Reeves & Co

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Reeves steam traction engine.jpg
Reeves traktori.jpg

Reeves & Co. oli 1800–1900 -lukujen vaihteessa Yhdysvaltain keskilännessä, Indianan Columbuksessa, toiminut, höyrykonekäyttöisiä vetokoneita (steam traction engine) valmistanut yhtiö. Omana aikanaan yhtiö valmisti Pohjois-Amerikan suurimpia ja voimakkaimpia traktoreita. Koska kyntö- ja vetotöiden (veto-traction, vetäjä-tractor) lisäksi koneiden tehtävä oli tuottaa voimaa maatalouden koneiden käyttöön, siellä missä sitä tarvittiin, omavoimaisesti liikkuva voimakone oli maatalouden töiden tehostamisessa vallankumouksellinen väline.

Indianassa, Rushin piirikunnan alueella asunut, maatilalta syntyisin ollut veljeskolmikko Marshall, Girney ja Milton Reeves olivat oman aikakautensa maatalouden ja ensiaskeleitaan ottavan moottereilla liikkuvien vaunujen saralla todellisia innovaattoreita. Perheen nimiin on kirjattu kaikkiaan 140 patenttia. Marshall Reeves oli vuonna 1869 kehittänyt maissipeltojen muokkausta varten tehokkaan auralaitteen ja vuonna 1875 hän perusti yhdessä isänsä ja setänsä kanssa maatalouden koneita valmistaneen Hoosier Boy Cultivator Companyn. Vuonna 1879 tämän yhtiön nimeksi muutettiin Reeves and Co. Samoihin aikoihin, vuoden 1895 tienoilla, kun Reevesin veljeksistä Milton kehitteli ensimmäistä moottorivoimalla liikkuvaa ajoneuvoaan, Reeves & Co. alkoi valmistamaan höyrykoneita ja höyrykonevoimalla liikkuvia traktoreita.

Yhtiö erikoistui valmstamaan suuria kyntökoneita, jotka jaksoivat vetää monisiipisiä auroja Yhdysvaltain ja Kanadan horisonttiin ulottuvilla viljelysmailla. Yhtiö esitteli massiivisen 40-140 -koneen vuonna 1908. Kuten oheisesta kuvasta ilmenee, koneen käyttäjän työmaa oli lähes 1½-kerroksisen talon korkeudessa, josta oli näköala höyrykoneen etupuolelle. Koneen mallimerkinnässä luku "40" tarkoittaa koneen nominaali- eli nimellistehoa (nhp, nominal horsepower) ja "140" on koneen arvioitu bhp (Brake horsepower) -luku

Reeves & Co. myytiin tammikuun 1. päivänä vuonna 1912 Emerson-Brantingham -yhtiölle[[1]]. Emerson-Brantingham hankki omistukseensa myös muita maatalouskoneita valmistaneita, senaikaisia yhtiöitä kuten Gas Traction Co, Rockford Engine Works ja Geiser Manufacturing Co. mutta ajautui vuonna 1915 talousvaikeuksiin. Emerson-Brantinghamin yhdistyttyä D. M. Osborne Companyn kanssa[[2]], tästä syntyneen yhtiön osti vuonna 1928 J. I. Case Company, nykyinen Case Corporation.

Terminologiaa[muokkaa]

  • Nominaalihevosvoima:

Nominaalihevosvoima on eräs tyypillinen tapa kuvata hörykonekäyttöisten vetureiden tehoa, mutta todellisuuteen verrattuna se antaa roimasti alimitoitettuja arvoja. Höyrykoneisen veturin tehojen ilmoittamiseen on useita erilaisia asteikkoja ja tapoja, silti mitkään niistä eivät anna täsmällistä vastausta. Otetaan esimerkkinä 4 nhv:n höyrykone, jonka teho on erään laskukaavan mukaan n. 36 hv (27 kW). 4 nhv:n höyrykone kiskoo iloisesti monen tonnin massaa tai sitä vastaavaa vetovastusta, kun taas 36 hv:n (27 kW:n) dieselmoottori ei näin tee. On päivänselvää, että Reevesin kaltaisen höyryveturin voimavarat ovat melkoiset, koska esim. oheisen postikorttikuvan mukaisella aurojen siipimäärällä suoritettu ensikyntö ei vähällä voimalla onnistu.

Nominaalihevosvoimista on, tämän artikkelin lopussa olevassa lähdetiedostossa, aiheesta englanninkielinen artikkeli. Suomenkielellä aiheesta on internetissä kovin vähän tietoa.

Tutustu myös artikkeliin[muokkaa]

Milton Reeves

Aiheesta muualla[muokkaa]

http://www.youtube.com/watch?v=6g7hL-DieGc Reeves 40-140 steam traction engine eli höyryvoimainen vetokone

Lähteet[muokkaa]

http://www.paxmanhistory.org.uk/nhp-defn.htm Asiaa nominaalihevosvoimista (englanninkielinen)