Mazda CX-9

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mazda CX-9
Mazda CX-9
Valmistaja ja valmistusmaa Mazda,
Japani
Valmistusaika 2006
Luokka SUV
Kori 5-ovinen SUV
Moottori V6
Iskutilavuus n. 3500–3700 cm3
Teho 196–204 kW
Voimanvälitys etuveto, neliveto
Kiihtyvyys
Huippunopeus
Hintaluokka alk. 29.000 USD
Edeltäjä
Seuraaja
Saman luokan autoja Buick Enclave
Nissan Rogue
Toyota 4Runner
Nissan Pathfinder


Mazda CX-9 on Mazdan 7-hengen ns. crossover-SUV, joka esiteltiin vuonna 2006. Kyseessä on aikaisemmin samana vuonna esitellyn CX-7-mallin isoveli. Autoa myydään vain Pohjois-Amerikassa.

Yleistä[muokkaa]

Malli on suunniteltu nimenomaan Yhdysvaltojen markkinoita ajatellen. Ensiesittely tapahtui huhtikuussa 2006 järjestetyssä New Yorkin autonäyttelyssä. CX-7:n tavoin Mazda pyrkii CX-9:n muotoilulla erottumaan Yhdysvaltojen SUV-markkinoilla vallalla olevasta laatikkomaisesta tyylistä ja pyrkii yhdistämään urheilullisen ajamisen hengen (Soul of a sportscar) käytännöllisyyden kanssa. Malli valmistetaan venytetylle CD3-pohjalevylle. Samaa pohjalevyä käytetään mm. Mazda6:ssa.

Autoa valmistetaan Japanissa Ujinan tehtaalla (Ujina Plant No. 1) ja ensimmäiset autot valmistuivat lokakuun lopussa 2006. Ensimmäiset autot laivattiin Yhdysvaltojen markkinoille juuri ennen vuoden 2006 loppua ja jälleenmyyjille ne saapuivat tammikuun aikaan. Toistaiseksi ei ole suunnitelmissa esitellä mallia muilla markkina-alueilla.

Alkuun autoon esiteltiin uusi Fordin valmistama 3,5-litrainen Duratec 35 -moottori (tunnetaan myös nimellä Ford Cyclone tai Mazda MZI) (DOHC), josta irtoaa n. 196 kW (267 hv). Vaihteisto on elektronisesti ohjattu 6-vaihteinen automaatti, jossa myös käsivalintamahdollisuus. Kaikissa pyörissä on jäähdytetyt levyjarrut. Vetotapa on joko etuveto tai mm. Mazda6 MPS ja CX-7 -malleista tuttu neliveto, jossa maksimissaan 50 % väännöstä voidaan välittää taka-akselille.

Mallivuodelle 2008 esiteltiin uudeksi moottoriksi 3,7-litrainen V6 Duratec 37, jonka huipputeho on 204 kW ja maksimivääntö 366 Nm. Moottoria alettiin valmistaa Japanissa kesäkuussa 2007.

CX-9 voitti Detroitin autonäyttelyssä tammikuussa 2008 North American Truck of the Year -palkinnon.

Varusteet[muokkaa]

Auto myytiin ensimmäisenä mallivuotena (2007) kolmella eri varustetasolla: Sport, Touring ja Grand Touring. Kaikissa malleissa on varusteina mm. ilmastointi, sähköikkunat, vakionopeudensäädin ja 6 turvatyynyä. Lisäksi varustelistalta löytyy DSC (Dynamic Stability Control), RSC (Roll Stability Control) ja ABS-jarrut. Sport-malleissa on 18-tuumaiset alumiinivanteet ja halogeenivalot. Touring-mallissa on lisäksi mm. nahkasisustus ja sähköisesti säädettävä etuistuin. Grand Touringissa on em. lisäksi mm. 20-tuumaiset vanteet, varashälytin, kuljettajan istuin muistilla sekä avaimeton sisäänpääsy- ja käynnistysjärjestelmä. Huhtikuussa 2007 Mazda esitteli ensimmäisenä autovalmistajana taustapeiliin integroidun peruutustutkan. Järjestelmässä peilissä on 2,4-tuumainen näyttö, joka kytkeytyy päälle peruutusvaihteen yhteydessä, mutta on muutoin näkymättömissä.

Lähde[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Mazda_CX-9-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.