Mercedes-Benz Citan

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mercedes-Benz Citan
Valmistaja ja valmistusmaa Mercedes-Benz,
Flag of France.svg.png Ranska
Valmistusaika 2012
Luokka Pieni Tila-auto
Kori LAV, Pakettiauto
Moottori R4
Iskutilavuus
Teho
Voimanvälitys Etuveto
Kiihtyvyys
Huippunopeus
Hintaluokka
Edeltäjä Mercedes-Benz Vaneo
Seuraaja
Saman luokan autoja Citroën Berlingo
Fiat Dobló
Peugeot Partner
Volkswagen Caddy
Renault Kangoo
Nissan Townstar

Mercedes-Benz Citan on Mercedes-Benzin vuodesta 2012 lähtien valmistama paketti- ja tila-automalli, joka on uudelleennimetty versio Renault Kangoosta. Citan on korvaaja Mercedes-Benz Vaneolle, jonka valmistus päättyi vuonna 2005. Mercedes-Benzin pakettiautomallistossa Citan on pienin tarjolla oleva malli keskikokoisen Mercedes-Benz Viton ja suuren Mercedes-Benz Sprinterin rinnalla.

1. sukupolvi (2012–2021)[muokkaa]

Citan W415

Pääartikkeli: Mercedes-Benz Citan (W415)

Ensimmäisen sukupolven Citan on Daimlerin ja Renault-Nissan-Mitsubishi-allianssin yhteistyön tulos, ja sen kokoaa Renaultin tytäryhtiö MCA pohjoisranskalaisessa Maubeugen kaupungissa, jossa myös samaan pohjaan perustuva toisen sukupolven Renault Kangoo valmistetaan. Citan on saatavana kolmena eri pituutena: kompakti (3,94 m), pitkä (4,32 m) ja erikoispitkä (4,71 m). Autosta on kolmea korimallia: pakettiauto, tila-auto ja niiden risteytys niemeltä Dualiner. Pakettiautoversiossa on kaksi istumapaikkaa ja sekä Dualinerissa että tila-autossa jopa viisi.

Moottorivalikoiman muodostivat 1,5-litrainen (75/90/110 hv) dieselmoottori ja 1,2-litrainen (114 hv) bensiinimoottori, jotka molemmat ovat Renaultin kehittämiä moottoreita. Tehokkain dieselmoottori ja bensiinimoottori on varustettu kuusivaihteisella manuaalivaihteistolla, kahdessa pienemmässä dieselissä se on viisivaihteinen.

2. sukupolvi (2021–)[muokkaa]

Citan W420

Pääartikkeli: Mercedes-Benz Citan (W420)

Toisen sukupolven Citan esiteltiin elokuussa 2021 pakettiauto- ja Tourer tila-auto-versioina. Kolmannen sukupolven Renault Kangoon ja Nissan Townstariin perustuva Citan käyttää CMF-CD -pohjalevyä. Samaa mallikoodia ja alustaa käyttää myös Mercedeksen vuonna 2022 esitelty T-sarjan tila-auto, joka korvasi entisen Citan Tourer -mallin. eCitan on Citanin täyssähköinen versio, joka käyttää 44 kWh akkua, jonka myötä toimintasäde on noin 285 kilometriä. Tehoa sähköversiossa on 120 hevosvoimaa ja vääntöä 245 newtonmetriä. Vuonna 2022 julkaistu EQT on tila-autoversion täyssähköinen malli.

Lähteet[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä englanninkielisen Wikipedian Mercedes-Benz_Citan-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.