Mazda MZR-moottori

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

MZR on tuotenimi 4-sylinteriselle moottorisukupolvelle, jota on suuniteltu ja rakennettu Mazda:n toimesta vuosien 2001 ja 2011 välillä. MZR sukupolvi sisältää bensiini ja diesel -moottoreita, tilavuudeltaan vaihdellen 1.3 litrasta 2.5 litraan. Kaikki bensiinillä käyvät MZR sukupolven moottorit ovat alumiinilohkoisia rautaisilla sylinteriputkilla. Diesel MZR-CD -moottorit käyttävät valurautaista lohkoa (käytännössä identtinen Mazda F-moottorin kanssa) ja alumiinista sylinterikantta.

On olemassa 3 tiettyä moottoriperhettä MZR tuotenimen alla, johon kuuluu:

  1. pieni 1.3-1.6 litrainen Mazda Z-moottori,
  2. keskikokoinen 1.8-2.5 litrainen Mazda L-moottori, sekä
  3. 2.0 sekä 2.2 litrainen yhteispaineruiskutus diesel Mazda R-moottori.

Jokaisella moottorilla on oma moottorikoodinsa ja sekaannusten välttämiseksi tulisi tulkita sellaisenaan.

DISI -turboahdettu MZR L3-VDT oli Wardin 10 parhaan moottorin listalla 3 peräkkäisenä vuotena (2006, 2007 sekä 2008).

Ford Motor Company omistaa oikeudet rakentaa ja käyttää MZR sukupolven moottoreita heidän Duratec tuotenimensä alla maailmanlaajuisesti heidän autoissaan vuodesta 2003 lähtien.

Vuonna 2011, Mazda keskeytti MZR moottorisukupolven kehittämisen ja korvasi sen uudella SkyActiv -sukupolven moottoreilla. Ford jatkaa Z-moottorin ja L-moottorin kehitystä Duratec ja EcoBoost moottoreita varten.

Lähde[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Mazda_MZR-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.