Norster

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ford Fiesta mk6.jpg Tämä artikkeli tai kappale sisältää tietoa tulevaisuuden autosta, jonka odotetaan ilmestyvän tai on ilmoitettu ilmestyvän markkinoille.
Tieto voi olla epätarkkaa, mutta on yleensä peräisin autonvalmistajan lehdistötiedotteista tai muista uutislähteistä.
Tulevien mallien ominaisuudet ja tekniset tiedot voivat kuitenkin muuttua merkittävästi, kun auton valmistusajankohta lähenee ja tietoa saadaan lisää.
Tulevien mallien markkinoille tulo voi myös viivästyä tai ne voidaan perua jopa kokonaan.

Norster on Suomessa suunniteltu ja Kiinassa valmistettu pieni avoauto, jonka odotettiin tulevan tuotantoon vuoden 2010 tienoilla. Sen jälkeen autosta ei ole kuulunut mitään.

Suomalainen Tomi Lundell perusti Nordian Commerce Oy:n joka rekisteröitiin joulukuussa 2006. Kotimaassa ajoneuvojen valmistaminen tulisi liian kalliiksi, joten yritys etsi yhteistyökumppania Kiinasta. Ensimmäinen prototyyppi valmistui syyskuussa 2008, jonka jälkeen runkoa uusittiin vielä monta kertaa. Kiinalaisen yhteistyöyrityksen mielenkiinto kuitenkin sammui asiaan ja saadakseen muotit ja oikeudet suunnittelemansa auton valmistukseen Norster joutui turvautumaan Kiinan oikeuslaitoksen apuun.

Norster aloitti yhteistyön toisen kiinalaisyrityksen, Wenzhou New Concept Power Machinery Company LTD:n kanssa, joka sijaitsee Qiaoxiassa. Ensimmäinen yksilö Norster 600R esiteltiin Kantonin messuilla lokakuussa 2009. Siinä oli Suzukin 1980-luvulla kehittämään moottoriin perustuva 650 cm3 moottori. Tammikuussa 2010 moottoriksi vaihdettiin Euro IV-normin täyttävä kaksisylinterinen 580 cm3 Chery, jossa on ruiskutus, neljä venttiiliä sylinteriä kohti ja kaksi yläpuolista nokka-akselia. Tehoa on 25 kW, 5500 r/min ja vääntöä 50 Nm, 3000 r/min. Säädöksistä johtuen nelipyörien suurin sallittu teho on 15 kW, joten tehoa piti vähentää.

Norsterin pituus on 3285 mm ja leveys 1520 mm. Norster painaa 520 kg. Norsterin kaikki osat ovat kiinalaisten valmistamia, vaikka pieni avoauto onkin suomalaisten suunnittelema.

Moottori-lehden jutun mukaan Norster 600R maksoi Suomessa 9900 euroa eli suhteellisen vähän uudesta kaksipaikkaisesta avoautosta.

Aiheesta muualla[muokkaa]