Korvensuu

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Korvensuu on oletettavasti ensimmäinen Suomessa valmistettu auto. Vuonna 1913 Korvensuuta valmistettiin vain yksi kappale.

Korvensuussa on itse suunniteltu ja kyläsepän takoma kaksisylinterinen nelitahtinen ilmajäähdytteinen moottori. Jousitus on toteutettu lehtijousilla. Vuonna 1910 mynämäkeläinen tehtailija Frans Lindström kokosi maatalouskonetehtaansa työntekijöistä neljän hengen ryhmän, joka valmisti auton. Valmistusryhmään kuuluivat Frans Varjo, Bernard Lehtonen, Kustaa Leino, Oskari Suvanto ja Oskari Aro. Korvensuu-auto valmistui pääsiäisenä 1913.

Korvensuu-auto oli Korvensuun tehtaan oman väen valmistamaa, paitsi magneetto, sytytystulpat, taka-akselien laakerit, rasvapumppu, äänimerkinantolaite sekä renkaat ostettiin muualta. Myös planeettavaihteisto lienee ollut amerikkalaisvalmisteinen, mutta se korvattiin myöhemmin itse valmistetulla vaihteistolla. Sisäverhoilut teki satulaseppä Lehto Mietoisista.

Omistaja Lindström ajoi kerran autollaan merijäällä 50 kilometriä Turkuun.

Korvensuu on oletettavasti edelleen tallessa auton valmistuttajan perillisillä. Korvensuu-auton nimi tulee Mynämäellä sijaitsevasta Korvensuu-nimisestä kylästä, jossa auto valmistettiin. Korvensuu-auto on nähtävillä Korvensuun museossa, sen paikkana on ollut mm. Ukin Mobiilit.

Lähteet[muokkaa]

  • Tekniikan Maailma 3/1969
  • Tekniikan Maailma 4/2019
  • Maailman moottoriajoneuvot, Tekninen Kustannusliike Oy, 1987
  • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian Korvensuu-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.


Tietyo.gif Tätä artikkelia on pyydetty laajennettavaksi.
Tarkempia tietoja saattaa olla sivulla AutoWiki:Huomiota kaipaavat sivut.
Nahtavyys.gif Tätä artikkelia on pyydetty kuvitettavaksi.
Syy: {{{1}}}. Tarkempia tietoja saattaa olla sivulla AutoWiki:Artikkelitoiveet.