IndyCar

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
INDYCAR logo.png

Tämä artikkeli käsittelee pohjoisamerikkalaista avopyöräisten autojen kilpasarjaa hallinoivaa elintä. Kyseistä kilpasarjaa käsittelee artikkeli IndyCar Series.

INDYCAR, LLC on amerikkalainen autourheilun hallintoelin, joka säätelee ja ohjaa Indy car -kilpailuja sekä muita avopyöräisten autojen kilpailuja. Organisaation alaisuuteen kuuluu viisi kilpasarjaa: johtava IndyCar Series, jonka keskiössä on Indianapolis 500, kehitystasot Indy Lights, Indy Pro 2000 Championship ja U.S. F2000 National Championship, jotka ovat osa Road to Indy -kehitysohjelmaa sekä Global Mazda MX-5 Cup.[1] IndyCar on FIA:n jäsen kattojärjestö ACCUS:n kautta.

Elintarvikealalla toiminut perheyhtiö Hulman & Company, joka omisti myös Indianapolis Motor Speedwayn, perusti vuonna 1994 hallintoelimen nimeltä Indy Racing League. IRL aloitti kilpailutoiminnan vuonna 1996. Tavaramerkki INDYCAR otettiin virallisesti käyttöön 1. tammikuuta 2011. Amerikkalaisten avopyöräisten autojen kilpailuja on kautta aikain kutsuttu nimillä Championship Car racing tai Indy racing, ja niiden historia ulottuu 1900-luvun alkuun. IRL on järjestyksessä viides merkittävä elin, joka hallinnoi Indy car -kilpailuja. Sen edeltäjiä ovat AAA, USAC, CART ja Champ Car.

Nykyään IndyCarin omistaa Roger Penske, Penske Entertainment Corp.:n kautta, joka on Penske Corporationin tytäryhtiö. Penske osti IndyCarin ja Indianapolis Motor Speedwayn Hulman & Co:lta marraskuussa 2019.[2]

Indycarin hallinnoimat sarjat[muokkaa]

IndyCar Series[muokkaa]

Pääartikkeli: IndyCar Series

Liigan johtava sarja debytoi vuonna 1996 nimellä Indy Racing League. Vuonna 2003 sarja otti nimen Indy Racing League IndyCar Series. Tietoliikenneyhtiö Verizonin ollessa IRL:n pääsponsori vuosina 2014–2018, sarja tunnettiin nimellä Verizon IndyCar Series. 15. tammikuuta 2019 ilmoitettiin, että NTT Corporationista (Nippon Telegraph and Telephone) tulee uusi nimisponsori ja sarjasta tulee NTT IndyCar -sarja.

Sarja kilpaili alun perin yksinomaan ovaaliradoilla, koska se perustettiin osittain vastauksena tie- ja katuratojen kasvavaan merkitykseen CART-kalenterissa. Vuonna 2005 sarja hylkäsi epävirallisen vain-ovaaleilla-asenteensa ja lisäsi kolme tie- ja katuratatapahtumaa.[3] Vuoteen 2009 mennessä sarja jakaantui jotakuinkin suhteessa 50/50 ovaaleille ja tie- / katuradoille. Tällä hetkellä sarja ajaa kolmasosan kalenteristaan ovaaleilla ja loput tie- ja katuradoilla.

Indy Lights[muokkaa]

Pääartikkeli: Indy Lights

Indy Lights on IndyCar-sarjan kehityssarja.[4] Indy Lights -konseptin juuret ovat peräisin 1970-luvun lopun USAC Mini Indy -sarjasta ja vuonna 1986 alkaneesta CART ARS / Indy Lights -sarjasta. Nykyinen Indy Lights -sarja esiteltiin vuonna 2002 nimellä Infiniti Pro Series. Vuoden 2008 avopyöräisten sarjojen yhdistämisen jälkeen Indy Lights -nimi palasi käyttöön. Indy Lights ajetaan yleensä IndyCar-sarjan tukikilpailuina, mutta toisinaan sarjan tapahtumia on ajettu myös erillisinä kilpailuina tai muiden tapahtumien tukikilpailuna. Sarjaa markkinoi nyt Andersen Promotions.

Indy Pro 2000[muokkaa]

Pääartikkeli: Indy Pro 2000 Championship

Indy Pro 2000 Championship on avopyöräisten kilpa-autojen kuljettajien kehityssarja Pohjois-Amerikassa. Kilpailijat käyttävät italialaisen Tatuusin rakentamia autoja. Alkuperäinen sarja, jossa käytettiin ensimmäisen sukupolven putkikehikkoautoja, aloitettiin 1990-luvun alussa. Toisen sukupolven, korkean teknologian hiilikuituauto, julkaistiin vuonna 2004. Vuodesta 2017 lähtien sarjassa on käytetty tyypin Tatuus PM-18 -autoja. Hiilikuitumonokin voimanlähteenä on Mazdan 2-litrainen, 275-hevosvoimainen MZR-PM18A-moottori. Sarjaan on historiallisesti sisältynyt tieratoja, katuratoja ja ovaaleita. Sarjan pääsponsoreina olivat Mazda ja Cooper Tire. Sarjan asetettu tavoite on "kehittää uusia kilpa-ajokykyjä". Vuonna 2010 sarjasta tuli osa The Road to Indy -ohjelmaa. Vuonna 2013 Andersen Promotions otti haltuunsa sarjan kampanjoinnin. Vuonna 2019, kun Mazda oli lopettanut toimimisen virallisena sponsorina, sarja luopui Pro Mazda -nimestään ja se muutettiin nimelle Indy Pro 2000.

U.S. F2000[muokkaa]

Pääartikkeli: U.S. F2000 National Championship

USF2000 on sarja, jonka hallinnoinnin organisaatio aloitti vuonna 2010. Alun perin alkoi vuonna 1991 ja lopetettiin vuonna 2006. Se aloitettiin uudelleen vuonna 2010, osana Andersen Promotionsin edistämää "Road to Indy" -tikkaiden sarjaa. Sarjassa hyödynnetään Formula Fordin runkoa, joka on varustettu suuremmilla, nelisylinterisillä Mazda MZR -moottoreilla, siivillä ja slikseillä ja alun perin se perustui Formula Continental -sääntöjen kaavaan.

Historia[muokkaa]

IndyCar-nimi[muokkaa]

Termin "indy car" käyttö alkoi lempinimellä autoille, jotka kilpailivat Yhdysvalloissa avopyöräisten autojen USAC:n "Championship"-divisioonassa. Sarjan suosituin ja tunnetuin kilpailu oli Indianapolis 500. Divisioonan yhteys Indianapolisiin johti pian siihen, että yleisessä käytössä ja markkinoinnissa termi korvasi virallisen kuvaimen "champ car".

Tämän jälkeen termiä käytti, avopyöräisten autojen kilpailujen hallintoelimenä USAC:n korvannut Championship Auto Racing Teams. Sen pääsarja oli nimeltään "CART PPG Indy Car World Series", vaikka se ei hallinnoinut Indy 500:aa. Vuonna 1992 CART käynnisti yrityksen laajentaa hallituksensa jäsenkuntaa ja tähän liittyen Indianapolis Motor Speedway rekisteröi tavaramerkin IndyCar (tässä kirjoitusmuodossa) Yhdysvaltain patentti- ja tavaramerkkivirastossa ja lisensoi sen CART:lle uudeksi kauppanimeksi.

Vuonna 1996 Indianapolis Motor Speedwayn johtaja Tony George käynnisti uuden kansallisen mestaruuskilpailusarjan, Indy Racing Leaguen. Tämä johti oikeudelliseen taisteluun IndyCar-tavaramerkistä: Maaliskuussa 1996 CART nosti oikeudenkäynnin Indianapolis Motor Speedway -yritystä vastaan, pyrkiessään suojaamaan IndyCar-merkkilisenssinsä, sen jälkeen kun Indianapolis Motor Speedway oli yrittänyt lopettaa sen. Huhtikuussa Indianapolis Motor Speedway nosti erillisen oikeudenkäynnin CARTia vastaan estääkseen sitä käyttämästä merkkiä edelleen.

Lopulta päästiin sopimukseen, jossa CART suostui luopumaan IndyCar-merkin käytöstä kauden 1996 jälkeen ja IRL suostui olemaan käyttämättä nimeä ennen vuoden 2002 kauden loppua. CART palasi yksinkertaisesti tuotemerkkiin CART vuonna 1997 ja herätti henkiin termin "champ car", kuvaamaan heidän ajoneuvojaan.

Kuuden vuoden tauon jälkeen Indy Racing League ilmoitti nimeävänsä heidän pääsarjansa uudelleen IndyCar-sarjaksi vuoden 2003 kilpailukaudeksi; CART seurasi esimerkkiä nimeämällä pääsarjansa Champ Car World -sarjaksi.

Kilpailutilanne[muokkaa]

CARTin ja IRL:n välinen kiista keskittyi Indianapolis 500:een, jota pidettiin lajin lippulaivakilpailuna. Vuodesta 1980 vuoteen 1995 Indy 500:ttä hallinnoi USAC, vaikka sitä ajettiin pääasiassa CART-kuljettajien toimesta ja siitä saadut pisteet laskettiin CARTin sijoitukseen. George katsoi, että hänen mielipiteensä kasvavista kustannuksista ja tulojen jakamisesta jätettiin huomiotta, kun taas CART-tiimien omistajat tunsivat Georgen käyttävän vaikutusvaltaansa suhteettomasti, USAC:in puuttuessa lajin yleiseen operatiiviseen toimintaan.

Sen jälkeen, kun useat kompromissiyritykset epäonnistuivat, IMS perusti Indy Racing League -sarjan vuonna 1994, jonka oli määrä aloittaa kilpailunsa vuonna 1996. CART oli ensisijaisesti hallinnoinut Indy-autokilpailuja vuodesta 1979, jolloin organisaatio erosi USAC:sta. George kaavaili IRL:n olevan edullisempi avopyöräisten autojen vaihtoehto CART:lle, josta hänen mielestään oli tullut teknologiavetoinen ja jota hallitsi muutama varakas, usean auton kilpatalli. IRL oli suunniteltu ajettavaksi vain ovaaliradoilla, jotta amerikkalaisten midget- ja sprinttiautojen kuljettajat voisivat siirtyä Indycarsiin samalla tavalla kuin Indy racing -legendat A.J. Foyt, Mario Andretti, Johnny Rutherford ja Unserit olivat tehneet 1960-luvulla.

Ensimmäisestä IRL-kaudesta lähtien liiga julisti, että 25 Indy 500 -taulukon 33 paikasta on kokoaikaisten IRL-joukkueiden autoja varten. CART antoi vastauksen aikatauluttamalla Michigan International Speedwaylle uuden huipputapahtuman U.S. 500. Se oli ajoitettu pidettäväksi toukokuun viimeisenä maanantaina, joka on Yhdysvalloissa virallinen vapaapäivä, Memorial Day, ja perinteinen päivämäärä Indy 500:lle. (Memorial Day on Yhdysvaltain asevoimien palveluksessa kaatuneiden miesten ja naisten muistopäivä samaan tapaan kuin Suomessa vietettävä Kaatuneiden muistopäivä.)

Vuoden 1997 uudet tekniset säännöt sisälsivät edullisempia alustoja ja "tuotantopohjaisia" moottoreita, jotka vuokraamisen sijaan ostettiin, mutta mikä tärkeintä, ne olivat teknisesti yhteensopimattomia CART-määritysten kanssa. IRL:n alkukaudet koostuivat harvoista aikatauluista ja kokemattomista joukkueista. Laadun heikkeneminen näkyi erityisesti Indianapolis 500:n aikana, jonka arvostus laski dramaattisesti.

IRL alkoi vetää CART:n huipputiimejä vuodesta 2002 alkaen, mikä aiheutti viimeksi mainitulle tuotemerkin muuttamisen Champ Cariksi vuonna 2003, lopulta konkurssin ja sulautumisen IRL:ään vuonna 2008.

Champ Carin sulauttamisen jälkeen IndyCar-sarjasta tuli monella tapaa samanlainen kuin CART-sarja, josta se alkujaan halusi erottua: entiset merkittävät CART-joukkueet, kuten Chip Ganassi Racing ja Team Penske ovat usein kilpailun voittajia, ulkomailla syntyneitä kuljettajia on suhteellisen paljon, autot ovat yhä elektronisempia ja aeropakettiriippuvaisia ja aikataulu sisältää enemmän tie- ja katuratoja kuin ovaaleja.

Lähteet[muokkaa]

  1. Mazda and INDYCAR Announce Extension of Global MX-5 Cup Sanctioning Agreement – Mazda MX-5 Cup, 22. elokuu 2019. Viitattu: 26. maaliskuu 2021.
  2. Roger Penske buys Indianapolis Motor Speedway, IndyCar Series – ESPN, 4. marraskuu 2019. Viitattu: 28. maaliskuu 2021.
  3. 2005 IndyCar Schedule Includes Road Racing for First Time – American Honda Motor Co., Lehdistötiedote, 23. elokuu 2004. Viitattu: 3. huhtikuu 2021.
  4. Indy Lights Presented by Cooper Tires – IndyCar Series, Tiedote, Viitattu: 3. huhtikuu 2021.