Polttomoottori

Kohteesta AutoWiki
(Ohjattu sivulta Moottori)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Polttomoottori on moottori, liikkeen aikaansaamiseen käytetään jonkin palavan aineen (polttoaineen) moottorin sisällä palaessa tuottamaa lämpöenergiaa. Polttomoottorien polttoaineina käytetään yleisesti bensiiniä tai dieseliä. Palamisessa moottoriin muodostuu palamistuotteita, jotka poistuvat pakoputken kautta. Yleisimmät polttomoottorit ovat ottomoottori ja diesel-moottori.

Nelitahtimoottori
Polttomoottorityypit
Rivi 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 12, 14
V 2, 4, 6, 8, 10, 12, 16, 18, 20, 24
Bokseri 2, 4, 6, 8, 12, 16
W 8, 12, 16, 18, 32
Muut rivimoottorit H, VR5, VR6, VR8, Vastakkaismäntämoottori, U (Neliö)
Muut Tähtimoottori, Kiertomäntämoottori, Wankel-moottori

Autoissa on tyypillisesti 4, 6 tai 8 sylinteriä. Fiat 500:n pienimpänä moottorina on 875 cm3 rivi-2. Bugatti Chironin voimanlähteenä on 7993 cm3 W16.

Nelitahtimoottori[muokkaa]

Pääartikkeli: nelitahtimoottori

Tavallisessa ottomoottorissa on neljä toimintavaihetta eli tahtia: imu-, puristus-, työ- ja poistotahti.

  1. Imutahdin aikana mäntä liikkuu sylinterissä alaspäin ja imee sylinteriin polttoaineseosta avoimen imuventtiilin kautta.
  2. Puristustahdissa imuventtiili sulkeutuu ja mäntä liikkuu ylöspäin ja puristaa seoksen kasaan.
  3. Työtahdin alussa sytytystulppa sytyttää puristetun polttoaineseoksen ja palamiskaasujen paine painaa männän alas.
  4. Poistotahdissa pakoventtiili aukeaa ja mäntä nousee työntäen pakokaasut ulos sylinteristä edellään. Tämän jälkeen kierto alkaa alusta.

Nelisylinterisessä moottorissa on jatkuvasti käynnissä kaikki neljä tahtia eri sylintereissä. Samalla kun yhdessä sylinterissä on männän laskeutuessa käynnissä imutahti, on toisessa sylinterissä käynnissä työtahti, joka tuottaa energian, jolla moottori pyörii. Toisissa kahdessa sylinterissä taas on samaan aikaan käynnissä männän noustessa toisessa puristustahti ja toisessa poistotahti.

Kaksitahtimoottori[muokkaa]

Pääartikkeli: kaksitahtimoottori

Kaksitahtimoottori on mm. moottoripyörissä ja ruohonleikkureissa käytettävä äänekäs, bensaa nelitahtimoottoria enemmän kuluttava moottori, joka toimii polttoaineen "humahdusten" voimalla. Nimi tulee kahdesta vaiheesta, jotka toistuvat uudelleen ja uudelleen moottorin käydessä.

Katso myös[muokkaa]