Austin A90 Atlantic

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Austin A90 Atlantic
Austin A90 Atlantic Cabriolet etu.jpg
Valmistaja ja valmistusmaa Austin Motor Company,
Flag of the United Kingdom.svg.png UK, Englanti, Longbridge
Valmistusaika 19481952
Luokka
Kori 2-ovinen avoauto
2-ovinen sedan
Suunnittelija Dick Burzi
Pohjalevy
Moottori R4
Iskutilavuus 2660 cm3
Teho 88 hv (bhp)
Voimanvälitys Takaveto
Kiihtyvyys
Huippunopeus
Kulutus
CO2-päästöt g/km
Hintaluokka
Edeltäjä
Seuraaja
Saman luokan autoja

A90 Atlantic on brittiläisen Austinin vuosina 1948–1952 valmistama henkilöauto.

Historiaa[muokkaa]

Toisen maailmansodan jälkeen Britannian hallitus pyrki saamaan valtiolle tuloja mm. kannustamalla ajoneuvoteollisuuden vientihankkeita. Kannustimena käytettiin teräskiintiöitä, mitä enemmän valmistaja sai autojaan kaupaksi vientimarkkinoille, sitä suurempia teräsmääriä yhtiö sai tuotantoaan varten.

Yhdysvaltoihin tekemänsä tutustumismatkan perusteella Austin-konsernin pääjohtaja Leonard Lord teki aivan oikeanlaatuisen johtopäätöksen, suuret vientimarkkinat olisivat siellä. Koska eurooppalainen auto oli, amerikkalaiseen perheautoon verrattuna, ulkoisen kokonsa puolesta altavastaaja, myyntiä edesauttavana tekijänä voisi olla urheilullisuus. Lord luonnosteli auton, jonka Austinin pääsuunnittelija Dick Burzi saattoi lopulliseen muotoonsa. Designiltaan auto edusti sodanjälkeistä pyöreälinjaista ja uutta ponttooni-tyyliä. Malli sai kantaakseen huomattavan suuren määrän kiiltosomisteita, koska Lord oli päätellyt niiden lisäävän auton haluttavuutta amerikkalaisilla markkinoilla.

A90 Atlantic Convertible sai ensiesittelynsä vuoden 1948 Earls Courtin autonäyttelyssä, jossa se oli Austinin osaston ehdoton tähti. Malli oli rohkea veto valmistajalta, joka oli ennen II maailmansotaa profiloitunut konservatiivisten ja "järkevien" autojen valmistajana. Vuoden 1949 Earls Courtissa avomallin rinnalle esiteltiin kovakattoinen Sports Saloon.

Saadakseen mallille näkyvyyttä ja uskottavuutta USA:n markkinoilla, yksi alkusarjan autoista vietiin Indianapolisin moottoriradalle, jossa se seitsemän vuorokauden aikana otti haltuunsa 63 vakioautojen ennätystä. Kaikesta huolimatta A90 Atlantic ei saanut jalansijaa uudelta mantereelta. Kaikkiaan 7981 valmistuneesta autosta Yhdysvaltoihn myytiin ainoastaan 350 kappaletta. Suurimmaksi vientimaaksi muodostui Australia, jonne lähti 821 A90 Atlanticia. [1]

Tekniikka ja ominaisuudet[muokkaa]

A90 Atlantic jakoi runkonsa ja tekniikkansa samaan aikaan sen kanssa esitellyn A70 Hampshiren kanssa. Erona on, että A90 Atlanticissa R4-OHV-moottorin iskutilavuus on 2660 cm3, kun se A70 Hampshiressä on 2199 cm3.

Rumpujarrut ovat edssä hydrauliset ja takana mekaaniset. Edessä kierrejouset, takana puolielliptiset pitkittäiset lehtijouset ja jäykkä akseli.

Avomallin kattomekanismi vaati runsaasti tilaa takaistuimelta ja siksi eteen haluttiin istumapaikat kolmelle. Tämä edellytti vaihteenvalitsimen sijoittamista ohjausakselille ja käsijarrun sateenvarjokahvan sijoittamista kojelaudan alle. Kumpaakaan ei voi pitää järin urheilullisena piirteenä. Sports Saloon tarjosi takaistuimella tilat kolmelle ja sen ennennäkemätön ominaisuus oli alas veivattava takalasin keskiosa, jolla parannettiin matkustamon ilmanvaihtoa. Tuulilasi on kolmeosainen, koska Englannissa ei vielä tuolloin pystytty tekemään tuulilasiin näin jyrkkiä taitoksia.

A90 Atlantic tarjosi omana aikanaan harvinaisia valinnaisvarusteita Euroopassa. Näitä olivat radio, metallivärit, Sports Salooniin tarjolla ollut peltikaton tekstiiliverhous, joka imitoi pehmeää kattoa sekä Convertibleen tarjolla ollut katon automaattinen avaus- ja sulkumekanismi, joka toimi kojelaudan katkaisijaa käyttämällä. Tämä lisävaruste oli kallis eikä järin varmatoiminen, mutta laatuaan ensimmäinen ja ainutlaatuinen Euroopassa. Lämmityslaite oli vakiovaruste, samoin ohjauspyörän etäisyyssäätö.[1][2]

Tekniset tiedot[muokkaa]

Lähteet: [1][2]

Moottori[muokkaa]

 • Iskutilavuus: 2660 cm3
 • Poraus x isku: 87,3 mm x 111,1 mm
 • Puristussuhde: 7,5:1
 • Suurin teho: 88 hv (bhp) @ 4000 r/min
 • Suurin vääntö: 190 Nm @ 2500 r/min
 • Huippunopeus n. 145 km/h

Mitat ja massat[muokkaa]

 • Pituus: 4498 mm
 • Leveys: 1778 mm
 • Korkeus: 1524 mm
 • Akseliväli: 2438 mm
 • Raideleveys: edessä: 1349 mm, takana 1409 mm
 • Omapaino 1283 kg
 • Polttoainesäiliö: 57 litraa
 • Renkaat: 5.50 x 16

Lähteet[muokkaa]

 1. 1,0 1,1 1,2 John Baker: A90 Atlantic – Austin Memories, Viitattu: 7. joulukuu 2018.
 2. 2,0 2,1 Austin: A90 Atlantic – Graces Guide to British Industrial History, Viitattu: 7. joulukuu 2018.