempi lukujen ero on, sitä vähemmän öljy ohenee lämmetessään. Ts. 0W-50-öljy on periaatteessa 10W-30-öljyä parempaa. Mutta entä yksiasteöljyt, kuten SAE 20? Siitäkin olisi hyvä olla maininta. --FSO 25. elokuuta 2005 kello 20:31:23 (EEST)