Scania Aktiebolag

Kohteesta AutoWiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Scania Aktiebolag
Scania logo.png
Yrityksen perustusmaa ja paikka Flag of Sweden.svg.png Ruotsi, {{{perustuspaikka}}}
Tuotannon aloitus 1900
Autokonserni Volkswagen Group (Traton SE)
Vuotuinen valmistusmäärä n. 55 000
Sijainti Suomen rekisteröintitilastossa 1. (2009)
1. (2006)
Suomen maahantuoja Scania Suomi Oy
Suosituin malli


Scania Aktiebolag, yleisesti viitattuna Scania Ab tai vain Scania, on ruotsalainen kuorma-autojen valmistaja. Scania valmistaa vuosittain yli 50 000 uutta kuorma-autoa ja yli 5500 linja-autoa.

Scania Ab perustettiin vuonna 1900 nimellä Maskinfabriks AB Scania Malmön kaupungissa. Vuonna 1911 Scania fuusioitui ruotsalaisen henkilö- ja kuorma-autovalmistaja Vabiksen kanssa. Fuusioituneen yhtiön nimeksi tuli Ab Scania-Vabis. Vabiksen kotipaikka oli Södertälje joka on nykyään Scanian tehtaiden sijaintipaikka. Vuonna 1969 Scania-Vabis fuusioitu Saabin kanssa yhtiöksi Saab-Scania Ab. Vuonna 1995 konserni jakautui kahtia jolloin kuorma- ja linja-auto osaston nimeksi tuli Scania Ab.

Scanian logossa on aarnikotka Ruotsin Skånen (englanniksi ja latinaksi Scania) maakunnan vaakunasta.

Maaliskuun 3. vuonna 2008 ruotsalainen Investor ja Wallenberg Foundations myyvät omistusosuutensa Scaniasta Volkswagenille. Scanian suurimmat omistajat ovat nykyään Volkswagen 68,6 % osuudella osakkeista sekä MAN 17 % osuudella.

Scanialla on Lahdessa linja-autotehdas SOE Busproduction Finland Oy (SOE = Scania OmniExpress). Aikaisemmin tehdas toimi itsenäisenä Lahden Autokori -nimellä.

Automallit[muokkaa]

Scania R 420 6x2 Highline

Kuorma-autot:

Linja-autot:

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]

Lähde[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian Scania-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.

Lähde[muokkaa]

  • Artikkeli käyttää sisältöä Wikipedian SOE_Busproduction-artikkelista. Wikipediasta voi ottaa tekstiä tietyin ehdoin, koska Wikipedia on GFDL-lisenssillä.

Muut lähteet[muokkaa]