Kaasunestejousitus

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kaasunestejousitus on ajoneuvon jousitusjärjestelmä, joka toimii nesteen ja kaasujousien avulla. Nesteen virtausta hallitsemalla saadaan aikaan myös vaimennusta. Kaasunestejousitus on Citroënin kehittämä jousitusjärjestelmä, jota on käytetty henkilöautoissa vuosina 1954-2017. Kesäkuun alussa 2017 loppui Ranskassa Citroën C5:n valmistus, jolloin samalla tehdas luopui kaasunestejousituksen käytöstä henkilöautoissa.

Kaasunestejousituksen piirteenä on kuormasta riippumatta automaattisesti vakiona säilyvä maavara. Maavaraa pystyy järjestelmästä ja ajonopeudesta riippuen säätämään myös ajon aikana. Kaasunestejousitusta on yleisesti pidetty mukavana jousitusjärjestelmänä, se on pehmeä olematta löysä.

Kaasunestejousitus

Tekniikka[muokkaa]

Jousiaineena on suljetussa pallossa oleva kaasu, joka on erotettu kalvolla joustoliikkeen välittävästä hydraulinesteestä. Järjestelmässä ei välttämättä tarvita erillisiä iskunvaimentimia, vaimennus on osa hydraulijärjestelmää. Nestepaineen ylläpitämiseksi tarvitaan nestepumppu. Kaasunestejousitus on tavallista jousitusta kalliimpi valmistaa ja huoltaa sekä myös painavampi ja suhteellisen monimutkainen.

Jousitusjärjestelmä vaatii paljon suurta koneistustarkkuutta vaativia venttiilejä ja erikoisosia. Kaasunestejousituksen tärkeimmät osat ovat pumppu, kaasunestejouset ja mineraaliöljypohjainen hydraulineste. Pumppu kehittää myös jarrujen ja ohjaustehostimen vaatiman paineen.

Citroën Xantian kaasunestejousituksessa on 4 asentoa, joista alin on huoltoasento, jossa ei ole painetta. Seuraava asento on tavallinen ajoasento, ja sitä seuraava on korotettu maavara huonoja teitä varten. Kaasunestejousituksen ylintä asentoa käytetään vain renkaanvaihtoihin.

Citroën C5:n kaasunestejousitus on mukava ja nielee hyvin isot kuopat, mutta pikkukuoppien sarjasta se ei selviä moitteetta. Citroën C5:n kaasunestejousitus toimii sähkömoottorin avulla eikä siihen ole enää kytketty jarru- ja ohjaustehostinta. Kaasupallojen venttiilit toimivat iskunvaimentimena.

Järjestelmä säätää maavaraa automaattisesti koko ajan, esimerkiksi liikennevaloissa pysähtyminen saattaa aiheuttaa korin hienoisen nousun ja sen jälkeen laskun. Järjestelmän paine jää jonkin aikaa myös moottorin sammuttamisen jälkeen, jolloin järjestelmä tasaa yhä maavaraa.

Historia[muokkaa]

Citroën esitteli ensimmäisen kaasunestejousituksen vuonna 1954 Traction Avantin takajousituksessa. Ensimmäinen täysin kaasunestejousitettu auto on Citroën DS vuodelta 1955.

Autoja joissa on käytetty kaasunestejousitusta[muokkaa]

Myös Berliet-merkkisissä kuorma-autoissa on käytetty kaasunestejousitusta.

Muuta[muokkaa]

Kaasunestejousituksesta on käytetty myös nimitystä nestekaasujousitus.

Katso myös[muokkaa]

  • Hydrolastic-jousitus, British Leylandin nestekaasujousitus joka on vastaavanlainen, mutta yksinkertaisempi kuin Citroënin kaasunestejousitus, Hydrolastic-jousituksesta puuttuu mm. säädettävä maavara.
  • Ilmajousitus

Lähteet[muokkaa]

  1. Tyler Heatley: Celebrating 40 Years Of The W126 Mercedes-Benz S-Class – Motorious, 28. tammikuu 2019. Viitattu: 2. kesäkuu 2019.