Chery Automobile Co., Ltd.

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Chery Automobile Co., Ltd.
Cherylogo.gif
Yrityksen perustusmaa ja paikka Flag of the People's Republic of China.svg.png Kiina, {{{perustuspaikka}}}
Tuotannon aloitus 1999
Autokonserni
Vuotuinen valmistusmäärä 590.000 (2012)
Sijainti Suomen rekisteröintitilastossa
Suomen maahantuoja
Suosituin malli Chery QQ


Chery Automobile on Kiinan suurimpia autovalmistajia, jonka pääkonttori on Wuhussa, Anhuin maakunnassa. Se on perustettu 18. maaliskuuta 1997 Kiinan hallituksen toimesta ja se on valtion omistuksessa. Chery valmisti ensimmäiset autonsa vuonna 1999 ja Kiinan ulkopuolelle vienti alkoi vuonna 2001. Suurin osa yhtiön malleista on kopioita muiden autovalmistajien autoista. Cheryn päätuotteet ovat henkilö- ja tila-autot sekä SUVit; henkilöautot myydään Chery-merkillä ja hyötyajoneuvot Karry-merkillä. Cherry on ollut Kiinan suurin henkilöautojen vienti yritys vuodesta 2003 lähtien, ja vuonna 2011 25% sen tuotannosta menikin vientiin.

2000-luvun alussa General Motors kritisoi Cheryä kopioinnista ja haastoikin yrityksen oikeuteen ensimmäisen sukupolven Daewoo Matizilta näyttävästä Chery QQ:sta [1]. General Motors syytti myös naamioidun Matizin käytöstä kolaritestissä Cheryn auton tilalla [2].

Elokuussa 2007 Chery ja FCA tekivät sopimuksen Fiat- ja Alfa Romeo -mallien valmistamisesta Kiinassa. Tuotantoa varten piti perustaa uusi yhtiö, jonka omistus olisi jaettu puoliksi yritysten kesken. Tuotantoon piti tulla Alfa Romeo 156 -malli ja mahdollisesti myöhemmin laajentaa Alfa Romeo 147 -malliin. Vuosituotannoksi kaavailtiin noin 170.000 autoa. Tuotanton piti käynnistyä vuonna 2009, mutta yhteistyö loppui maaliskuussa 2009. [3] [4]

Joulukuussa 2007 Chery ja Israelin valtion omistama Israel Corporation perustivat yhteistyöyrityksen nimeltään Chery Quantum Automotive Corporation (CQAC), josta molemmat osapuolet omistavat puolet. Marraskuussa 2011 yrityksen nimi muutettiin Qoros Autoksi [5]. Vuonna 2015 perustettu holdingyhtiö Kenon Holdings otti haltuunsa Israel Corporationin osuuden Qorosista.

Vuonna 2012 Jaguar Land Rover Limited ja Chery perustivat 50:50-omistuksella Chery Jaguar Land Rover -yhtiön, joka valmistaa Jaguar- ja Land Rover -autoja Kiinan markkinoille.

Cheryllä on monia ajoneuvojen kokoonpano- ja osien valmistustehtaita Kiinassa ja sen ajoneuvoja kootaan myös 15. muussa maassa. Pääosin tehtaissa jotka eivät ole sen omistuksessa, mutta hyödyntävät joko kokonaista tai osittaista kokoonpanosarjaa. Sillä on kaksi tutkimuslaitosta ja yhtiö sijoittaakin 7% liikevaihdostaan tuotekehitykseen.

Mallit[muokkaa]

Mallisarjat[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

  1. China a Weak Ally on Piracy - The Washington Post 4. kesäkuuta 2005
  2. Lawsuits - China Motor Vehicle Documentation Centre
  3. Kiinalainen Chery alkaa valmistaa Fiateja ja Alfa Romeoita - HS.fi 10. elokuuta 2007
  4. China's Chery postpones car venture with Fiat - Reuters.com 19. maaliskuuta 2009
  5. China’s Newest Car Brand: Qoros - The Wall Street Journal 28. marraskuuta 2011


Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa AutoWikiä laajentamalla artikkelia.