Downforce

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Downforce on kilpa-autoon alaspäin kohdistuva voima. Downforce saadaan aikaan erilaisilla ilmanohjaimilla; korin muodolla, erilaisilla siivillä ja spoilereilla sekä niin sanotulla diffusorilla. Diffusoriksi kutsutaan kilpa-auton pohjan peräosan muotoilua ylöspäin, jolloin auton peräosaan syntyy ajettaessa alipaine, joka vetää pohjaa rataa kohti.

Downforcen suuruus riippuu yleensä auton nopeudesta ja se vaikuttaa erittäin paljon kilpa-auton ajokäyttäytymiseen. Downforce lisää auton renkaiden kitkaa ja esim. loivissa kaarteissa, joissa nopeudet ovat suuria, downforce lisää nopeutta huomattavasti.

Toisenlainen vaikutus downforcella saavutetaan suoran jälkeen jyrkkään kaarteeseen tultaessa (esimerkiksi Formula 1:ssä usein pääsuoran jälkeinen kaarre), jolloin kun diffusorilla ja takasiivellä saavutettu downforce lakkaa, auton perä menettää pitoaan ja kääntyvyys paranee. Jos takarenkaissa ei ole riittävää pitoa, auto yliohjautuu ja pyrkii pyörähtämään. Jos downforcea pyritään tavoittelemaan liikaa, voi suoranopeus kärsiä. Kilpa-autoilun säännöt eivät salli ajon aikana säädettäviä ilmanohjaimia, joista olisi paljon hyötyä, mutta autoista tulisi silloin entistä monimutkaisempia ja ne uhkaisivat muuttua "lentokoneiksi".

Lähde[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian Downforce-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.