Formula 1

AutoWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
F1 logo.png

Formula 1 (F1) on moottoriurheilun yksipaikkaisten varsinaisten kilpa-autojen korkein taso. Formula 1 -luokan vuosittainen maailmanmestaruussarja koostuu vuoden aikana eri puolilla maailmaa ajettavista Grand Prix -kilpailuista. Formula 1 -sarjassa kilpaillaan sekä kuljettajien että valmistajien maailmanmestaruustitteleistä.

Eurooppa on Formula 1 -sarjan perinteinen keskus ja suurin markkina-alue, vaikka Grand Prix -ajoja on sarjan alkuajoista lähtien järjestetty ympäri maailmaa ja viime aikoina on tapahtunut merkittävää laajenemista Aasiaan, kun Japanin lisäksi myös Kiina, Malesia, Bahrain ja Turkki järjestävät oman MM-sarjan osakilpailunsa.

Formula 1 -sarjaa pidetään maailman kalleimpana urheilulajina. Sarjan taloudelliset vaikutukset ovatkin mittavat, ja itse kilvanajon lisäksi myös lajin ympärillä tapahtuvia taloudellisia ja poliittisia tapahtumia seurataan tarkasti. Lajiin on myös usein liitetty käsitys tietynlaisesta glamourista.

Formula 1 -sarjan järjestää kansainvälinen autoliitto FIA (Fédération Internationale de l'Automobile), jonka puheenjohtajana toimii Max Mosley. F1-sarjaa johtaa ja hallinnoi Bernie Ecclestone.

Formula 1 - kuninkuuslaji Suomessa ja ulkomailla[muokkaa]

Formula 1 –lajista ei turhaan puhuta kuninkuuslajina. Nopeat autot, kovimmat kuskit ja tietynlainen adrenaliini ja vaaran elementti leijuu positiivisella tavalla koko ajan tämän lajin ympärillä. Formuloihin on aina yhdistetty raha ja tietynlainen glamour, joka korostuu etenkin Monacon Grand Prix’n aikana. Jos on jalkapallolla suvereeni kuningaslajiasema pallopelien osalta, niin samaa voidaan sanoa Formuloista autourheilun saralla. Formuloita ei käytännön syistä pystytä ihan joka puolella maapalloa ajamaan, mutta lajilla on paljon faneja ympäri maailmaa, jokaisella mantereella.

Laji on herättänyt kunnioitusta ja ihailua koko sen olemassaolon ajan ja vauhti ja vaarat houkuttelevat tänäkin päivänä lajin pariin paljon uusia katsojia ja tietty kuskeja joiden tavoitteena on päästä ajamaan F1-autoa. Suomalaisittain laji on ollut todella antelias ja suosio Suomessa selittyy pitkälti sillä että ison osan ajasta F1-sarjassa on ollut enemmän tai vähemmän menestyviä suomalaiskuskeja. Veikkaustoimistojen julkaisemien tilastojen perusteella F1 veikkaus on Suomen kolmanneksi suosituin urheiluvedonlyöntilaji heti jääkiekon ja jalkapallon jälkeen.

Isoimpina niminä kaikille F1-faneille ovat luonnollisesti Keke Rosberg, Jyrki Järvilehto, Mika Häkkinen ja Mika Salo sekä tietenkin F1-uran jo uudesta sukupolvesta F1-ajot lopettanut Heikki Kovalainen ja F1-maailmanmestaruuksista edelleen taistelevat puolisuomalaiseksi laskettava Nico Rosberg, Valtteri Bottas ja Kimi Räikkönen. Lisäksi formuloiden parissa työskentelee useampi henkilö F1-kuskien kuntovalmentajana ja muissa tehtävissä.

Formuloiden suosio[muokkaa]

Autourheilun kuninkuusluokkana tunnettu Formula 1 on levittäytynyt jo lähes kaikille mantereille. Se takaa valtavan huomion niin paikallisesti kuin maanlaajuisesti. Ainakaan toistaiseksi Suomeen ei ole saatu vielä virallista F1-kilpailua vaikka 1950-luvulla Suomessa muutama epävirallinen kisa ajettiinkin.

Yksi isoin merkitys on tämän päivän sosiaalisella medialla ja nopealla internetillä ylipäänsä. F1 huhut, uutiset ja tapahtumat tavoittavat seuraajat ympäri vuorokauden ympäri maailmaa ja laji on lähempänä kannattajia nyt kuin ehkä koskaan aikaisemmin. Kuskien tekemisiä voi seurata Twitterissä, Instagramissa tai Facebookissa ja Youtubessa voi nähdä kisojen parhaita tai pahimpia paloja. Jopa kuskien ja tallien kanssa kommunikointi voi olla sosiaalisen median kautta mahdollista. Kauden 2016 nähtiin jo iso muutos kun useat tallit julkaisivat autonsa netissä, live-streamin välityksellä.

Myös eri peliyhtiöt ovat jo pidemmän aikaa tarjonneet lukuisia kohteita aina sarjan mestarikertoimista kisakohtaisiin pelikohteisiin. Näille yhtiöille F1 on kannattava vedonlyönti joka täydentää palloilulajeista käytävää kohdevalikoimaa.

Formuloiden suosio näkyy koko ajan kasvavana vedonlyöntitarjontana ja useat sivustot tarjoavat F1-kauteen ja kauden eri osakilpailuihin erilaisia vedonlyönti vihjeitä jalkapallon ja monen muun lajin tapaan. Eri kohteista pääsee lyömään vetoa ennen tapahtumaa ja tapahtumien aikana live-vedonlyönnin avulla. Vedonlyöntiä helpottaa myös se, että kertoimia voi vertailla ja vetoa lyödä myös omalla mobiililaitteella, olitpa sitten seuraamassa kisaa paikan päällä tai mukavasti omalla kotisohvalla tai kisakatsomossa.

Myös kisan seuraaminen livenä onnistuu mobiililaitteella, tarjolla on livestreamia itse kisasta, vaihtoehtoisesti seuraaja voi katsoa miten kisa etenee kierrosaikojen ja varikkotaktiikoiden myötä.

Formulakausi 2016[muokkaa]

Kausi on järjestyksessään jo sarjan 67. kausi ja kauden aikana tullaan ajamaan ennätysmäärä F1-kisoja. Maaliskuun 20. ja marraskuun 23. päivän välille mahtuu yhteensä 21 osakilpailua, joukossa useita jo legendaarisen maineen omaavia kisoja ja ihan ensimmäisiä kertoja ajettavia kilpailuja. Tällä kaudella Euroopan kisa ajetaan upouudella Bakun katuradalla.

Kausi avataan perinteisesti Australian osakilpailulla, josta lähdetään kohti Eurooppaa reittinä hieman mutkitteleva Bahrain, Kiina ja Venäjä ennen Espanjan osakilpailua Barcelonassa. Sieltä matka jatkuu todelliseen legendakisaan, Monacon katuradalle. Monacosta F1-karavaani puolestaan tekee koukkauksen Kanadaan, josta matkataan heti viikon päästä tuosta kisasta ajettavaan Bakun osakilpailuun.

Tämän jälkeen palataan jälleen Eurooppaan jossa vuorossa heinäkuun neljä osakilpailua Itävallassa, Iso-Britanniassa, Unkarissa ja Saksan Hockenheimissa. Elokuussa vietetään kesätaukoa ja ainoastaan Belgian osakilpailu ajetaan elokuun puolella, 28.8. Euroopan kiertueen viimeinen osakilpailu nähdään vielä Monzassa, jonka jälkeen vuorossa ovat peräkkäin Singaporen upea iltakisa, Malesia, Japani, USA, Mexico ja Brasilia. Kauden kruunaa upea kisa Abu Dhabin aavikkoradan pimenevässä illassa.

F1-kauden kisat ja Formula 1 –kisan alkamisajat Suomen aikaa:
20.3.2016 Australian osakilpailu, Melbourne, kello 7:00
3.4.2016 Bahrainin osakilpailu, Sakhir, kello 18:00
17.4.2016 Kiinan osakilpailu, Shanghai, kello 9:00
1.5.2016 Venäjän osakilpailu, Sotshi, kello 15:00
15.5.2016 Espanjan osakilpailu, Montmeló, kello 15:00
29.5.2016 Monacon osakilpailu, Monte Carlo, kello 15:00
12.6.2016 Kanadan osakilpailu, Montreal, kello 21:00
19.6.2016 Euroopan osakilpailu, Baku, kello 14:00
3.7.2016 Itävallan osakilpailu, Spielberg, kello 15:00
10.7.2016 Britannian osakilpailu, Silverstone, kello 15:00
24.7.2016 Unkarin osakilpailu, Hungaroring, kello 15:00
31.7.2016 Saksan osakilpailu, Hockenheim, kello 15:00
28.8.2016 Belgian osakilpailu, Spa, kello 15:00
4.9.2016 Italian osakilpailu, Monza, kello 15:00
18.9.2016 Singaporen osakilpailu, Marina Bay, kello 15:00
2.10.2016 Malesian osakilpailu, Sepang, kello 10:00
9.10.2016 Japanin osakilpailu, Suzuka, kello 8:00
23.10.2016 USA:n osakilpailu, Austin, kello 22:00
30.10.2016 Meksikon osakilpailu, Mexico, kello 21:00
13.11.2016 Brasilian osakilpailu, Sao Paolo, kello 18:00
27.11.2016 Abu Dhabin osakilpailu, Abu Dhabi, kello 15:00

Nykyiset Formula 1 tallit[muokkaa]

Entisiä Formula 1 talleja[muokkaa]

Katso myös[muokkaa]

Lähde[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian Formula1-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.