Hannu Mikkola

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hannu Mikkola

WRC -ura
Kansalaisuus Suomi
Aktiivivuodet 19731993
Talli(t) Audi, Ford, Mazda, Toyota
Kilpailuja 123
Maailmanmestaruuksia 1 (1983)
Voittoja 18
Palkintosijoja 44
Erikoiskoevoittoja 629
MM-pisteitä 655
Ensimmäinen kilpailu Monte Carlo ralli 1973
Ensimmäinen voitto Neste Rally Finland 1974
Viimeinen voitto Safari ralli 1987
Viimeinen kilpailu Neste Rally Finland 1993

Hannu Olavi Mikkola (s. 24. toukokuuta 1942, Joensuu) oli aikansa rallien elävä legenda. Hän jäi lajin historiaan mm. voitettuaan Jyväskylän suurajot ennätykselliset seitsemän kertaa (1968, 1969, 1970, 1974, 1975, 1982 ja 1983), ajamalla urallaan yhden rallin MM-rallin maailmanmestaruuden, kolme hopeaa ja kaksi pronssia sekä voittamalla kaksi rallin Suomenmestaruutta (1968, 1974) sekä yhden SM-hopean (1966).

Ennen uraa[muokkaa]

Ennen ralliuransa alkua Mikkola oli kartanlukija. Nuori insinööriopiskelija sai istua kartturiaikoinaan lukemassa nuotteja mm. Kim Snellmannille suurajoissa sekä Pauli Toivoselle Helsinki-rallissa ennen kuin uran aloitusvuosi 1965 käynnistyi.

SM-ura[muokkaa]

Mikkolan nimi oli vahvasti kiinni 60-luvun puolessa välissä Volvoon. Volvolla Hannu ajoikin SM-hopeaa vuonna 1966, vaikka Volvo Amazonista, Hannun ajokista, tuli Suurajoissa selvää jälkeä. Hannun ura Volvolla palkittiin jo seuraavana vuonna, kun Mikkola ajoi suurajoissa kolmanneksi ja samalla itsensä rallimaailman kuuluisuuteen.

Hannun ensimmäinen kosketus tehdasautoihin tapahtui suurajojen kolmannensijan tapahtumavuonna 1967, kun Mikkola osallistui Lancialla Monte Carlo -ralliin. Seuraavana vuonna Hannu ajoi uransa ensimmäisen rallin Suomen mestaruuden Volvolla, Datsunilla ja Ford Escortilla, jolla Mikkola ajoi uransa ensimmäisen Suurajovoiton. Mikkola jatkoi putkeaan vuosina 1969 ja -70, mutta vuonna 1971 se olisi voinut tapahtua, ellei Hannu olisi ajanut koko uransa pahinta ulosajoa. Mikkola teki urallaan todella huimia suorituksia ajamalla maailman pisimmän rallin Lontoo-Meksiko -maratonrallin voittoon (koko ralli oli yhteensä yli 25.000 kilometriä pitkä!) sekä vuonna 1972 ensimmäisenä ei-afrikkalaisena kuljettajana Safari-rallin voittoon.

MM-ura 1970-luvulla[muokkaa]

Kun Rallin MM-sarja käynnityi, osallistui Mikkola heti siihen. Hän ajoi uransa ensimmäisen voiton MM-sarjassa 1974 Jyväskylän suurajoissa, ja heti toisen 1975 Marokossa, jossa Hannulle luki nykyinen Ferrarin F1-tiimin tallipäällikkö ranskalainen Jean Todt. Samana vuonna Mikkola ajoi suurajojen voittoon 1600-kuutioisella Toyotalla; autolla, jolla kukaan ei ollut aikaisemmin pystynyt voittamaan ollenkaan.

Vuonna 1979 kilpailtiin ensimmäistä kertaa kuljettajien maailmanmestaruudesta. Mikkola oli kauden avauskisan Monte Carlon nopein mies, mutta armoton epäonni vainosi häntä, kun ranskalaispoliisi ilmoitti Mikkolan suorittaneen ohituksen keltaisen viivan vaikutusalueella. Tämän johdosta Hannun saama viiden minuutin aikasakko pudottivat Mikkolan kärkisijalta viidenneksi, ja voittoon ajoi ranskalainen Bernard Darniche. Kyseisenä vuonna mestaruuden vienyt Ruotsin Björn Waldegård nousi kisan kolmanneksi, joka johti siihen, että Mikkola hävisi historian ensimmäisen kuljettajien rallin maailmanmestaruuden yhdellä pisteellä Waldegårdille.

Hannun - joka ajoi tuolloin Fordilla - pitkä ura tiimissä oli päätepisteessä, mutta pian huomattiin Mikkolan solmineen kahden vuoden sopimuksen saksalaisen Audin kanssa. Hannun Audi-kausi käynnistyi 1981. Pian Audi-kuski, jolle aluksi hymähdettiin, ajoi jo kauden toisessa kisassa Ruotsissa Mikkola teki historiaa Audillaan ajamalla historian ensimmäisenä ei-ruotsalaisena kisan voittoon. Tuosta lähtien vain suomalaiset ja ruotsalaiset ovat pystyneet voittoon Ruotsissa. Vain ranskalainen Sebastien Loeb ja norjalainen Petter Solberg, ovat vuosina 2004-05 pystyneet murtamaan tuota taikaa. Hannu ja Audi hallitsivat yhteisiä vuosiaan, mutta mestaruus tuntui vain kiertävän heitä. Hannu yritti mestaruutta tosissaan 1982, mutta silti hän jäi ilman kirkkainta mitalia.

Mestaruus ja sen jälkeinen aika[muokkaa]

Kun vuosi 1983 koitti, vannoi Mikkola, että jos hän ei voita tuona vuonna mestaruutta, niin ei hän sitä enää sen jälkeen yritä tosissaankaan hakea. Kausi lähti Hannulta tuttun tapaan liikkeelle: alku meni hyvin, mutta kauden puolessa välissä autot alkoivat hajoilla. Esimerkiksi Kreikassa Hannun johto oli jo monta minuuttia, mutta huollon unohdettua takaluukun auki repeytyi öljynjäähdyttäjä ja hänen kisa päättyi. Heti perään Uuden-Seelannissa Mikkolan Audin moottori hajosi jo ensimäisellä erikoiskokeella ja mestaruus tuntui karkaavan käsittämättömiin. Tilanne näytti toivottomalta, mutta käänne tuli Jyväskylässä. Mikkolalla oli kisassa paljon huolia, mutta silti hän pystyi taistelemaan itsensä kärkeen viimeisellä EK:lla ja voittoon. Voitto Jyväskylässä oli Hannun viimeinen koko kisasta, mutta se oli samalla käänne kohti unelmaa; rallin maailmanmestaruutta, jonka Hannu ratkaisi jo hyvissä ajoin itselleen ennen kauden päättävää RAC-rallia.

Hannun voitettua mestaruus hän ajoi enää valikoituja MM-ralleja, sekä Britannian avointa mestaruussarjaa. MM-hopean vuonna 1984 lisäksi Hannun viimeinen voitto tapahtui Safari-rallista vuonna 1987. Tämän lisäksi Mikkola auttoi Mazda-talliin vuodeksi 1991 muuan Tommi Mäkisen. Mikkolan aktiiviura päättyi vuonna 1993 Jyväskylän Suurajoissa, kun hän oli jo 51-vuotias, mutta silti hän jäi elämään suomalaiseen ja kansainväliseen ralliautoiluun elävänä legendana.

Mikkolan saavutukset uralta[muokkaa]

 • Maailman pisimmän rallin, Lontoo-Mexico -maratonrallin voittaja (1970)
 • Ensimmäinen ei-afrikkalainen Safari-rallin voittaja (1972)
 • Ensimmäinen ei-ruotsalainen Ruotsin rallin voittaja (1981)
 • Ralliautoilun maailmanmestari (1983)
 • Seitsenkertainen Jyväskylän Suurajot -yleiskilpailun voittaja

Mikkolan uran MM-mitalit[muokkaa]

 • Yksi MM-kulta (1983)
 • Kolme MM-hopeata (1979, 1980, 1984)
 • Kaksi MM-pronssia (1981, 1982)

Mikkolan MM-rallivoitot[muokkaa]

Mikkola voitti urallaan seuraavat 18 MM-rallia:

 • 1974: Jyväskylän suurajot
 • 1975: Marokon ralli, Jyväskylän suurajot
 • 1978: RAC-ralli
 • 1979: Portugalin ralli, Uuden-Seelannin ralli, RAC-ralli, Norsunluurannikon ralli,
 • 1981: Ruotsin ralli, RAC-ralli
 • 1982: RAC-ralli, Jyväskylän Suurajot
 • 1983: Ruotsin ralli, Portugalin ralli, Argentiinan ralli, Jyväskylän suurajot
 • 1984: Portugalin ralli
 • 1987: Safari-ralli

Lähteet[muokkaa]

 • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian Hannu_Mikkola-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.