Goodyear

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Goodyear Tire and Rubber Company
Goodyear logo.svg.png
Yhtiön kotipaikka Flag of the United States.svg.png USA, Ohio, Akron
Perustamisvuosi 1898
Yhtiömuoto Julkinen osakeyhtiö
Pääomistaja Pörssiyhtiö
Yhtiön web-sivu https://corporate.goodyear.com/en-US/
1920

Goodyear Tire and Rubber Company on monikansallinen, renkaita ja kumituotteita valmistava yhtiö, jonka pääkonttori sijaitsee Ohion Akronissa, Yhdysvalloissa.

Yhtiön perusti vuonna 1898 ohiolainen Frank Seiberling, yhdessä veljensä kanssa. Nimensä yhtiö sai amerikkalaisen keksijän Charles Goodyearin mukaan. Tämä oli patentoinut kumin vulkanointimenetelmän vuonna 1844.

Yrityshistoria[muokkaa]

Autowiki.fi -sivuston luonteen takia yrityshistoriaa käsitellään ainoastaan Goodyear-yhtiön tuotannon maakulkuneuvoihin liittyvästä näkökulmasta.

Alkutaival[muokkaa]

Vuonna 1898 Frank Seiberling perusti lainaamansa alkupääoman turvin Ohion Akroniin tehtaan, joka aloitti toimintansa polkupyörien ja hevosvaunujen umpikumirenkaiden valmistuksella. Ajankohta on otollinen, koska polkupyörien kauppa käy vilkkaana, samoin hevosittomien vaunujen kehitystyö.[1]

Vuonna 1903 Goodyearin silloinen työnjohtaja, myöhempi pääjohtaja, Paul Litchfield patentoi ensimmäisen sisärenkaattoman- eli tubeless-renkaan.[2] Vuonna 1907 Goodyear toimitti Ford Motor Companylle 1200 rengassarjaa, käytettäväksi yhtiön uuden tulevan T-mallin valmistuksessa. Vuonna 1910 Goodyear alkoi laajentaa tuotteidensa valmistusta Yhdysvaltain ulkopuolelle, aluksi Kanadaan. Vuonna 1916 Goodyear oli jo maailman suurin renkaiden valmistaja.[3]

Frank Seiberling hankki Goodyear Tire & Rubber Companylle vuoteen 1921 mennessä, jolloin hän lähti perustamastaan yhtiöstä, 19 renkaisiin tai niiden valmistukseen liittyvää patenttia. Eräs merkittävimmistä oli vuonna 1908 patentoitu Seiberling State -renkaanvalmistuskone. Seiberling suunnitteli yhdessä Goodyearin silloisen pääinsinööri William Staten kanssa koneen, jolla oli maailmanlaajuinen vaikutus renkaiden valmistukseen. Sen avulla päästiin eroon hitaasta käsityöstä ja kyettiin todelliseen sarjatuotantoon. Koneen avulla työntekijä pystyi kymmenen tunnin työvuoronsa aikana valmistamaan 60 rengasta, aiemman viiden sijaan.

Seiberling myös myi renkaanvalmistuskoneitaan rojalteja vastaan muille valmistajille ja tästä tuli Goodyearille hetkeksi aikaa merkittävä tulonlähde. Vuonna 1913 arviolta puolet Yhdysvalloissa myydyistä renkaista oli valmistettu Seiberling State -koneella.

Muita Goodyearin merkittäviä patentteja olivat mm. ensimmäinen yleiskäyttöinen vanne,[4] kaksoistimanttikuvioitu jokasään rengas,[3] ja kuorma-auton ilmakumirengas.[5]

Kasvu monikansalliseksi suuryhtiöksi[muokkaa]

Ensimmäisen maailmansodan jälkeinen taloustaantuma vaikutti myös Goodyeariin ja Seiberlingin veljekset jättivät perustamansa yhtiön taaksensa. Goodyear selvisi tästä taantumasta, samoin kuin vuoden 1929 pörssiromahduksen tuloksena syntyneestä suuresta lamasta. Goodyearilta lähtönsä jälkeen Frank Seiberling perusti Ohion Barbertoniin rengastehtaan nimeltä Seiberling Rubber Company.

Goodyearin selviytymistä lama-ajoista auttoi sen suuri koko sekä rooli globaalina toimijana. Suuren laman vaikutukset olivat mm. Euroopassa vähäisempiä kuin Yhdysvalloissa. Goodyear oli perustanut vuonna 1910 ensimmäisen USA:n ulkopuolisen rengastehtaansa Kanadaan ja siitä lähtien laajentunut aktiivisesti, perustamalla maahantuontiyhtiöitä lukuisiin Euroopan maihin sekä Australiaan, Etelä-Afrikkaan sekä Etelä-Amerikkaan.

Vuonna 1927 Goodyearin ensimmäinen Euroopan rengastehdas avattiin Englantiin. Samana vuonna yhtiö kirjautui New Yorkin pörssiin. Vuonna 1935 Goodyear osti ohiolaisen The Kelly Springfield Tire Companyn. Ennen toista maailmansotaa Goodyearista oli kasvanut merkittävä monikansallinen suuryhtiö. Vuonna 1939 Goodyearilla oli Yhdysvaltain ulkopuolella seitsemän tehdasta, 18 suoraan emoyhtiön alla toiminutta tytäryhtiötä, 37 omaa sivutoimipistettä sekä omia puuvilla- ja kumiplantaaseja. Yhtiön tuolloin n. 46 000 työntekijästä 18 000 oli Yhdysvaltain ulkopuolella.

Goodyear Euroopassa[muokkaa]

Goodyearilla on vuonna 2018 Euroopassa tuotantolaitos yhdeksässä maassa, tutkimus- ja kehittämiskeskukset Luxemburgissa ja Saksassa sekä testiradat Luxemburgissa ja Ranskassa. Konsernin eurooppalaisia rengasmerkkejä ovat Goodyear, Dunlop, Fulda, Sava ja Debica. Työntekijöitä Euroopassa on noin 20 000.[6]

Electric Drive[muokkaa]

Goodyear esitteli Geneven kansainvälisessä autonäyttelyssä sähköautoihin varta vasten suunnitellun Electric Drive -renkaan, jonka se kertoo tuovansa markkinoille ensi vuoteen mennessä. Uutuusrenkaassa on tavanomaista kapeammat pintalamellit, jolloin suurempi määrä kumia on kosketuksissa tien kanssa, ja rengas kestää näin ollen paremmin suurta vääntöä. Tiheämpi pintakuvio estää myös ääniaaltoja pääsemästä uriin, mikä alentaa rengasmelua. Renkaan runko on puolestaan suunniteltu kantamaan sähköautojen suuremman massan ja renkaan pinnan kumiseos tarjoaa mahdollisimman pienen vierintävastuksen.[7]

Aiheesta muualla[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]