Ford Thunderbird mk2

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ford Thunderbird
Ford Thunderbird
Valmistaja ja valmistusmaa Ford,
Flag of the United States.svg.png Yhdysvallat
Valmistusaika 19581960
Luokka Personal luxury car
Kori 2-ovinen coupé
2-ovinen avoauto
Suunnittelija
Pohjalevy
Moottori V8
Iskutilavuus n. 5800-7000 cm3
Teho
Voimanvälitys takaveto
Kiihtyvyys
Huippunopeus
Kulutus
CO2-päästöt g/km
Hintaluokka
Edeltäjä Ford Thunderbird mk1
Seuraaja Ford Thunderbird mk3
Saman luokan autoja


Ford Thunderbird mk2 syntyi kun alkuperäisen Thunderbirdin tuotantomäärän katsottiin olevan edelleen liian pieni, auton myynnin oletettiin olevan pientä kaksipaikkaisuuden takia, joten sen seuraajasta tehtiin nelipaikkainen, myös perheille sopiva malli. Nelipaikkainen mustangi rakennettiin itsekantavalla korirakenteella, jotta saatiin mahdollisimman suuret sisätilat ulkomitoiltaan pieneen autoon. Autot rakennettiin uudessa tehtaassa Michiganin Wixomissa. Autoa valmistettiin heti ensimmäisenä tuotantovuotena 37 892 kappaletta, joka on puolet enemmän kuin edellisen version vuotuinen tuotantomäärä vaikka ensimmäinen tuotantovuosi oli 3 kuukautta vajaa.

Auto on muotoilultaan hyvin erikoinen ja kulmikas ja se on n. 230 mm matalampi kuin saman aikakauden tavalliset Amerikkalaiset autot, maavaraakin on vain 147 mm. Auton kardaaniakseli jouduttiin matalan maavaran takia sijoittamaan melko ylös, joten sille tehtiin suuri tunneli auton keskelle ja tämä tunneli peitettiin sisällä suurella, koko auton mittaisella keskikonsolilla joka on yksi tämän mallin tunnetuista muotoilupiirteistä.

Tekniikka[muokkaa]

Vaihteistona on kolmivaihteinen manuaali, mutta lisävarusteena saatavissa on myös ylivaihteella varustettu versio sekä Cruise-O-matic, automaattinen kolmivaihteinen.

Edessä on erillisjousitus kierrejousin ja epätavallisen pitkin A-armein. Takana on jäykkä akseli kierrejousin tuettuna. Jarruina joka renkaassa on rumpujarrut.

Kehitys[muokkaa]

Vuonna 1959 keulan, perän ja sivujen koristelua muutettiin, saataville tuli myös nahkasisustus. Takajousitusta uudistettiin ja kierrejousien tilalle tuli lehtijouset, uudeksi moottorivaihtoehdoksi tuli 7.0 -litran V8. Samalla myyntiluvut lähes tuplaantuivat jälleen ja autoa valmistettiin jopa 67 456 kappaletta, joista 10 261 kappaletta avomallia.

Vuonna 1960 tehtiin jälleen myyntiennätys: 92 842 myytyä Thunderbirdiä, joista 11 860 avomallia. Tässä vuosimallissa oli lisävarusteena saatavana aurinkokatto erikoismallissa nimeltään Golde Edition, jota myytiin 2 530 kappaletta.

Moottorit[muokkaa]

  • 352 (FE) (n. 5800 cm3)
  • 428 (MEL) (n. 7000 cm3)