F-ryhmä

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

F-ryhmä on Suomessa toimiva suosittu ralliautoiluokka kaksivetoisille ja ilman turboa toimiville ralliautoille, joiden kansainvälinen luokitus on päättynyt. F-ryhmään tulee koko ajan uutta kalustoa, kun auton kansainvälinen luokitus on voimassa seitsemän vuotta sen valmistuksen päättymisestä.

F-Cup[muokkaa]

F-ryhmä onkin erityisen suosittu luokka, sillä kaksivetoista kilpailukalustoa, jolta on kansainvälinen luokitus vanhentunut, on Suomessa paljon. Tämän johdosta F-ryhmälle olikin maassa selkeä tilaus. Ensimmäistä kertaa Suomessa ajettiin F-ryhmän autoilla kilpaa vuonna 1990. Seuraavana vuonna perustivat Heikki Poranen ja Pentti Tarkkala F-ryhmälle oman rallisarjan, F-Cupin.

F-Cupin pisteistä kilpaillaan yleisen ja juniorien sarjoissa sekä kahdessa kuutiotilavuusluokassa: yli- ja alle 1600-kuutioisissa. F-ryhmä onkin osanottajamäärällä mitattuna Suomen suosituin rallisarja ja ajotyyli on usein hyvinkin näyttävää kaksivetoisilla, minkä vuoksi rallit ovat myös yleisön suosiossa. Nykyään F-Cupin kisoja järjestetään vuosittain kuusi kappaletta. F-Cupin rallit ovat "pimeitä", eli kilpailut ajetaan ilman nuotteja.

Neste-rallin yhteydessä on järjestetty perinteisesti F-ryhmän autoille Vetomies-kilpailu. Kisa ei kuulu F-Cupiin ja sarjan kisoista poiketen käytössä ovat myös nuotit.

Kalusto[muokkaa]

Alkujaan F-ryhmä perustettiin harrastusluokaksi, jossa kustannukset pyrittiin pitämään kohtuullisina. Sittemmin kustannukset ovat pikkuhiljaa nousseet, mutta se ei ole vaikuttanut kilpailijamäärään negatiivisella tavalla. Kalleimpien autojen hinnat F-ryhmässä on noin 35 000 euroa, mutta myös alle 10 000 euron hintaisella kalustolla voi hyvin kilpailla.

F-ryhmän alkuvuosina tavallisesti kärkipäässä esiintyivät Ford Escort RS 2000:t sekä Toyota Starletit. Myöhempinä vuosina menestystä on saavutettu Opel Kadetteilla ja Toyota Corolla GT:illä. Viime vuosina myös yli 1600-kuutioisten luokassa on pärjätty hyvin BMW M3 -mallilla. Muita, hieman harvinaisempia autoja ovat Honda Civic ja Volvo 240.