Venttiilikoneisto

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Venttiilikoneisto sijaitsee polttomoottorin "yläkerrassa", ja siihen kuuluvat lähes kaikki kannen liikkuvat osat venttiileistä keinuvipuihin ja nokka-akseliin/akseleihin. Nykyään se on sijoitettu aina sylinterinkanteen. Nokka-akseli sijaitsi ennen useimpien moottoreiden lohkossa (OHV), josta se työntötankojen ja muiden laitteiden avulla ohjasi venttiileitä.

Nykyaikaisissa nelitahtomoottoreissa venttiilikoneisto koostuu venttiileistä, venttiilinnostimista, venttiilijousista ja nokka-akselista. Nokka-akseleita käyttää jakohihna, -ketju tai hammaspyörät, joka on välitetty niin, että nokka-akseli(t) pyörähtää aina kerran kahta kampiakselin kierrosta kohden. Imutahdin aikana avautuu imuventtiili ja pakotahdin aikana pakoventtiili. Venttiileitä on siis vähintään kaksi jokaista sylinteriä kohden, mutta monissa nykymoottoreissa käytetään neljää tai jopa viittä venttiiliä, jolloin venttiileiden pinta-ala kasvaa. Näin sylinteriin saadaan enemmän ilmaa ja pakoaasu pääsee vapautumaan paremmin.

Nelitahtimoottorin toiminnan kannalta on kriittistä, että venttiilit avautuvat juuri oikeaan aikaan. Näin palotapahtuma saadaan ajoitettua juuri oikealle hetkelle. Tästä syystä venttiileitä käyttävät nokka-akselit ovat ajoitettu tarkasti kampiakseliin nähden. Kannen yläpuolisia nokka-akseleita on tyypillisesti joko yksi (SOHC), joka ohjaa sekä imu-, että pakoventtiileitä tai kaksi (DOHC) per kansi, jolloin toinen nokka ohjaa imu- ja toinen pakoventtiileitä.

On myös olemassa niin sanottuja sivuventtiilimoottoreita. Nimensä mukaisesti tällaisissa moottoreissa venttiilit ovat sijoitettu sylinterin sivuun. Rakenne on todella yksinkertainen, mutta sillä on monia heikkouksia, joiden takia 1950-luvun jälkeen ei henkilöautoissa ole sivuventtiilein varustettuja moottoreita käytetty.

Kaksitahtimoottoreissa ei venttiileitä eikä siten venttiilikoneistoja ole lainkaan.

Katso myös[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]


Wankel-1.jpeg Tämä moottoriin liittyvä artikkeli on tynkä.
Voit auttaa AutoWikiä laajentamalla artikkelia.