CAN-väylä

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

CAN-väylä (engl. Controller Area Network) on automaatioväylä, jota käytetään ajoneuvoissa, koneissa ja teollisuuslaitteissa. Suomessa CAN-väylää on hyödynnetty muun muassa metsäkoneteollisuudessa harvesteripään mittaus- ja ohjaustiedon välittämisessä, kallioporauslaitteissa, hisseissä, rakennusten ilmastointijärjestelmissä sekä paperikoneiden ohjauksessa.

CAN-väylän historia alkaa vuodesta 1986, jolloin saksalainen ajoneuvojen elektroniikkaan erikoistunut yritys Bosch yksinkertaisti uudella ajoneuvoväylällä (CAN) mm. ABS jarrujen ja moottorin tarvitsemia johdotuksia. Autoteollisuudesta CAN-väylä levisi nopeasti rautateille ja teollisuuden automatiojärjestelmiin. Vikasietoisuuden vuoksi CAN-väylä on yleisesti käytetty myös terveydenhuollon ja lääketeollisuuden laitteissa.

CAN-väylässä kaikki liikenne välitetään kaikille moduuleille. Jokaiselle viestille on sanomatunniste. Vastaanottava moduuli päättää tunnisteen perusteella kuuluuko viesti myös sille. Toimintatapa mahdollistaa sen, että sama sanoma, esimerkiksi mittausdata ajoneuvon nopeudesta voidaan välittää useammalle laitteelle, kuten nopeusmittarille ja vakionopeuden säädölle yhdellä samalla sanomalla.

Yksi CAN-väylä standardi on SAE J1939 ja sille löytyy myös vastaava ISO-standardi, ISO 11898.

Low-CAN (vikasietoinen) ja Hi-CAN, eroavat ainakin siirtonopeuden mukaan, Low-CAN <125 kbit/s ja Hi-CAN 1 Mbit/s.

Johdotus ja liittimet[muokkaa]

CAN-väylän johdotus on 2-napainen kierretty parikaapeli, jossa on standardin mukaan 40 kierrosta metriä kohden. Kaapelia käytetään tiedonsiirtoon. ISO 11898 määrittelee CAN-väylällä käytettäväksi kaapelityypiksi impedanssiltaan 120 Ohmin suojattua tai suojaamatonta kaapelia. CAN-väylässä on 120 ohm päätevastukset.

Parikaapelinjohtimista käytetään nimityksiä high ja low.

  • kun CAN-verkossa lähetetään arvo nolla, on high-johdon jännite 3.5 volttia ja low-johdon jännite 1,5 volttia.
  • kun CAN-verkossa lähetetään arvo yksi, on molempien johtojen jännite 2,5 volttia.

Käyttäjäorganisaation CiA,"CAN in Automation", määrittelemä CAN-väylän liitin on yhdeksännapainen D-liitin (DIN 41652), CiA:n standardi DS-102. Autoteollisuus käyttää valmistaja-, merkki- ja jopa mallikohtaisia liittimiä autoissaan.

Volvo on testannut ajoneuvoissaan CAN-väylää myös langattoman yhteyden ylitse.

Koodaus[muokkaa]

CAN-väylällä käytetään NRZ-bit-stuffin koodausta.

Lähde[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]