Jokamiehenluokka

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jokamiehenluokka eli Jokkis on suomalainen autourheiluharrastajan peruslaji. Sen perusideana on edullinen kalusto, joka kiertää kuljettajalta toiselle eri kilpailuissa.

Yleistä[muokkaa]

Jokamiehenluokka nimitys tulee siitä että lähes jokaisella on varaa ajaa sitä, koska kustannukset ovat matalat.Autot ovat pääasiassa takamoottorisia Fiateja ja VW Kuplia, mutta etu- ja kardaanivetoiset autot ovat kovaa vauhtia nousemassa takamoottoristen tasolle. Lajia on erittäin halpa harrastaa, sillä kilpailun jälkeen auto pitää myydä, jos siitä tehdään ostotarjouksia. Autojen vakiomyyntihinta on 1400€, joka pitää autojen rakentelua ja virittelyä kurissa hinnan kustannuksella. Jokainen kuljettaja ilmoittautuessaan kilpailuun sitoutuu samalla myymään autonsa tuohon hintaan kilpailuun kuuluvan ostotarjousmenettelyn puitteissa. Ostotarjouksen saavat tehdä kilpailuun osallistuvat kilpailijat ja muutkin henkilöt, joilla on Jokkikseen oikeuttava kilpailulisenssi ja JM-tutkinto. Mikäli samasta autosta on tehty useampi tarjous, ratkaistaan auton ostaja eli uusi omistaja arvalla. Auton määrätty vakiohinta säätelee auton rakentamista ja siihen uhrattavia rahamääriä, koska auto voi milloin tahansa kilpailun jälkeen vaihtaa omistajaa.

Ajaminen[muokkaa]

Mukaan pääsee nuorten luokkaan jo 15-vuotiaana suoritettuaan JM-tutkinnon sekä lisäksi nuorten luokan tutkinnon. Nuorten luokassa sekä pojat että tytöt ajavat yhdessä. Naisten luokassa ja yleisessä luokassa kuljettajan pitää olla 18 vuotta täyttänyt ja JM-tutkinnon suorittanut. Tutkinto täytyy uusia viiden vuoden välein.

Kaikissa luokissa kuljettajilta vaaditaan lisäksi kilpailulisenssi, joka sisältää kilpailijan tapaturmavakuutuksen.

Kilpailut[muokkaa]

Radat ovat joko sora-asfaltti tai koko-asfalttiratoja ja talvisin ajetaan järvien jäällä tai maalle jäädytetyillä radoilla. Vuodessa on kilpailuja noin 150 ympäri Suomea. Lisäksi seurojen omia jäsentenvälisiä kilpailuja järjestetään noin 150. Osallistujamäärät vaihtelevat 50 kuljettajasta aina 800 kuljettajan mammuttikilpailuihin.

Jokamiehenluokassa ajetaan myös joukkuekilpailuja eli JM-liigaa. JM-liigassa on mukana vuosittain vaihteleva määrä joukkuetta. Lisäksi yhdistetyssä nuorten/naisten liigassa hieman yli 10 alueellista joukkuetta. JM-liiga huipentuu SM-finaaliin, jossa on mukana kuusi parasta joukkuetta. Suomenmestaruudesta taistellaan yleisessä, naisissa, nuorissa ja joukkueittain yleisessä ja naisissa ja nuorissa.

Suomenmestarit[muokkaa]

  • Vuoden 2004 suomenmestarit: yleisessä Mikko Heikkilä (Heinolan UA), naisissa Anne-Mari Kovalainen (Pellon MK) ja nuorissa Tomi Ruoppa (Luumäen UA).
  • Vuoden 2005 suomenmestarit: yleisessä Joni-Pekka Rajala (Noormarkun MK/UA), naisissa Jonna Leppämäki (Punkalaitumen MK/UA) ja nuorissa Ari Kukkonen (Kiuruveden UA).
  • Vuoden 2006 suomenmestarit: yleisessä Antti Harju (Pohjois-Hämeen UA), naisissa Sirpa Hjort (Oulun FK-125) ja nuorissa Juha Pasanen (Viitasaaren UA).
  • Vuoden 2007 suomenmestarit: yleisessä Antti Harju (Pohjois-Hämeen UA), naisissa Jonna Leppämäki (Mäntän UA) ja nuorissa Pasi Välimäki (Kauhajoen UA)

Linkit[muokkaa]

Lähde[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian Jokamiehenluokka-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.