Ruostesuojaus

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Auton ruostesuojaus voi olla valmistajan tekemä tai jälkeenpäin tehty auton korin suojaus ruostumista vastaan. Jälkikäteen tehtävässä ruostesuojauksessa yleensä käsitellään pohja- ja kotelorakenteet ruostesuojausaineilla. Ruosteenesto on hyvä tapa pidentää auton käyttöikää ja arvoa. Ennen autoja ei tehtaalla juuri ruostesuojattu, mutta nykyään tilanne on parantunut. Autovalmistajat ja maahantuojat ovat alkaneet ruostesuojata autoja erilaisilla suoja-aineilla ja mm. korirakenteiden sinkityksellä. Uusien autojen puhkiruostumistakuun ehdoissa saatetaan kieltää tietyt ruostesuojausmenetelmät tai vaatia että kaikki ruostesuojaukseen liittyvät työt tulee teettää merkkiliikkeessä, jotta takuu säilyisi. Usein hyvin pidetty auto ei ruostu puhki takuuaikana, joten osa autojen omistajista antaa enemmän arvoa jälkikäteen tehdylle suojaukselle.

Auton ruostumista edistää mm. teiden suolaus ja auton puhtaanapidon laiminlyönti. Pohjoisessa, jossa teitä ei suolata niin paljon, ruostuminen on myös vähäisempää.

Työvaiheet[muokkaa]

Menetelmiä on useita, mutta seuraavassa pääpiirteet:

  1. Auton pohja pestään niin, että vanha irtomassa lähtee pois
  2. ruostumaan päässeet rakenteet korjataan
  3. Koteloihin sumutetaan kotelosuoja-aine
  4. Pohjaan laitetaan tartunta-aineeksi ohut kotelosuoja-aine
  5. Auton pohjaan ruiskutetaan paksumpi alustamassa kotelosuojan päälle
  6. Lopuksi suoritetaan pitkä ja perinpohjainen kuivatus

Kunnollisen suojauksen tekeminen kestää kahdesta kolmeen päivään. Hyvä ruosteenestokäsittely pitää menee suurinpiirtein seuraavanlaisesti:(1.pvä = tarvittavat purkutyöt, perusteellinen pesu turbosuuttimella, koneellinen kuivatus turbopuhaltimilla, tarvittavien ruostevaurioiden korjaus 2.pvä = Ruostesuojaus, auton päälipesu, auton lopputarkastus sekä luovutus. Erittäin hyvin tehtynä ruostesuojaus voi kestää viidestä kuuteen vuotta, jolloin suojaus kannataa jo uusia kiveniskemien tehtyä ensimmäisiä reikiä auton pohjan massaukseen.


Ruosteenestokäsittelyitä on muutamia erilaisia, mm. Täyskäsittely, Kaksoiskäsittely, Lisäturvakäsittely yms. Lisäturva on suunniteltu vain uusille tai lähes uusille autoille.

Ruostesuojauksen hintaluokka[muokkaa]

  • Ruostesuojaus itsetehtynä auton pohjalle ja koteloille tarvikeliikkeen aineilla: alle 50 euroa + työ
  • Täydellinen alustan ja koteloiden ruostesuojaus liikkeestä ja paikkakunnasta riippuen keskivertoautolle: 250-600 euroa.
  • Suojauksen uusiminen muutaman vuoden päästä maksaa n. 30-40 % alkuperäisen suojauksen hinnasta.

Hinta riippuu yleensä käytetyistä aineista, työmiesten/työpäivien määrästä, auton koosta ja paikkakunnan hintatasosta. Eri liikkeiden aineissa ja toimintatavoissa on eroja, mutta pitkään autoaan pitävän kannattaa harkita autonsa suojauttamista. Osa uusien autojen myyjistä ja maahantuojista ei hyväksy kaikkia menetelmiä, joten uuden auton omistajan kannattaa kysyä useamman ammattilaisen (auton maahantuojan/myyjän ja ruostesuojausliikkeen edustajan) mielipide sopivista aineista ja menetelmistä.

Kalleimmat suojaukset voivat maksaa lähemmäs 1000 euroa tai jopa enemmän. Tällaisissa suojausohjelmissa auto käsitellään ruostesuojausaineilla ja massataan vähintään kahteen kertaan. Jotkut ruostesuojausyrittäjät pitävät kuitenkin tällaista tuplasuojausta liioitteluna.

Tutkimuksia[muokkaa]

Katso myös[muokkaa]


Yrityksiä[muokkaa]

[1] [2]

Finikor - Suomen Ruosteenestoliikkeiden Osuuskunta - [3]