Säännöllinen hoito ja huolto

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Autosta on pidettävä säännöllisesti huolta, jotta se pysyy kunnossa ja säilyttäisi arvonsa. Huono huolenpito voi johtaa ruostevaurioihin ja tekniikan rikkoontumiseen. Tässä artikkelissa kerrotaan yleisiä hoito- ja huolto-ohjeita.

Puhtaanapito[muokkaa]

Varsinkin talviaikaan suositellaan auton ulkopuolista pesua noin kahden viikon välein, koska maanteille levitetty suola tarttuu auton pintoihin, joissa se edesauttaa maalipinnan syöpymistä ja metallin ruostumista.

Maalipinnan hoito[muokkaa]

Maalipinta tulisi puhdistaa kunnolla ja vahata tietyin väliajoin. Jotkut näkevät vahaamisen tarpeelliseksi heti kun vesi ei enää helmeile maalipinnalla, mutta se tulisi tehdä ainakin kaksi kertaa vuodessa. Autovahoja on ns. puhdistavia vahoja, jotka irroittavat maalipinnasta likaa samalla kun vaha levitetään ja kiillotetaan. Jos auton maalipinta on hyvin likainen piki ym. tahroista voidaan käyttää myös autonpesuun tarkoitettuja liuotinaineita. Näiden käyttö poistaa myös vahan, joten uusi vahaus on tarpeen.

Maalipinnan vauriot, kuten pienet kiveniskemät tai naarmut, joissa maalipinta on mennyt puhki, tulisi korjata mahdollisimman nopeasti siihen tarkoitetulla korjausmaalilla. Korjaamattomat vauriot johtavat ruostevaurioihin.

Tarkistukset[muokkaa]

Moottoritilassa tulisi tarkistaa nesteiden määrä säännöllisesti. Tärkeimpiä ovat moottoriöljyn taso, jäähdytysnesteen taso ja jarrunesteen taso. Myös ohjaustehostimen hydrauliöljyn ja tuulilasin pesunesteen (pissapoika) määrä pitää tarkistaa, mutta niillä ei ole auton toimivuuden kannalta yhtä suurta vaikutusta kuin muilla. Joissakin autoissa nestesäiliöt ovat vaaleaa, läpinäkyvää muovia, joista nesteen tason voi nähdä avaamatta säiliön kantta. Tällaisten säiliöiden kanssa tulisi noudattaa tiettyä varautumista, sillä joskus neste voi jättää säiliön seinään rajan ja vähentyä sen jälkeen, jolloin ulospäin näyttäisi kaikki olevan kunnossa. Kannattaa ainakin heiluttaa säiliötä hieman, jolloin nesteen todellisen tason näkee.

Jos autossa on liian vähän moottoriöljyä, jäähdytysnestettä tai jarrunestettä, sillä ei ehdottomasti voi ajaa, ennen kuin nesteitä on lisätty!

Talvella on syytä pitää huolta, että jäähdytysnesteen ja tuulilasin pesunesteen pakkasenkesto on riittävää luokkaa, myös öljyt voivat olla talvikäytössä ohuempia joissakin autoissa. Ohjaustehostimen hydrauliöljyn tulee olla myös talvikäyttöön sopivaa.

Renkaiden paineet kannattaa tarkistaa ainakin kerran kuukaudessa. Väärät paineet voivat nostaa kulutusta, kuluttaa renkaita epätasaisesti ja muuttaa auton ohjattavuutta, joka on turvallisuusriski. Jos autossa käytetään kesällä alumiinivanteita on syytä huomioida, että vararenkaaseen on sopivat pultit/mutterit autossa mukana.

Ruostesuojaus[muokkaa]

Pääartikkeli: Ruostesuojaus

Autoon kannattaa teettää ruostesuojaus (jos sellaista ei jo ole) uutena. Ruostesuojauksen pysyvyyttä ja ruostevaurioiden syntyä tulisi seurata, jotta ne voidaan korjata ennen kuin ne pääsevät pahaksi.

Yleisiä huoltokohteita[muokkaa]

  • Moottorin jakohihna (jos sellainen on) tulee vaihtaa yleensä noin 40000–120000 kilometrin tai 3-4 vuoden välein.
  • Pakoputki tai jokin sen osisita pitää yleensä vaihtaa kun vuotoa ilmenee.
  • Auton ovien ja luukkujen lukot, saranat ja liikkeenrajoittimet tulisi rasvata ainakin kerran vuodessa.