Maastoauto

Kohteesta AutoWiki
(Ohjattu sivulta Maasturi)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Maastoauto (ORV, Off-road Vehicle) on yleensä nelivetoinen suuri auto, joka on tarkoitettu alunperin vaikeisiin olosuhteisiin, kuten mutaan ja liejuun. Kuitenkin myös pieniä malleja esiintyy, esimerkkeinä Lada Niva, Suzuki Jimny ja Daihatsu Rocky. Nykyisin suurin osa "maastoautoista" on kaupunkimaastureita, jotka eivät ole suunniteltu tiettömille teille.

Yleensä maastureissa on neliveto, alennusvaihteet, tasauspyörästön lukot ja muita maastossa liikkumista helpottavia varusteita. Tälläiset autot ovat välttämättömiä monissa kehitysmaissa, joissa monet tiet ovat vaikeakulkuisia. Teollisuusmaissa maasturit ovat usein ylellisesti varusteltuja ns. herrasmiesmaastureita, joilla ajetaan niiden maastokelpoisuudesta huolimatta enimmäkseen hyvin pinnoitetuilla teillä. Oma ääripäänsä on Hummer H1, joka kehitettiin HMMWV:stä (tunnetaan myös lempinimellä Humvee). Se on maastokelpoinen ajoneuvo, joka on alun perin kehitetty USA:n armeijan tarpeisiin. Myös Sisun A-45 (Tunnetaan myös nimellä Sisu Proto) on Suomalaisen maastokuorma-auto teknologian edelläkävijä.


Maastoautoja[muokkaa]

Range Rover

Maastoautotyyppejä[muokkaa]

Nelivetoiset maastoautot Suomessa[muokkaa]

Suomessa on myyty eniten nelivetoisia maastoautoja vuonna 1983, lähes 4000 yksilöä. Nelivetoiset maastoautot olivat tuolloin autoverosta vapaita, jos niissä oli voiman ulosotto. Verovapaus perustui Puolustusvoimien toiveeseen saada maassa ylläpidettyä maastoautokantaa. Jo 1970-luvulla suunniteltiin autoveron kantamista myös maastoautoilta, mutta Puolustusvoimien toivomuksesta maastoautot jäivät vielä silloin verottomiksi.

Verovapaus kuitenkin loppui vuoden 1985 viimeisenä päivänä. Veroksi määrättiin henkilöautoja alhaisempi 30 % autovero 1.1.1986 alkaen. Veron kiristyksen taustalla oli maastoautojen ennätyksellinen myynti 1983. Valtiovarainministeriön virkamiehet kiinnittivät asiaan huomiota ja puhuivat "bulevardimaastureista" (Tekniikan Maailma 16/1984). Tuolloin käytettiin myös nimitystä "herrasmaasturi", jolla tarkoitettiin hyvin varusteltuja maastoautoja, joita käytettiin kuin raskaasti verotettuja henkilöautoja.

Ennen veron kantamista maastoautoja rekisteröitiin 1-6/1983 1965 yksilöä ja veron asettamisen jälkeen 1-6/1984 noin 750 yksilöä.

1.8.1990 maastoautojen vero nousi 50 prosenttiin, samalla vaatimus voimanulosotosta lopetettiin. Vuonna 1993 autoveron muutoksen yhteydessä maastoautojen veroetu poistui ja hallitus määräsi maastoautot verotettavaksi kuten henkilöautot 3.5.1993 alkaen. Täyden autoveron seurauksena nelivetoisten maastoautojen myynti romahti vuonna 1994. Sen jälkeen niiden myynti on vähitellen kasvanut. Vuonna 1994 rekisteröitiin vain 66 maastoautoa ja 1995 vain 59 maastoautoa.

Lähteet[muokkaa]

  • Tekniikan Maailma 16/1984, autolisäsivut
  • Tekniikan Maailma 12/1989
  • Tekniikan Maailma 9/1996

Ulkoiset linkit[muokkaa]