Citroën

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Automobiles Citroën S.A.
Citroën-logo 2009.gif
Yrityksen perustusmaa ja paikka Flag of France.svg.png Ranska, Saint-Ouen-sur-Seine
Tuotannon aloitus 1919
Autokonserni Stellantis
Vuotuinen valmistusmäärä 1,379 milj. (2005)
1,348 milj. (2004)
Sijainti Suomen rekisteröintitilastossa 15. (2012)
14. (2011)
12. (2010)
15. (2009)
11. (2008)
9. (2007)
8. (2005)
7. (2003)
10. (2001)
10. (2000)
10. (1998)
12. (1997)
12. (1996)
11. (1994)
15. (1993)
19. (1992)
17. (1990)
15. (1989)
15. (1988)[1]
20. (1984)
21. (1981)
Suomen maahantuoja Auto-Bon Oy
Suosituin malli C3
Citroën-logot eri aikoina.jpg

Citroën [si.tʁɔ.ˈɛn] on merkittävä ranskalainen ajoneuvovalmistaja, joka on vuodesta 2021 lähtien ollut osa Stellantis -konsernia.

Teollisuusmagnaatti André-Gustave Citroënin (1878–1935) vuonna 1919 perustama yhtiö oli eräs ensimmäisistä autoja liukuhihnatuotteina valmistaneista yrityksistä Yhdysvaltain ulkopuolella ja samalla se oli eräs ensimmäisistä yhtiöistä Euroopassa, joka yhdisti ajoneuvojen myynnin ja huollon yhtenäisen verkoston alle. Citroën on brändinä tunnettu ympäri maailman.

André Citroën omaksui liukuhihnatuotannon periaatteet ensimmäisen maailmansodan aikana, hänen teollisuusyhtiönsä tuottaessa ammuksia ja aseita Ranskan sotavoimille. Vuonna 1924 Citroën toi markkinoille mallin B10, joka on Euroopan ensimmäinen massatuotettu, täysteräskorilla valmistettu malli. Vuonna 1934 esitellyn Traction Avant -mallinsa myötä Citroën sementoi maineensa innovatiivisena ja ennkkoluulottomana ajoneuvojen valmistajana. Sen lisäksi että malli oli ensimmäinen massavalmistuksena tuotettu etuvetoinen automalli, se oli myös eräs ensimmäisistä itsekantavaa koria käyttäneistä sarjavalmistetuista autoista.

Vuonna 1954 Citroën esitteli 15H-mallissa taka-akselin itsetasaavan hydropneumaattisen jousituksen, joka tuli myöhemmin vuonna 1955 esiteltyyn DS:ään. Muotoilultaan vallankumouksellinen DS oli sitä myös tekniikaltaan. Edellämainitun kaasunestejousituksen lisäksi malli oli ensimmäinen eurooppalainen massatuotettu malli, joka oli varustettu levyjarruilla. Vuoden 1967 kasvojenkohotuksen yhteydessä auton keulaan asennettiin tuplavalot, joista sisimmäiset olivat auton ohjauksen mukaan säätyvät. Tämä paransi ajoturvallisuutta mutkaisilla teillä. Citroënin autot ovat vuosien varrella keränneet lukuisan määrän erilaisia kunniamainintoja ja palkintoja. Citroën on valittu mm. kolmasti Vuoden Autoksi Euroopassa.

Citroënin autoilla on myös kunniakas historia moottoriurheilun saralta. Kyseessä on ainut automerkki, joka on voittanut maailmanmestaruuden kolmessa FIA:n hallinnoimassa eri sarjassa: Cross Country Rally World Cupissa viisi kertaa, WRC-sarjassa kahdeksan kertaa ja World Touring Car Championship -sarjassa kerran.

Historia[muokkaa]

Alkutaival[muokkaa]

Citroënin patentoima kaksoishammastettu vetopyörä, josta johdettiin myös automerkin tunnus.
Pariisin Eiffel-torni toimi Citroënin mainostaluna vuodesta 1925 vuoteen 1934.

André Citroën oli vuodesta 1906 lähtien toiminut Mors-automerkkiä valmistaneen Société Nouvelle d'Automobiles Mors -yhtiön johtajana. Jo aiemmin, vuonna 1905, hän oli perustanut hammaspyöriä valmistavan yhtiön ja vuonna 1913 hän palasi Morsin johtajan paikalta takaisin sen johtoon. Ensimmäisen maailmansodan aikana Citroënin yhtiö toimitti Ranskan armeijalle ammuksia. Citroën tähysi kuitenkin jo sodan päättymisen jälkeiseen aikaan, olihan hänellä käsissään tehdas ja työvoimaa, mutta ei siviilimarkkinoille sopivaa tuotetta. Pesti Mors-yhtiön johtajana ja vuonna 1912 tapahtunut tutustuminen Henry Fordin tuotantolaitoksiin ja ajatusmaailmaan vaikuttivat suuresti siihen, että André Citroën valitsi tulevaisuuden tuotantolinjakseen nimenomaan autojen valmistuksen. Päätös ajoneuvotuotannon aloittamisesta sodan loputtua ajoittuu vuoden 1916 tienoille, jolloin Citroën pyysi aiemmin Panhard et Levassor -yhtiössä insinöörinä toiminutta Louis Dufresne'a suunnittelemaan hänelle auton, jonka valmistus aloitettaisiin heti sotatuotannon päätyttyä. Fordin tavoin Citroën näki, että massatuotetun auton tuli olla riittävän yksinkertainen, jotta se olisi edullinen ja nopea valmistaa. Samalla siitä tulisi ostajan kannalta helppo ylläpidettävä ja kohtuuhintainen hankkia.[2]

Vuoden 1917 alussa Citroën pestasi listoilleen insinöörin, joka oli vuodesta 1909 lähtien toiminut Le Zèbre -nimistä autoa valmistaneen yhtiön suunnittelijana sekä yhtiön osaomistajana. André Citroënin insinööreilleen antamat vaatimukset olivat yksinkertaiset mutta samalla haasteelliset; heidän tuli suunnitella n. 10-hevosvoimainen auto, joka olisi paremmin varusteltu, rakenteeltaan tukevampi ja valmistuskustannuksiltaan edullisempi, kuin mikään sen ajatelluista kilpailijoista. Tuloksena oli Type A, joka esiteltiin lehdistölle maaliskuussa 1919, vain neljä kuukautta aseiden vaikenemisen jälkeen. Ensimmäiset Type A:n tuotantoversiot lähtivät tehtaalta myyjille toukokuun lopussa ja kesäkuussa malli oli esillä Pariisin Avenue des Champs-Élysées -kadulla sijainneessa näyttelyhuoneessa, jossa normaalisti oli ollut näytteillä Charron, Girardot et Voigt (C.G.V.) -yhtiön valmistamia Alda-merkkisiä autoja. Citroën oli suostutellut C.G.V:n osaomistaja Fernand Charronin lainaamaan näyttelyhuonetta hänelle. Joitain vuosia myöhemmin Charron'sta tuli eräs Citroënin päärahoittajista. Heinäkuun seitsemäntenä päivänä vuonna 1919 ensimmäinen asiakas otti vastaan uuden Citroën 10HP "Type A":n.

Saman vuoden aikana André Citroën kävi neuvotteluja yhtiön myymisestä amerikkalaiselle General Motorsille, mutta tämä hanke ei johtanut sen pidemmälle. Citroën pysyi suvereenina yhtiönä aina vuoteen 1935 asti.

André Citroën ymmärsi mmielikuvamarkkinoinnin merkityksen autojen myyntiä edistävänä tekijänä. Yhtiö mm. vuokrasi Pariisin Eiffel-tornin mainosalustakseen.

1920-luku oli suurten seikkailujen aikaa ja Citroën sponsoroi retkikuntia, jotka käyttivät heidän Kégresse-telastolla varustettuja autojaan. Retkikuntien matkat suuntautuivat Aasian halki Himalajalle ja Pekingiin (Croisière Jaune), Pohjois-Amerikkaan (Croisière Blanche) ja Afrikkaan (Croisière Noire) (Sahara, Keski-Afrikka) ja ne koostuivat tiedemiesten lisäksi matkakertomuksia kirjoittaneista toimittajista ja valokuvaajista. Citroënin tela-autoja käytettiin myös Etelämantereen tutkimusretkellä 1934. Citroën-tehdas valmisti puolitela-autoja vuosina 1921–1937 kaikkiaan 5787 kappaletta. Puolitela-autojen kumitelaketjut perustuivat Adolphe Kégressen patenttiin. Maantiellä puolitela-autot saavuttivat 30–40 km/h nopeuden ja ne pystyivät liikkumaan vaikeassa maastossa. [3].

Eräs esimerkki Citroënin kestävyydestä on vuosimallin 1923 Citroën 5CV Type C Torpedo, jonka australialainen matkasaarnaaja osti käytettynä ja jo 48 000 kilometriä matkaa taittaneena. 22-vuotias Nevill Westwood ajoi vuoden 1925 elokuun alun ja joulukuun lopun välisenä aikana Länsi-Australian Perthistä Victorian Melbourneen ja takaisin. Matkan pituus on nykyisin yhteen suuntaan hieman alle 3500 kilometriä, mutta tässä yhteydessä tulee pitää mielessä, että tuohon aikaan tämä väli oli käytännössä vailla tieyhteyttä ja auto piti esim. täysin kulkukelvottomien paikkojen kohdalla purkaa osiin ja kantaa niiden yli. [1]

Vuonna 1924 Citroën solmi liikesuhteet amerikkalaisen insinööri Edward G. Buddin kanssa. Budd oli työskennellyt jo vuodesta 1899 lähtien teräksestä valmistettujen junanvaunujen suunnittelijana, pääasiassa Pullman-yhtiön lukuun. Hänen vuonna 1912 perustamansa Budd Companyn tuotelinjaan kuuluivat myös teräspellistä prässätyt autonkorit, joita hän toimitti mm. Dodge Brothers -yhtiölle. Vuoden 1924 lokakuussa pidetyssä Pariisin autonäyttelyssä Citroën esitteli mallinsa B10, joka oli ensimmäinen eurooppalainen, kokoteräskorilla varustettu, massatuotettu auto. Mallista tuli välittömästi myyntimenestys. Tuohon aikaan teollinen koripeltien prässäys oli, suurista voluumeista huolimatta, suhteellisen kallista, verrattuna Citroënin kilpailijoiden käyttämään puiseen korirakenteeseen, jonka valmistaminen käsityönä oli hitaampaa mutta kustannuksiltaan halvempaa. Koska Citroën valmisti autonsa tietyn hintaluokan segmenttiin, tilanne johti siihen, että yhtiö kärsi tappiota jokaista myymäänsä autoa kohden.

Vuonna 1927 Citroënin yhtiö oli tilassa, jossa se tarvitsi kipeästi lisärahoitusta. Tätä järjestyikin investointipankki Lazardilta, samalla uusi pääomittaja sai itselleen edustuksen yhtiön hallitukseen.

Citroën korvasi 1930-luvun alussa nelisylinterisen C4- ja kuusisylinterisen C6 -mallinsa kolmella uudella, 8 – 15 verohevosvoimaluokkaan sijoittuvalla mallilla, jotka kaikki kantoivat yhteistä nimeä Rosalie.

André Citroënin aikakausi päättyy[muokkaa]

Citroën Traction Avant

Vuonna 1934 Citroënin valmistuslinjalta rullasi ensimmäinen uusi, matalalla itsekantavalla teräskorilla ja etuvedolla varustettu malli 7A. Tämä malli ja sen jälkeläiset tunnetaan yleisesti nimellä Traction Avant, joka tarkoittaa suomeksi etuvetoa. Mallimerkintänsä mukaisesti auton verohevosvoimaluku oli 7 CV ja nelisylinterisen moottorin teho 32 hv. Traction Avant on ranskalaisen kilpa-ajaja-autoinsinööri André Lefèbvren ja italialaisen designeri-kuvanveistäjä-arkkitehti Flaminio Bertonin suunnittelema.

Yhtiö piti huolta työntekijöistään monin eri tavoin. Työläisten lapsille oli päiväkoti ja perheen hyvinvoinnista huolehdittiin terveydenhoitojärjestelmän ja eläkejärjestelmän avulla. Lisäksi työläisille järjestettiin erilaisia vapaa-ajan virikkeitä, yhtiöllä oli esimerkiksi oma puhallinorkesterinsa. Yhteisön koulussa käytettiin opetus- ja havainnointivälineinä Citroënin sponsoroimien retkikuntien lähettämiä, vieraista kulttuureista kertovia esineitä.

1930-luvun alun Suuri lama ja André Citroënin peluriluonteen aiheuttama yhtiön jatkuva keikkuminen taloudellisella riskirajalla kulminoituivat Traction Avant -mallin korkeiden suunnittelukulujen myötä ja ajoivat yhtiön selvitystilaan vuonna 1934. Eräs Citroën-yhtiön suurimmista rahoittajista ja omistajista oli ranskalainen rengasyhtiö Michelin, ja siitä tuli yhtiön pääomistaja vuoden 1934 aikana.

Vuoden 1934 Pariisin autonäyttelyssä oli esillä V8-moottorinen malli Traction Avant 22CV, joka ei koskaan kuitenkaan päässyt tuotantoon. [2]

André Citroën menehtyi 3. päivänä heinäkuuta vuonna 1935, 57 vuoden ikäisenä.

Michelin-aikakausi[muokkaa]

Toinen maailmansota[muokkaa]

Uuden omistajan näkemys autoista oli samalla tavoin avantgardistinen kuin André Ciitroënilla, ja suunnittelusta vastaavan uuden johtajan, Pierre Boulanger'n hoteissa yhtiössä suuniteltiin ennen Ranskan Saksaa vastaan julistaman sodan alkamista joitain uusia malleja, joilla oli tulevaisuutta ajatellen suuri merkitys:

  • Etuvetoinen, pystykeulainen umpipakettiauto Citroën TUB, josta kehitettiin sodan päätyttyä Citroën Type H
  • Pienen etuvetoisen henkilöauton prototyyppi TPV (Toute Petite Voiture), josta kehitettiin malli Citroën 2 CV

Saksan miehitettyä Ranskan pohjoisosat, Citroën siirrrettiin saksalaisen sotilashallinnon alaisuuteen. Yhtiön tutkimusosasto teki töitä kehittääkseen paremmin vaihtoehtoisten polttoaineiden, kuten alkoholin ja puukaasun kanssa toimivia moottoreita. Tehdas valmisti T23- ja T45-kuorma-autoja, jotka menivät käytännössä kaikki Saksan Wehrmachtin käyttöön.

Sodan jälkeen[muokkaa]

Toisen maailmansodan mentyä ohitse, Citroën jatkoi Traction Avant -mallin valmistusta sekä ennen sotaa suunniteltujen prototyyppien jatkokehitystä.

Vuonna 1947 yhtiö toi markkinoille TUB-mallista jatkokehitetyn pakettiautomallin Type H (myöhemmin HY, HX, HW, HZ ja 1600). Heinäkuussa 1948 esiteltiin TPV-prototyypistä sarjatuotantomalliksi kehitetty Citroën 2CV eli "Rättäri". Mallin virallinen tehdaskoodi oli Typ A ja tavarankuljetukseen tarkoitetun version koodi AU. Vuonna 1955 yhtiö hämmästytti autoilevaa maailmaa DS-mallilla. Traction Avant -mallia valmistettiin vuoteen 1957 asti. Vuonna 1955 Citroën osti 25 prosentin osuuden ranskalaisesta, ajoneuvoja valmistaneesta Panhard-yhtiöstä.


Vuodesta 1968 vuoteen 1975 Citroën omisti Maseratin, omistusaikana esiteltiin mm. Citroën SM.

Vuonna 1976 Peugeot yhdistyi Citroënin kanssa ja muodostettiin PSA Group. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Pariisissa. 1980-luvulta alkaen merkkien autoissa on ollut enenevässä määrin yhtäläisyyksiä, joskin viime vuosina Citroën on taas tavoitellut erikoisten ja innovatiivisten ratkaisujen imagoa.

Kesällä 2007 PSA-yhtymä ja kiinalainen autovalmistaja Hafei tekivät sopimuksen yhteistyöyrityksen perustamisesta. Uusi yhtiö alkaa valmistaa pikkubusseja Kiinan markkinoille. Molemmat omistavat yrityksestä puolet. Uutta, enintään 10 paikkasta pikkubussia, ryhdytään valmistamaan Hafein tehtaalla Shenzenissä.

Valmistuksessa olevat automallit (Eurooppa)[muokkaa]

Citroën C6

Valmistuksessa olevat automallit (Kiina)[muokkaa]

PSA-yhtymällä on varsin vahva asema Kiinan markkinoilla Dongfeng Peugeot Citroën Automobilesin (DPCA) kautta. Dongfeng Motorin kanssa puoliksi omistettu markkinointi- ja tuotantoyhtiö myi viime vuonna Kiinassa yhteensä 201.300 autoa.

Valmistus päättynyt[muokkaa]

Citroën CX
Citroën 2CV (Rättisitikka)
Citroën AX

Kuorma-autot[muokkaa]

Konseptimalleja[muokkaa]

Katso myös[muokkaa]

Suomessa[muokkaa]

Citroën on ollut Suomessa tunnettu merkki jo kauan, mutta suhteellisen harvinainen amerikkalaisautojen hallitessa 1930-luvun markkinoita. 1960-luvun alussa Citroën-autoja oli Suomessa noin 2600 kappaletta.

Vuonna 1928 (31.12.1928) Suomen ajoneuvorekisterissä oli 336 Citroën henkilöautoa [4]. Vuonna 1938 (31.12.1938) Suomen ajoneuvorekisterissä oli 390 Citroën henkilöautoa [5]. Vuonna 1940 Suomen ajoneuvorekisterissä oli 409 Citroën henkilöautoa (11. yleisin automerkki) [6].

Vuonna 1962 Suomen rekisterissä oli 3954 Citroën-henkilöautoa [7].

Turun ja Porin läänissä oli 31.7.1926 liikenteeseen rekisteröityjä Citroën-henkilöautoja 44 kappaletta [8].

Aiheesta muualla[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

  1. Tekniikan Maailma Automaailma 20B/1988, s. 9
  2. Gautam Sen: Million Cars for Billion People. Leadstart Publishing PvtLtd, 2014. ISBN 9789384027742. Teoksen verkkoversio (viitattu 8. maaliskuu 2020).
  3. Tekniikan Maailma 14/1994
  4. Tekniikan Maailma 10/1985, s. 33
  5. Tekniikan Maailma 12/1985, s. 61
  6. Mobilisti 1/1986, s. 6
  7. Tekniikan Maailma 19/1985, sivu 25
  8. Suomen Moottorilehti, syyskuu 1926, sivut 384-385


<- Edellinen Citroën-mallien aikajana, 1980-luvulta eteenpäin
Luokka 1980 1990 2000
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Kansanauto 2CV
Maastoauto Méhari
Kaupunkiauto C1
Pieni auto LN / LNA AX
Dyane Axel Saxo C2
Visa C3 I
Kompaktiluokka GSA ZX Xsara C4 I
Keskiluokka BX Xantia C5 I C5 II
Ylempi keskiluokka CX XM C6
Tila-auto Nemo Multispace
Xsara Picasso C3 Picasso
C4 Picasso
Evasion C8
Crossover C-Crosser
Avoauto C3 Pluriel
LAV Acadiane C15 Nemo
Berlingo Berlingo II
Pakettiauto /
Tila-auto /
Minibussi
H Van C25 Jumpy I Jumpy II
C35 Jumper I Jumper II